elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

“Hem entrat en un terreny inexplorat”: l'AEMET advertix d'incendis fora de temporada i extrems climàtics

“Hem entrat en un terreny inexplorat”: l'AEMET advertix d'incendis fora de temporada i extrems climàtics
  • L'Agència Estatal de Meteorologia ha recordat que els tres grans incendis de 2023 i del que portem de 2024 en la Comunitat Valenciana han ocorregut fora de l'estiu

L'incendi forestal en la Serra Ferrer entre Tàrbena i Xaló ha portat a l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha publicar un fil de 'twitter' -ara X- en el qual expliquen que “us tres grans incendis de 2023 i d'enguany s'han registrat fora de l'estiu, al principi de la primavera l'incendi de Villanueva de Viver i de Tàrbena, i a la meitat de la tardor l'incendi de Montitxelvo, els tres després de tres anòmals períodes molt secs i molt càlids”.

L'informe de l'AEMET destaca, a més, que estos incendis s'han desencadenat en condicions meteorològiques adverses, caracteritzades per vents forts, la qual cosa ha contribuït a la seua ràpida propagació. No obstant això, també s'assenyala que, malgrat la sequedat del terreny, la propagació dels incendis es veu mitigada per vents fluixos i brises, condicions típiques de primavera i estiu a la regió.

“L'incendi de Villanueva de Viver de fa poc més d'un any també es va desenvolupar després d'un període molt sec i anormalment càlid que va donar lloc al fet que la capa superficial del sòl estiguera molt seca en el 100% del territori”, mentres que “l'incendi de Montitxelvo també es va desenvolupar en unes condicions de gran sequedat i calor anòmala. En aquells moments, al novembre de 2023, estàvem al principi d'este anòmal i prolongat període extremadament càlid i sec que fins i tot contínua”.

“La gran diferència és que els incendis de Montitxelvo i de Villanueva de Viver es van desenvolupar amb condicions meteorològiques molt adverses, amb vents terrals de ponent forts, mentres que el de Tàrbena s'ha desenvolupat amb una situació poc favorable per a una ràpida propagació”.

"No obstant això, hem entrat en un terreny inexplorat. El canvi climàtic induït per les activitats humanes ens ha deixat en els últims anys situacions climàtiques extremes no abans registrades, com la que estem immersos enguany", continuen.

Canvi climàtic i incendis

El canvi climàtic és identificat com un factor clau en l'aparició d'estos fenòmens extrems, segons l'AEMET. L'augment de les temperatures i la sequera prolongada són senyals d'este canvi, la qual cosa pot resultar en situacions climàtiques mai abans registrades a la regió.

“L'IPCC_CH (Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic) considera que estos episodis extrems compostos són probablement ja més freqüents pel canvi climatico. I, amb alta probabilitat, l'ocurrència simultània d'onades de calor i sequeres en el nostre entorn geogràfic anirà en augment”, assenyalen des de l'AEMET.

“Des del passat 1 d'octubre, sis mesos i mig sense precedents com a dèficit de pluja i anomalia càlida en la Comunitat Valenciana i, a més, amb diferència respecte al segon període sec i càlid. El passat 2023, en conjunt, també va ser extremadament càlid, el segon més càlid després de 2022, i extremadament sec, el més sec dels últims 40 anys en la Comunitat Valenciana”, ha assegurat l'AEMET en les xarxes socials.

“A més, ens trobem amb un nou escenari de fenòmens extrems compostos que també és una de les conseqüències del canvi climàtic, en el qual es presenten almenys dos situacions adverses simultàniament. En este cas, calor anòmala i sequera meteorològica”, ha continuat.

Pujar