elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València suspendrà les llicències per als apartaments turístics durant un any i prohibirà megacruceros a partir de 2026

València suspendrà les llicències per als apartaments turístics durant un any i prohibirà megacruceros a partir de 2026
  • Mancant menys de 24 hores per a esta votació en el Ple Municipal, els partits polítics encara continuen estudiant i negociant esta proposta

Tal com ja va anunciar divendres passat l'alcaldessa de València, María José Catalá, demà dimarts s'aprovarà en el Ple Municipal una moratòria per a la suspensió cautelar de llicències a nous apartaments turístics durant un any, prorrogable a un altre més, i la prohibició de l'arribada de megacreuers turístics a partir de 2026.

No obstant això, mancant menys de 24 hores per a esta votació, els partits polítics de l'oposició i els seus companys de govern, VOX, encara continuen reclamant informació i negociant esta proposta. En este sentit, Catalá ha indicat este dilluns que “estem en contacte permanent amb VOX i durant el dia de hui parlaran amb el regidor d'Urbanisme, igual que la resta de partits polítics, demà serà el Ple i confie que tot anirà bé i en el sentit comú”.

L'alcaldessa ha aclarit que esta suspensió de llicències “no afecta als blocs complets d'apartaments turístics ni als hotels El problema que es genera amb la convivència dels veïns, no és amb els apartaments dels blocs turístics, sinó és amb els apartaments turístics que se situen en comunitats de propietaris”. També ha explicat que el període de temps marcat és “el que es necessita per a la regulació de la normativa”.

Catalá ha criticat que “tot això ve d'una situació que s'ha desbocat, ja que l'any 2018, el govern anterior va autoritzar que se situen apartaments turístics en baixos comercials, i no va fer una ordenança i no va habilitar equips d'inspecció contra l'activitat irregular, llavors tot això ha esdevingut en una situació en la qual a la gent el preocupen els apartaments turístics”. En este sentit, ha destacat que “hem posat en marxa els equips d'inspecció i hem decretat el tancament de 160 apartaments turístics irregulars, combatrem l'activitat irregular i regular bé els apartaments turístics a la ciutat”.

Així mateix, l'alcaldessa ha explicat que “tinc la percepció que l'oposició, PSOE i Compromís, venien demanant això anteriorment, em semblaria bastant incoherent que ara digueren que no era el que demanava. També és veritat que com he vist incoherències en altres qüestions, m'ho puc esperar. Espere que tinguem un consens en esta mesura, que a més és una mesura que només busca perseguir la seguretat jurídica”.

Respecte a la qüestió de la prohibició dels megacreuers a partir de 2026, María José Catalá, ha indicat este dilluns que “els creuers no deixaran de vindre a València, la qual cosa nosaltres estem estudiant és que no vengen les anomenades ‘ciutats flotants’, que és una oferta de creuers molt més massiva”.

En este sentit, l'alcaldessa ha explicat que s'ha fixat este termini perquè “en 2025 ja estan tancades les dates” i ha insistit que “l'any 2026 vindran creuers però no ciutats flotants, que aporten un turista massiu que està poques hores a València i no ens genera un impacte econòmic de qualitat a la ciutat. Hem parlat amb l'Autoritat Portuària per a limitar-ho i que l'any 2026 no puguen vindre a València”.

Sandra Gómez, portaveu del PSPV-PSOE, ha assegurat que el govern de València arriba "3.500 apartaments turístics vesprada i malament perquè no sabem res de la moratòria". "Estem a menys de 24 hores per al ple i no tenim la proposta del Partit Popular".

"No sabem què vol fer la senyora Catalá amb els apartaments turístics", ha assegurat.

D'altra banda, la portaveu de Compromís, Papi Robles, ha explicat que “des de Compromís donem la benvinguda a totes les forces polítiques que hui reconeixen la necessitat d'una moratòria en les llicències d'apartaments turístics. És la nostra aposta des de 2021 i no comptàvem amb el suport de la majoria per a la seua aprovació. La mateixa Catalá, que ara aposta per la moratòria, ha votat fins a 3 vegades en contra d'ella només durant este 2024. Ara bé, no sabem qui vol que li aprove la moratòria perquè estem a 24 hores del Ple i encara no hem vist el document que demà teòricament se sotmetrà a votació”.

En este sentit, Robles li recorda a Catalá que “este és un tema de ciutat, un punt especialment sensible per a València, i l'alcaldessa està amagant el document. O ens envia immediatament el text o no podrem votar a cegues una proposta de la qual no coneixem absolutament res”.

Pujar