1 de desembre de 2020 1/12/20

El virus que ens va canviar la vida unes falles

El virus que ens va canviar la vida unes falles - (foto 1)
  • D'estar veient l'última mascletà -sense saber-ho- a no poder eixir de casa. Tot ha canviat en una setmana

Galeria de fotos
Així ha començat el dia València el primer dia "laborable" en estat d'alerta
Així ha començat el dia València el primer dia "laborable" en estat d'alerta

Fa tres setmanes que es confirmava el primer cas de coronavirus en la Comunitat Valenciana: un veí de Burriana que havia viatjat a Itàlia. El que sonava llavors com un virus llunyà i remot, començava a ocupar més espai en les nostres converses. Mentre escoltàvem als nostres representants polítics afirmar, insistir i reiterar que el coronavirus no havia de ser una preocupació, assistíem, això si, a un degoteig diari de nous contagiats.

Però, en qüestió de dues setmanes ens ha canviat la vida -literalment- a milions de persones. El ‘clic’ als nostres caps es va donar, potser, quan el nord d'Itàlia, país veí i amic, es va veure obligat a blindar-se. Això coincidia amb la confirmació del primer mort per coronavirus a Espanya, a València. I encara que això ho vam conéixer un 3 de març, l'home va morir un 13 de febrer.

La revolució, no obstant això, va arribar dimarts passat 10 de març, quan s'anunciava l'ajornament de les falles i la Magdalena de Castelló. Sembla que hagen passats segles però només han sigut uns dies dies des que vam poder constatar, efectivament, que estàvem davant una crisi sanitària sense precedents i que tots hem de prendre'ns de debò que hem de contribuir a la seua contenció.

L'evolució del virus, la seua declaració de pandèmia i les decisions que els polítics s'han vist obligat a prendre han canviat el futur pròxim de centenars de valencians, repassem algunes d'elles. I ho fem per ordre cronològic perquè puguem veure com ha anat evolucionant aquesta crisi dia a dia, amb notícies que mai haguérem imaginat estar comptant:

Adéu a les Falles i la Magdalena

Es venia remenant però ningú podia arribar a imaginar que finalment ocorreguera. El dimarts 10 de març, el president de la Generalitat anunciava la suspensió de les festes de la Magdalena i les Falles fins que se de per contingut el virus. La decisió va arribar a tan sols uns dies que iniciaren els seus dies grans i ha provocat un gran renou en el món fester.

"La responsabilitat és el primer requisit de qualsevol govern i hem seguit els criteris científics i tècnics per a protegir la salut de la ciutadania", defensa el president de la Generalitat. Es retarden i no se suspenen, incidia Ximo Puig.

De moment, les Falles 2020 ja tenen nova data per a la seua celebració però a l'Ajuntament de Castelló encara es troben valorant la situació. La seua alcaldessa, Amparo Marco, va ser taxativa: “Serà quan el coronavirus ho permeta”.

Poc després, aquesta vegada per decisió pròpia, la Setmana Santa d'Alacant i la Marinera de València se sumaven a la llista d'actes suspesos.

Classes suspeses

L'augment exponencial de casos positius a les províncies valencianes, i també a nivell nacional ha obligat el govern valencià a suspendre les classes en tots els centres educatius de la Comunitat. Ho ha fet recolzat pel Ministeri, qui ha proposat a totes les CCAA que tanquen els seus centres.

La mesura a nivell autonòmic serà de duració indefinida i des del govern no es descarta que s'enllace amb les vacances de Setmana Santa. En total, parlem d'al voltant d'un milió d'alumnes afectats per aquesta decisió alguns d'ells amb les proves d'accés a la universitat molt a la vora.

Els comerços i la restauració, obligats a tancar

Les manetes del rellotge no havien girat 24 hores quan la Mesa Interdepartamental de la Generalitat Valenciana anunciava la suspensió de tots els tots els espectacles públics, de les activitats recreatives i socioculturals i del tancament de bars, restaurants i locals d'oci.

La mesura entra en vigor en la mitjanit del divendres 13 de març i s'allargarà per un termini de 15 dies. Durant aquest temps, el president de la Generalitat ha instat a la ciutadania a "actuar amb consciència i sentit de societat" i no d'una forma "que vaja més enllà del sentit comú”.

Estat d'Alerta

I finalment, la notícia que quan comencem a narrar els fets que s'han anat succeint en les últimes setmanes no pensàvem que anàvem a donar: Espanya decreta l'estat d'alerta.

Així ho anunciava el president del govern, Pedro Sánchez, en una declaració institucional durant la qual ha explicat que es tracta d'una mesura amb la qual es busca frenar l'expansió del virus per les comunitats autònomes del nostre país.

Primers dies sense eixir de casa

Aquestes primeres hores sense eixir de casa després del decret aprovat pel Govern han sigut d'adaptació. Sánchez anunciava que el Govern assumia des d'aquest dissabte a la nit el control de totes les administracions per a fer front a la crisi del coronavirus.

L'endemà, assistíem a un desplegament sense precedents de cossos policials -fins i tot de la UME- per a controlar que ningú se salte l'ordre.

Hi ha esperança

Però malgrat aquests moments tan complicats, són centenars de milers les persones que estan treballant perquè el menjar arribe a les nostres cases, que els serveis sanitaris es complisquen i que, el nostre temps a casa, es passe de la millor forma possible.

Iniciatives solidàries com els treballadors de Domino's Pizza que van repartir aquest diumenge de matinada menjada gratis entre els hospitals i comissaries valencianes, o la iniciativa de traure als músics al seu balcó el pròxim 19 de març.

I mentre Europa decreta el tancament total de les seues fronteres durant 30 dies i esperem al pic de casos que arribarà en els pròxims dies, des d'elperiodic.com seguirà el compromís informatiu per explicar-los tot el que succeeix al nostre voltant. Hui més que mai #Quedateencasa amb elperiodic.com. Segueix ací l'actualitat i última hora del coronavirus.

MÉS FOTOS
El virus que ens va canviar la vida unes falles - (foto 2)
El virus que ens va canviar la vida unes falles - (foto 3)
El virus que ens va canviar la vida unes falles - (foto 4)
El virus que ens va canviar la vida unes falles - (foto 5)
El virus que ens va canviar la vida unes falles - (foto 6)
El virus que ens va canviar la vida unes falles - (foto 7)
El virus que ens va canviar la vida unes falles - (foto 8)
El virus que ens va canviar la vida unes falles - (foto 9)
El virus que ens va canviar la vida unes falles - (foto 10)
El virus que ens va canviar la vida unes falles - (foto 11)
El virus que ens va canviar la vida unes falles - (foto 12)
El virus que ens va canviar la vida unes falles - (foto 13)
El virus que ens va canviar la vida unes falles - (foto 14)
Pujar