25 de febrer de 2020 25/2/20

Totes amb Burjassot proposa reduir l'IBI per minusvalidesa

Totes amb Burjassot proposa reduir l'IBI per minusvalidesa - (foto 1)

    La plataforma ciutadana i municipalista ha registrat una moció per a demanar que es reduïsca l'Impost de Béns Immobles (IBI) a persones amb discapacitat o minusvalidesa reconeguda per vivenda habitual. Per a açò, ha proposat introduir una sèrie de bonificacions a raó de el grau de discapacitat i del valor cadastral de l'habitatge. Així, per a persones amb un grau de discapacitat igual o major del 33% i inferior al 65%, podran veure el seu IBI bonificat en un 60% si el valor dela seua vivenda és inferior a 75.000 euros, en un 40% si està entre 75.000 i 150.000 euros, i en un 30% si el valor de la vivenda és superior a 150.000 euros; aquelles persones amb un grau de discapacitat igual o major al 65%, es proposa que tinguen una bonificació a l'IBI del 60% si el valor cadastral del seu habitatge és inferior a 150.000 euros, de 55% si el valor es troba entre 150.000 i 250.000 euros, i un 50% si el valor és superior a 250.000 euros. Segons asseguren en Totes amb Burjassot, encara que d'aquesta forma es té en compte el patrimoni personal, continua prevalent el grau de minusvalidesa pel que fa a l'obtenció d'aquesta bonificació.

    En Totes amb Burjassot proposen aquesta mesura en funció del seu programa electoral, en el marc d'establir uns impostos municipals progressius. Reconeixen que l'IBI és un impost complicat perquè, encara que ja està en funció del patrimoni, no té en compte molts factors personals, com la renda o la l'atur. D'altra banda, de l'IBI depèn un terç dels ingressos municipals, la qual cosa implica que qualsevol modificació ha d'estudiar-se amb cautela. Així, la plataforma ciutadana considera que aplicar bonificacions que tinguen en compte a les persones més desfavorides, és un bon començament, i més tenint en compte que al setembre es van eliminar les bonificacions del 3% per la domiciliació bancària dels impostos i fa vora un any es va revisar el valor cadastral de la vivenda. Per no esmentar que Burjassot és un dels municipis on més alt es paga l'IBI, amb un 0'90% sobre el valor cadastral de l'habitatge.

    Finalment, en Totes amb Burjassot asseguren que açò no afectaria considerablement als ingressos de l'Ajuntament, ja que es necessitaria una inversió d'entre 150.000 i 200.000 euros. Afegixen, a més, que existeixen altres ajuntaments que fa temps que han incorporat aquesta mesura, tal com es fa actualment amb les bonificacions per família nombrosa o per VPO. Proposen, açò sí, que es realitze un estudi previ que determine la despesa exacta i es realitze l'ajust necessari perquè el Pla Econòmic Financer de l'Ajuntament no es veja alterat.

    Pujar