elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El grup de govern presenta i aprova una moció per adaptar la llei de contractes a les administracions locals

El grup de govern presenta i aprova una moció per adaptar la llei de contractes a les administracions locals

    El grup de govern –Compromís, PSOE i EU- va presentar i aprovar ahir una moció exigint una regulació específica per a l'administració local en matèria de contractació, i en contraposició a la nova llei de contractes del sector públic que, segons expliquen, «s'ha redactat d'esquenes als xicotets Ajuntaments».

    La llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic introdueix novetats d'impacte en l'àmbit local, amb el nou règim d'aplicació dels contractes menors o el procediment obert simplificat i les específiques per a les entitats locals i d'especial rellevància per als funcionaris d' habilitació nacional. «Novetats que dificulten la gestió corporativa contractual», tal i com explicaren des del grup de govern.

    Per exemple, s'ha rebaixat les quanties dels contractes menors -figura habitual als ajuntaments-, i s'han multiplicat les exigències i requisits procedimentals. «Tot això suposarà un significatiu augment en la càrrega de treball dels funcionaris municipals, per la qual cosa és imprescindible comptar amb major dotació de recursos humans especialistes o professionals en matèria de contractació, fet que xoca frontalment amb la impossibilitat de contractació de personal necessari», diuen fonts institucionals.

    «Altres qüestions com l'obligació de garantir que els contractistes complisquen amb les normes aplicables en matèria mediambiental, social o laboral establides, i a comprovar el compliment dels terminis de pagament de contractistes o subcontractistes, en contractes d'obres i serveis amb valor estimat superior a 5 milions d'euros i la prohibició de contractar amb empreses que no complisquen els requisits de contractació mínima de treballadors amb discapacitat, o que no complisquen amb l'obligació de comptar amb un pla d'igualtat, dificulten, sense cap dubte, l'activitat local», afegeixen.

    Tal i com defensen des del grup de govern, els xicotets i mitjans municipis no tenen la ràpida capacitat d'adequació a tots aquestes imperatius legals. Per totes estes raons es va presentar esta moció, que s'aprovà amb els vots favorables de Compromís, PSOE i EU, l'abstenció de PP i CET i el vot en contra de Ciutadans; i que implica l'adopció dels següents acords:

    1. Elaborar un nou text normatiu més simple, cohesionat i menys voluminós que facilite l'aplicació dels principis que es deriven de les Directives del Parlament Europeu que es plasmen en la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic.

    2. Com a conseqüència que la majoria dels nostres municipis siguen de xicotet i mitjana grandària, existeix la dificultat de la utilització dels contractes menors en els municipis de menys de 5.000 habitants per les limitacions imposades per la nova norma, així com per l'aplicació dels procediments d'adjudicació en aquestes entitats locals, sent necessari flexibilitzar les mesures de contractació de personal al servei de les Administracions Territorials, especialment la local, mitjançant una nova regulació de l'Oferta d'Ocupació Pública, que permeta als municipis adaptar-se a les exigències de la nova regulació.

    3. Es fa necessari promoure una regulació més detallada en relació amb l'Administració electrònica, així com arbitrar els mitjans i eines TIC perquè les entitats locals incorporen l'administració electrònica de forma eficaç i eficient.

    4. Comunicar aquests acords al Govern d'Espanya, al Consell de la Generalitat Valenciana, a les Corts Valencianes, així com als grups polítics de les cambres estatal i autonòmica, a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, i a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

    Pujar