elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Biblioteca Valenciana renova la seua exposició permanent amb motiu del Dia de les Biblioteques

La Biblioteca Valenciana renova la seua exposició permanent amb motiu del Dia de les Biblioteques
  • Es mostren documents de la Biblioteca de Salvá, documents de María Moliner i del fons gràfic de Mario Guillamón

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ha renovat l’exposició permanent amb continguts de la Biblioteca de Salvá, de la bibliotecària María Moliner, plànols urbanístics de la València dels anys 60 del segle XX i del fons fotogràfic de Mario Guillamón, coincidint amb el Dia de les Biblioteques. 

La vitrina central està dedicada a la Biblioteca de Salvá, que va ser una de les col·leccions bibliogràfiques més notables de l’Espanya del segle XIX. Va ser creada per Vicente Salvá Pérez (1786-1849) i el seu fill Pedro Salvá y Mallén (1811‑1870), que van reunir més de quatre mil llibres editats a Espanya.

La Biblioteca Valenciana conserva huit exemplars que van pertànyer a la Biblioteca de Salvá, procedents de diferents donacions (Carreres, Orts‑Bosch) o compres, que es poden identificar fàcilment pel superlibris amb les mans entrellaçades que van posar els seus antics propietaris a les enquadernacions.

També s’ha volgut recordar el paper de María Moliner mostrant el projecte de creació de les biblioteques públiques de 1937, que pretenia portar la cultura a les zones rurals. 

L’exposició permanent és un aparador per a conéixer la diversitat i riquesa dels fons i col·leccions que es custodien a través de peces representatives d’aquests.

Així, en aquesta renovació es mostra un dels originals múltiples de ‘Les Normes del 32’, de les quals enguany es compleixen 90 anys; unes normes que també van ser signades per Nicolau Primitiu.

En la secció d’arxius, el visitant podrà conéixer els plànols de rehabilitació de la façana de la catedral i de la plaça de la Reina de l’arquitecte Alejandro Ferrant, dut a terme en els anys 60 del segle XX, o la tesi doctoral d’Ignacio Soldevila sobre Max Aub.

La secció Fons Antic Imprés està dedicada al llibre valencià de la Il·lustració, amb dues magnífiques edicions de Cavanilles i de Pérez Bayer. En Fons Gràfic es podrà admirar, entre altres peces, una selecció del fons fotogràfic de Mario Guillamón amb vista d’edificis de tota la Comunitat Valenciana o una planxa i un gravat calcogràfic sobre la plaça del Mercat. Finalment, en Fons Modern, el visitant podrà conéixer una mostra de la col·lecció dels 25.000 llibres de festa que conserva la Biblioteca.

L’exposició permanent es pot visitar de dimarts a divendres de 10 a 14 hores i de 17 a 20 hores, així com els dissabtes, diumenges i festius d’11 a 14 hores. L’entrada és lliure i gratuïta. 

Pujar