elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La institució de justícia més antiga d'Europa està a València: El Tribunal de les Aigües

La institució de justícia més antiga d'Europa està a València: El Tribunal de les Aigües
  • Aquest acte va ser declarat en 2009 Patrimoni Immaterial de la Humanitat i es reuneix tots els dijous públicament en la Plaça de la Verge

València acull cada dijous al migdia al Tribunal dels Aigües una tradició ancestral que porta viva a la ciutat des de fa més d'un mil·lenni. En 2008 va ser declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, i en l'actualitat, continua sent reconegut per l'ordenament jurídic espanyol.

A la Porta dels Apòstols de la Catedral de València, es realitza aquest ritu encara conservat des que va ser establit per Jaume I, sent l'única estructura legislativa que es conserva d'aquella època. Però els seus orígens es remunten a temps fins i tot anteriors, en l'època d'Al-Andalus el seu monarca el va establir de manera oficial, ja que els àrabs ja practicaven aquest mecanisme de reg en el va riure Túria.

Cada setmana se citen públicament jutges, ciutadans, denunciants i denunciats, per a resoldre conflictes derivats de la utilització de l'aigua de reg de les séquies de Quart, Rovella, Benàger, Fainatar, Mestalla, Favara, Tormos, Mislata, Rascanya i Xirivella. Aquest Tribunal està format per 8 síndics triats democràticament cada dos anys i en ell s'imparteix justícia de manera oral en la llengua valenciana, representant d'aquesta manera a les nou comunitats de regants de València, que compten en l'actualitat amb un total de 11.691 membres. Els representants se senten en la mateixa plaça, en butaques de cuir i fusta i visten les tradicionals bruses negres típiques de gerents de l'Horta, alguna cosa que atorga a aquesta tradició una aura magistral i antiga inconfusible.


 

Tots ells gaudeixen d'una gran autoritat i respecte ja que el seu paper és la resolució dels conflictes que impliquen la gestió de les séquies de l'horta valenciana passant per un procés públic. L'agutzil crida als citats pronunciant en valencià la frase de “denunciats de la sèquia de...” amb permís del president i es fa un judici de manera oral.

Aquest tipus de procés els atorga transparència i imparcialitat, ja que qualsevol persona que passe per la Plaça de la Verge de València podrà presenciar l'acte amb els seus propis ulls. Tots els dijous a les 12h s'aglomeren grups de persones curioses, des d'excursions escolars a universitaris o turistes que presencien aquest acte en primera persona.


 

D'aquesta manera, el tribunal dels Aigües de València resol conflictes, vetlant per la sinergia de diferents oficis i contribuint a la cohesió de totes les comunitats regants valencianes. Tenen una gran importància per a les poblacions locals i transmeten molts coneixements de manera tradicional, ja que, de generació en generació, els síndics intercanvien cultura i termes que provenen d'un vocabulari especialitzat propi, que compta amb paraules d'origen àrab.

La Constitució Espanyola, L'estatut d'Autonomia i la Unesco, així com uns altres grans organismes d'àmbit internacional, han valorat aquesta tradició i la tenen en gran consideració fins als dies actuals. Així València compta amb la institució de justícia més antiga d'Europa declarada patrimoni immaterial de la humanitat.

Pujar