28 de febrer de 2020 28/2/20

Totes amb Burjassot denuncia l'acomiadament de 9 treballadors temporals i demana una comissió de investigació

Totes amb Burjassot denuncia l'acomiadament de 9 treballadors temporals i demana una comissió de investigació - (foto 1)

    La plataforma municipalista i ciutadana Totes amb Burjassot assenyala que 9 treballadors que es van contractar per a exercir obres urgents i necessàries amb contractes d'obra i servei determinat per a la Brigada d'Obres municipal, han sigut acomiadats després d'haver sigut utilitzats per a realitzar tasques de manteniment i haver-los prorrogat el contracte des del 31 de maig de 2016. Així, un total de 6 peons, 1 podador, 1 electricista i 1 lampista, al·legant un suposat fi de contracte, es veuen ara en el carrer, al mateix temps que l'equip de govern, format per PSOE i Compromís, ha aprofitat les subvencions del Pla d'Ocupació temporal de la Diputació Provincial de València per a contractar a diverses persones per a la pròpia Brigada, algunes de les quals han fet aquestes mateixes tasques.

    Segons el parer de Totes amb Burjassot, les persones acomiadades ocupaven llocs que poden considerar-se estructurals ja que són places permanents, no solament per les característiques dels treballs que van exercir, si no perquè no van executar cap obra concreta, i no té sentit que els llocs siguen temporals si ara han contractat a més gent per a la Brigada. Segons la legislació, no es pot contractar de manera temporal per a cobrir llocs considerats necessaris, i menys encara amb una concatenació de diferents contractes temporals seguits per als mateixos llocs una vegada i una altra, per la qual cosa el tipus de contracte, establit per obra i servei determinat, estaria presumptament en frau de llei i aquests acomiadaments serien nuls. Una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del 14 de setembre de 2016, va rebutjar aquesta fórmula, utilitzada per molts municipis per a evitar traure places a concurs o realitzar contractes indefinits, fórmula que Totes amb Burjassot considera mala praxi. A més, aquestes persones acomiadades estan en situació d'indefensió, ja que se'ls està negant el dret al fet que la inspecció puga significar en quins termes es puga considerar, en aplicació de la llei, que els seus contractes han de convertir-se en indefinits, dret que sí tindrà la resta de personal laboral temporal de l'Ajuntament segons el procés de regularització iniciat l'any passat. Davant aquests fets, el sindicat CCOO va sol·licitar el 28 d'octubre una inspecció de treball que es troba en curs en aquests moments.

    Tot açò succeeix en el marc d'uns processos de contractació que, a opinió de Totes amb Burjassot, són poc transparents. Al juny de 2016 es va aprovar en ple finalment la regularització, encara en procés, dels treballadors de l'Ajuntament que portaven encadenant contractes temporals des de feia més de 24 mesos, després que partits de l'oposició i sindicats denunciaren la situació de quasi 80 treballadors que portaven anys realitzant funcions suposadament temporals. A açò se li sumisca una gran opacitat en les contractacions, al punt que és difícil assabentar-se de quin personal es contracta, quin s'acomiada, quins es prorroguen... Aquestes i altres pràctiques van portar a Compromís a demanar una Comissió de investigació sobre el tema al setembre de 2015, però una vegada van entrar al govern a l'octubre del mateix any, no s'ha tornat a convocar.

    És per açò que Totes amb Burjassot, al costat de PP i Ciutadans, s'han sumat una moció que anirà al ple de gener per a exigir: la paralització d'aquests acomiadaments fins que el procés iniciat per inspecció finalitze; la sol·licitud de tota la informació sobre les contractacions de l'Ajuntament des de l'any 2012, incloent funcions, tipus de contracte, lloc i tasques realitzades, durada, partida pressupostària, retribucions i justificació dels mateixos; i, la convocatòria d'una Comissió de investigació i seguiment on es tracte tota aquesta informació i on compareguen grups polítics, sindicats i tècnic de RRHH, a més de qualsevol personal tècnic que puga ser rellevant. Esperen així que la resta de forces polítiques se sumeixen a la moció i es puguen resoldre aquestes irregularitats al més prompte possible.

    Pujar