elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Generalitat Valenciana suspén les cremes agrícoles fins al 15 d'octubre per a evitar més incendis

La Generalitat Valenciana suspén les cremes agrícoles fins al 15 d'octubre per a evitar més incendis
  • El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana ha publicat este dilluns 15 d'abril la resolució de la Direcció General de Prevenció d'Incendis

Les altes temperatures, inusualment elevades per a esta època de l'any, el dèficit de pluja, l'elevat estrés hídric de la muntanya i la vegetació han obligat el govern de la Generalitat Valenciana a suspendre les cremes agrícoles, forestals i de marges de cultiu de manera ininterrompuda fins al pròxim 15 d'octubre.

Seran doncs sis mesos en què estarà totalment prohibit realitzar qualsevol tipus de crema de residus agrícoles.

Cal assenyalar que esta decisió avança la suspensió de cremes agrícoles que habitualment començava l'1 de juny. Enguany el període s'amplia un mes i mig més, abans de l'habitual.

Així ho ha assegurat el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, este matí després de la firma del protocol per a l'establiment d'una aliança del Mediterrani Sud entre la Universitat d'Alacant, la Universitat Miguel Hernández d'Elx, l'Autoritat Portuària d'Alacant, la Diputació d'Alacant, l'Ajuntament d'Alacant i la Generalitat Valenciana.

En este sentit, Carlos Mazón ha avançat que el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat la resolució de la Direcció General de Prevenció d'Incendis que modifica el període de cremes agrícoles, forestals i de marges de cultiu que “se suspendran de manera ininterrompuda fins al 15 d'octubre”.

El cap del Consell ha assenyalat que fins al dijous o divendres de la setmana passada “no es donaven les condicions objectives” per a adoptar esta decisió, però “hui si” -sobretot amb l'incendi que es va deslligar este diumenge a Tàrbena que ha cremat ja més de 500 hectàrees.

Mazón ha destacat que esta decisió ve avalada pel notable dèficit de precipitacions, les temperatures inusualment elevades, els vents que estan dificultant l'extinció del foc a Tàrbena, l'elevat estrés hídric de vegetació seca que facilita el foc, i que no es preveu millora pluvial, segons les previsions que maneja la Generalitat Valenciana.

Què avança el DOGV?

El DOGV ja ha publicat la resolució en la qual assenyala que “vistes les especials condicions de risc d'incendis forestals que està afectant la Comunitat Valenciana, provocat per un notable dèficit de precipitacions, superior al 90% en algunes comarques, que es prolonga des de l'estiu passat, al qual acompanya unes temperatures inusualment elevades i reiterats episodis de forts vents terrals”, per la qual cosa “atés que estes condicions meteorològiques acumulades per un període de temps tan prolongat han provocat una situació d'elevat estrés hídric en la vegetació, que es troba molt dessecada i amb un baix contingut d'humitat, la qual cosa fa que esta estiga més disponible per a cremar, facilitant les ignicions i la propagació posterior del foc”.

Així mateix, continua explicant que “atés que no hi ha previsió de canvis per als pròxims dies, per la qual cosa és previsible que esta situació es veja agreujada i a fi d'aconseguir una més eficaç prevenció de la iniciació de possibles incendis forestals”.

Esta resolució deixa “en suspés totes les accions o activitats arreplegades en els plans locals de cremes o en autoritzacions nominatives o declaracions responsables per a la crema de marges de cultiu o de residus agrícoles o forestals en terrenys forestals, en els confrontants o en la Zona d'Influència Forestal i que contradiguen el que s'establix en la present resolució”.

Pujar