elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia defensa l'alimentació sostenible en la lluita contra el canvi climàtic

La Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia defensa l'alimentació sostenible en la lluita contra el canvi climàtic
  • Godella participarà en el 7é Fòrum Global del Pacte de Milà a Barcelona durant els dies 19, 20 i 21 d'octubre

  • El dimarts 19 d'octubre a les 11.15 hores se celebrarà la reunió anual de la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia

L'Ajuntament de Godella participarà aquesta setmana en el 7é Fòrum Global del Pacte de Milà a Barcelona com a membre de la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia. Un espai que vol visibilitzar el paper dels sistemes alimentaris locals en els desafiaments mundials com l'emergència climàtica i ecològica. L'alcaldessa de Godella, Teresa Bueso, i el regidor d'Agricultura, Carles Francés, han acudit a la cita que s'està celebrant en la capital catalana.

La Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia plantejarà durant estes jornades el seu full de ruta sobre alimentació i clima amb l'objectiu d'explicar com els sistemes alimentaris locals es poden adaptar per a ajudar a mitigar l'emergència climàtica. “Perquè es pot mitigar el canvi climàtic canviant la manera en què ens alimentem a les ciutats”, explica María Carrascosa, coordinadora de l'àrea d'Alimentació i Clima dins de la Xarxa. Per a això, a més de la coordinació internacional amb ciutats i municipis de tot el món, des de la Xarxa es desenvoluparan els acords impulsats en la Declaració de Valladolid a partir de l'informe ‘Sistemes Alimentaris Locals Enfront de Riscos Globals, de la COVID19 a la Crisi Climàtica’. Una bateria de 14 accions articulades entorn de 5 objectius prioritaris per a adaptar els sistemes agroalimentaris locals als impactes de les emergències globals i mitigar les seues causes.

A l'octubre del passat any més de 20 municipis van signar la Declaració de Valladolid, centrada en el desenvolupament de polítiques públiques per a augmentar la sostenibilitat i resiliència dels sistemes alimentaris a les ciutats i reaccionar a les emergències globals com la crisi climàtica. “La situació ens exigeix amb celeritat una reacció des dels sistemes agroalimentaris” continua Carrascosa “l'objectiu és treballar esta relació entre l'alimentació i la crisi climàtica, per això la Xarxa participa d'este full de ruta internacional que passa per la Declaració de Glasgow sobre Alimentació i Clima, i la celebració 7 Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà i III Fòrum Europeu d'Agroecologia, tots dos amb xarrades, tallers i accions específiques centrades en la promoció d'aliments sostenibles per a fer front a l'emergència climàtica”.

Accions compromeses en la declaració de Valladolid

  1. Sistemes alimentaris sostenibles i resilients: promoure formes sostenibles en la producció, transformació, distribució i consum d'aliments, en línia amb l'agroecologia i des de la cooperació entre territoris urbans i rurals.
  2. Planificació territorial: protegir els sòls agraris i altres recursos alimentaris (aigua, coneixements agroecològics, biodiversitat cultivada) com a part de les xarxes d'infraestructura blava i verda; i incorporar en el planejament general urbà instruments per a la protecció i el foment de la producció, transformació i distribució agroalimentàries locals i sostenibles.
  3. Dret a l'alimentació: assegurar l'accés a aliments sostenibles, saludables, de qualitat i justos a tots els grups socials, i especialment als més vulnerables, en sintonia amb les directrius voluntàries promogudes per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (2005).
  4. Activació comunitària: enfortir el paper dels agents socials i teixit associatiu local.
  5. Bona governança: promoure la coherència entre les diferents polítiques públiques per a la gestió dels riscos globals, evitant arbitrar solucions que, a la llarga, reforcen les causes de les crisis.
Pujar