elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Marzà: “Estem millorant 36 centres educatius de la Marina Alta amb una inversió de vora 40 milions d’euros”

Marzà: “Estem millorant 36 centres educatius de la Marina Alta amb una inversió de vora 40 milions d’euros”
  • Educació de la Generalitat ha augmentat un 11 % la plantilla de professorat a la comarca per a garantir una major qualitat educativa a l’alumnat

MÉS FOTOS
Marzà: “Estem millorant 36 centres educatius de la Marina Alta amb una inversió de vora 40 milions d’euros” - (foto 2)
Marzà: “Estem millorant 36 centres educatius de la Marina Alta amb una inversió de vora 40 milions d’euros” - (foto 3)

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, en el context de celebració del Seminari d’Hivern del Consell que se celebra aquest cap de setmana a la Marina Alta, ha visitat els CEIP Sant Vicent de Teulada i L’Era de Senija, dos dels 34 centres educatius de la Marina Alta a què Educació de la Generalitat ha adjudicat ja més de 30,3 milions d’euros per mitjà del pla Edificant per a millorar, ampliar o construir de nou centres educatius.

A aquestes 34 actuacions del pla Edificant, ja delegades als ajuntaments i amb consignació pressupostària assignada perquè aquests n’adjudiquen i executen les obres, se sumen dues grans actuacions més que tramitarà directament la Conselleria amb una inversió de 9,1 milions d’euros. Es tracta de la demolició de les velles escoles de Xaló i els Poblets per tal de construir-hi dos centres totalment nous.

Segons el conseller Marzà: “entre les actuacions via el pla Edificant i les que gestionem directament des de la Conselleria, sumem vora 40 milions d’euros d’inversió d’Educació de la Generalitat en més aules dignes per als xiquets i xiquetes de la Marina Alta”.

En la visita al CEIP Sant Vicent Ferrer, el titular d’Educació de la Generalitat ha estat acompanyat per l’alcaldessa de Teulada, Rosa Vila, el director general d’Infraestructures Educatives, Víctor Garcia, i el director territorial d’Educació a Alacant, David Vento.

Al CEIP Sant Vicent Ferrer està previst que enguany comencen les obres d’un nou aulari amb 12 unitats escolars dins del pla Edificant, amb una inversió de prop de 2,6 milions d’euros, que eliminarà els barracons on està ubicat l’alumnat d’Infantil.

El conseller Marzà ha destacat que “el nou aulari tindrà tres línies educatives i a més permetrà poder tindre fins a tres aules gratuïtes de 2 anys”, i ha afegit que “les famílies de vora 300 alumnes de 2 anys de la Marina Alta ja es beneficien aquest curs de les aules gratuïtes gràcies a les 6 aules que hem obert en escoles de Benissa, Dénia, Gata de Gorgos i Pego, així com les aules de 2 anys gratuïtes a les diferents escoletes municipals de la comarca”.

D’altra banda, la del CEIP Sant Vicent Ferrer no serà l’única actuació de millora d’infraestructures escolars que es durà a terme a Teulada-Moraira mitjançant Edificant. Educació de la Generalitat i l’Ajuntament estan ultimant la delegació de competències de dues intervencions més. La primera és la reparació de la coberta de l’IES de Teulada, amb una inversió pròxima als 770.000 euros. L’altra serà la reforma del CEIP Cap d’Or de Moraira, on, a més de reparar, es vol millorar el centre per a fer-hi una aula gratuïta d’Infantil de 2 anys.

El responsable d’Educació de la Generalitat també ha visitat el CEIP L’Era de Senija, amb l’alcalde de la localitat, Ximo Ginestar. D’aquesta manera ha pogut comprovar de primera mà com ha quedat la reforma de l’escola mitjançant el pla Edificant. La Conselleria hi ha fet una inversió de 132.000 euros i l’Ajuntament ha tramitat la transformació en aules de l’antiga casa dels mestres, una obra que ja està finalitzada.

En aquest cas, a més, s’ha ampliat la plantilla de professorat de 2 a 5 mestres incorporant-hi especialistes d’anglés i educació física, “com una mostra clara de l’aposta pel manteniment de l’escola rural com un dels eixos estratègics de la lluita contra el despoblament”, ha afegit Marzà.

Cal destacar que l’ampliació de la plantilla de professorat en tota la comarca de la Marina Alta ha sigut generalitzada: “menys alumnes per aula i més professorat significa una millor atenció educativa. És per això que des que governem estem dotant de més professorat els centres educatius valencians”, i ha continuat dient que “actualment hi ha 212 docents més treballant als centres educatius de la Marina Alta, un 11 % d’increment. Actualment la plantilla de mestres i professorat a les escoles i instituts dels pobles de la Marina Alta és de 2.083 persones”.

Millora de les infraestructures escolars a la Marina Alta

De les 34 actuacions del pla Edificant delegades als ajuntaments a la comarca, ja se n’han finalitzat 3 i n’estan en marxa 13, de les quals ja estan en la seua recta final 4, ja que estan executades en més d’un 70 %.

Les tres obres del pla Edificant que ja s’han fet són la reforma dels banys de Primària i de l’aulari d’Infantil del CEIP Pare Melchor de Benissa i l’adequació de les pistes esportives i patis del CEIP Manuel Bru, també en aquest municipi. Dues intervencions que sumen una inversió de 435.000 euros. La tercera actuació finalitzada és la reforma del CEIP L’Era de Senija.

De les 34 obres del pla Edificant a la Marina Alta, dues suposen la construcció de centres totalment nous. Un és el CEIP La Xara de Dénia, amb una inversió de vora 4 milions d’euros, que ha fet realitat l’inici de les obres que està executant l’Ajuntament.

L’altre centre que es construirà totalment nou és el CEE Gargasindi de Calp, obra per a la qual l’Ajuntament ja té delegats més de 5,9 milions d’euros per a licitar la demolició de l’actual centre i construir-ne un de nou més gran i amb aules dignes.

El pla Edificant, a l’espera de noves delegacions en les quals estan treballant Conselleria i ajuntaments, ja garanteix la millora dels centres educatius d’Alcalalí (CEIP Mosquera), Benidoleig (CEIP Mestral), Benissa (IES Josep Iborra i els CEIP Pare Melchor i Manuel Bru), Calp (IES Ifach, CEE Gargasindi i els CEIP Azorín, Mediterrani, Oltà i Gabriel Miró), Dénia (els IES Historiador Chabàs i Maria Ibars i els CEIP La Xara, Pou de la Muntanya, Cervantes, Llebeig i Les Vessanes), Gata de Gorgos (CEIP Santísimo Cristo), Ondara (CEIP Sanchis Guarner i IES Xebic), Orba (secció de l’IES Enric Valor), Pedreguer (CEIP Comarcal L’Alfàs), Pego (els CEIP Ambra i Rosalia Bondia), el Ràfol d’Almúnia (CEIP El Castell), Senija (CEIP L’Era), Teulada (CEIP Sant Vicent Ferrer), Tormos (CEIP San Luis Beltrán), el Verger (CEIP Segaria) i Xàbia (els CEIP Trenc d’Alba, Vicente Tena, L’Arenal i Port de Xàbia).

Pujar