elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

En joc 933 milions i més de 17.000 ocupacions a l'any si no s'amplia l'aeroport de València

En joc 933 milions i més de 17.000 ocupacions a l'any si no s'amplia l'aeroport de València
  • L'aeroport de Manises depassarà enguany la seua capacitat de 10,5 milions de passatgers i arribarà a 17 milions en 2030

MÉS FOTOS
En joc 933 milions i més de 17.000 ocupacions a l'any si no s'amplia l'aeroport de València - (foto 2)

El Consell de Cambres de València ha presentat l'informe encarregat per la Generalitat sobre la necessitat d'ampliar l'aeroport de Manises (València), així com el seu impacte i les conseqüències que tindria no dur-la a terme. Segons l'estudi, en cas de no realitzar-se l'ampliació, València perdria 933 milions d'euros anuals en mitjana en els pròxims 7 anys (fins a 2030).

Segons les previsions de l'estudi, el trànsit de passatgers de l'aeroport superarà la seua capacitat teòrica màxima, 10,5 milions de passatgers, este any 2024, i podria aconseguir 17 milions de passatgers anuals en 2030, en el cas que l'aeroport disposara d'una major capacitat, així com podria superar els 21 milions ‘en un escenari optimista’.

Quant a l'impacte total sobre la renda (VAB) provincial d'este major nombre de passatgers, s'estima en més de 933 milions d'euros anuals en mitjana fins a 2030, dels quals 620 són impactes directes, 186 milions són impactes indirectes i 127 milions són impactes induïts. Estes dades són els que desprén l'estudi en el cas que es realitze l'ampliació, en cas contrari, ‘les activitats més perjudicades serien les del sector de l'allotjament i restauració, així com les recreatives, culturals i esportives’. En este sentit, ‘el sector servicis seria el que més es beneficiaria, però també el de la indústria i la construcció’.

En termes d'ocupació, la despesa que deixarien de realitzar els passatgers que no utilitzarien l'Aeroport de València, afectaria de manera directa a 17.483 ocupacions de mitjana anual.

En 2023 l'aeroport de València ‘va aconseguir un rècord històric de 9,9 milions de passatgers, duplicant la xifra de passatgers registrada quan es va realitzar l'última ampliació de l'aeroport en 2012’. En este sentit, l'estudi afirma que ‘l'evolució creixent del trànsit de passatgers de l'última dècada ha posat de manifest que s'han superat totes les previsions realitzades pels informes oficials’ (Plans Directors i DAURA 2022-2026).

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha destacat que “això no és un capritx”, ja que “les nostres raons ara tenen més càrrega amb estes dades”. “Necessitem que s'entenga l'impacte que pot tindre no resoldre esta qüestió, ja que es preveu que es perdrien 4 milions de passatgers i 1.000 milions d'euros. Si no actuem ràpid,est trafique de passatgers s'anirà a un altre lloc i es perdran les ocupacions. És per això que ha demanat que “fem esta ampliació ara i no ho lamentem demà, este informe ens espenta a prendre mesures ja”.

En este sentit, Mazón ha explicat que tenen concertada una reunió amb AENA el pròxim 9 de maig, on se li exposarà este estudi junta al realitzat a l'aeroport d'Alacant per a la creació d'una segona pista. “Este projecte exigix rigor, estratègia, voluntat i unitat; ja anem tard per a acollir l'augment de trànsit aeri”, ha destacat.

Així mateix, l'alcaldessa de València, María José Catalá, durant l'atenció a mitjans posterior a a el presentació, ha exposat que “l'estudi evidencia que hem de reivindicar al govern d'Espanya la millora d'infraestructures a València”. En cas contrari, “la pèrdua econòmica és milionària”, ha afegit.

El president del Consell de Cambres de Comerç de la Comunitat, José Vicente Morata, ha fet una crida a AENA perquè “atenga fermament esta necessitat”, ja que la Comunitat “està en l'inici d'eixe creixement”.

Variables socioeconòmiques:

Durant la presentació de l'estudi, també s'han exposat els factors socioeconòmics que sustenten este creixement a l'alça.

Respecte al nombre de turistes estrangers, segons l'estudi este ha crescut en l'última dècada una mitjana del 14% anual, amb l'excepció de 2020-2021 a causa de la pandèmia. Així mateix, a València i la seua àrea metropolitana, principal zona d'influència de l'aeroport, el 14% dels seus 2,7 milions de residents són estrangers, i les projeccions oficials apunten al fet que la “població estrangera es duplicarà en els pròxims 15 anys, enfront de l'estancament de la població nacional”.

Quant a les empreses exportadores, en els últims 10 anys s'han duplicat i les regulars s'han incrementat un 52%, “això implica una demanda potencial a l'alça de servicis de transport aeri que facilite la seua activitat comercial”. Respecte al posicionament de la Comunitat Valenciana com a destí de les inversions del capital estranger en els últims tres anys, l'ha posicionada en 2023 com la segona comunitat autònoma espanyola receptora d'inversions de l'exterior.

Un altre dels factors clau d'este impuls han sigut les companyies de baix cost, com per exemple els trens d'alta velocitat low cost connectats amb Madrid, que ‘ha suposat un pilar de creixement en l'aeroport’. També la ‘marca València’ ha sigut un atractiu per als turistes, que s'ha posicionat a nivell internacional “en els últims anys, com a destí esportiu, capital del disseny i la sostenibilitat o com la millor ciutat per a viure en el món”.

L'estudi també exposa que es mantindrà en el mitjà i llarg termini, l'interés per la ciutat de València , a causa de la incertesa existent en altres zones del mediterrani pels conflictes bèl·lics existents.


Pujar