elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Decreten l'estat d'alarma en tota Espanya per la crisi del coronavirus

Pool Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa
Pool Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa
  • El Govern pren la decisió per a contindre la propagació del virus

Espanya es troba en estat d'alarma per la crisi del coronavirus. Així ho acaba d'anunciar el president del govern, Pedro Sánchez, en una declaració institucional durant la qual ha explicat que es tracta d'una mesura amb la qual es busca frenar l'expansió del virus per les comunitats autònomes del nostre país.

És la segona vegada en la història de la democràcia que es decreta l'estat d'alarma al nostre país, sent l'última vegada l'any 2010 durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero amb motiu de la crisi dels controladors aeris.

En aquesta ocasió, la seua declaració ve donada després que els casos positius de *coronavirus no cessen en el seu augment i s'est fent pràcticament impossible la seua contenció. “Estem només en la primera fase del combat contra el virus” ha explicat Sánchez, qui no oculta que “ens esperen setmanes molt dures”: “No cal descartar que aconseguim els 10.000 afectats la setmana vinent”.

Al llarg d'aquests 15 dies – temps que inicialment durarà la situació – l'executiu es compromet a “mobilitzar tots els recursos de l'Estat per a protegir millor la salut dels ciutadans”. Per a això, tal com ha detallat el president, es farà ús dels recursos econòmics i sanitaris, tant públics com privats, civils i militars.

Col·laboració ciutadana

Les mesures que es dugueren a terme durant aquest estat d'alarma es detallaren en les pròximes hores, perquè es debatran en un Consell de Ministres extraordinari on es farà efectiva la seua activació.

A l'espera de conéixer aqueixos detalls, Pedro Sánchez ha enviat un missatge clar a la ciutadania a qui ha demanat la seua màxima col·laboració per a frenar el virus. “La victòria depén de cadascun de nosaltres, l'heroisme consisteix en també a llavar-se les mans i a quedar-se a casa. Pararem el virus amb responsabilitat i amb unitat” ha afirmat.

A més, el president del Govern s'ha dirigit a les persones majors i amb malalties cròniques demanant-los que “es protegisquen al màxima i eviten coste el que coste els contactes i l'exposició en espais públics”. En el mateixa línia, ha llançat un missatge als joves apel·lant a la seua responsabilitat: “La seua col·laboració és decisiva per a tallar els contagis per això han de limitar els contactes i mantindre la distància social”.

Recordem que el decret de l'estat d'alarma a Espanya no afecta a la vigència dels drets fonamentals, com si ho fa l'estat d'excepció i lloc, encara que si contempla algunes mesures com limitar la circulació de persones o la seua permanència en llocs determinats.

Pujar