elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Quasi 300 persones van acudir aquest dissabte 10 de novembre a ‘l'Obert per excavacions’

Quasi 300 persones van acudir aquest dissabte 10 de novembre a ‘l'Obert per excavacions’
    MÉS FOTOS
    Quasi 300 persones van acudir aquest dissabte 10 de novembre a ‘l'Obert per excavacions’ - (foto 2)
    Quasi 300 persones van acudir aquest dissabte 10 de novembre a ‘l'Obert per excavacions’ - (foto 3)
    Quasi 300 persones van acudir aquest dissabte 10 de novembre a ‘l'Obert per excavacions’ - (foto 4)

    Obert per excavacions, organitzat pel Museu del Mar i les regidories de Cultura i Turisme, ha reunit a quasi 300 persones aquest passat dissabte 10 de novembre en el jaciment arqueològic La Picola, una visita que ha comptat amb la presència dels tres arqueòlegs de la Universitat d'Alacant que han dirigit l'excavació del jaciment durant el setembre passat i l’octubre, i també amb una representació en directe d'un enterrament en època romana.

    Aquesta representació, que ha sigut tot un atractiu turístic, ha explicat als grups com eren els enterraments en segles passats. Els visitants van poder conèixer què ritus es duien a terme, quins eren les tradicions, així com el mètode per a enterrar als morts.

    Després de la representació, els tres directors de l'excavació van explicar als assistents la importància del Portus Ilicitanus, així com era la seua activitat en època romana. Recorrent el jaciment al costat d'ells, van poder conèixer que en aquesta zona hi havia un forn de garum, una salsa caríssima que s'exportava en àmfores xicotetes i que servia com potenciador del sabor i, en concret, el que es feia a Hispània era molt famós, tal com va explicar un dels catedràtic, Jaime Molina.

    “Ports ben conservats en la península ibèrica no tenim”, va manifestar també Molina, “ací hem tingut la fortuna que Santa Pola creix entorn al Castillo, construït en un lloc que no coincideix amb la ciutat romana. I hem tingut l'enorme sort que el mercat de Biguetes no ha perjudicat les restes arqueològiques, tenim tot un port romà per estudiar i conèixer, en bona part intacte.”

    Per la seua banda, Daniel Mateo va explicar que gràcies a l'estudi d'àmfores poden saber que en època d'Augusto el Portus Ilicitanus va créixer molt, tant que el port de Lucentum, a Alacant, s'enfonsa, i és el situat a Santa Pola el que distribueix a totes les ciutats de la zona.

    Finalment, els visitants també van poder veure les zones que s'han excavat enguany i conèixer les troballes, com per exemple el cos d'una dona, enterrat al costat del seu bebè, i que presumiblement van morir tots dos en el part.

    Tant les regidories de Cultura com de Turisme, així com el Museu del Mar, volen agrair a la Universitat d'Alacant la labor realitzada en l'Obert per excavacions.

    Pujar