2 d’abril de 2020 2/4/20

Emoció, treball i germanor en les Falles de Burjassot

Emoció, treball i germanor en les Falles de Burjassot - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Emoció, treball i germanor en les Falles de Burjassot - (foto 2)
  Emoció, treball i germanor en les Falles de Burjassot - (foto 3)
  Emoció, treball i germanor en les Falles de Burjassot - (foto 4)

  Tot un any esperant en gran moment. I per fi ha arribat. Burjassot desperta amb olor a pólvora, a despertà, a xocolata amb xurros, a laca per a les monyos fallers, a entrepà de 'sobaquillo' i a germanor. Parlem de les Falles, ixa festa que unix a centenars de veïns d'esta localitat valenciana i que es respira en cada carrer, cada plaça i cada racó de Burjassot.

  Perquè si alguna cosa unix a les tretze comissions que donen sentit a la festa és l'amor per les Falles. Una festa que ja va començar a calfar motors el passat mes de febrer amb l'Exaltació de les Falleres Majors de Burjassot, la recepció dels Ninots de les diferents comissions o el sopar de gala prèvia a la Crida.

  Les cercaviles, la música i la pólvora, les llums engalanant els carrers, l'art en cada monument, la paella del migdia, la il·lusió de la Plantà, la màgia de l'Ofrena Floral o l'emoció de la Cremà... Són molts els sentiments que es concentren en a penes uns dies. Una cosa que destaca l'alcalde de la ciutat, Rafa García, com també ho fan la regidora de Falles, Estefanía Ballesteros -fallera de tota la vida-, o Iván Heredia, president de l'Agrupació de Falles de Burjassot.

  Dies intensos que es prepara per a viure Burjassot i darrere dels quals hi han 350 dies de treball de cada comissió, de cada faller. I encara que no ha donat començament la setmana gran, sí ho han fet els actes que calfen motors. Així, dijous passat 1 de març va tenir lloc la inauguració de l'Exposició del Ninot.

  Des d'este dilluns 5 de març, la Casa de la Cultura obri les seues portes per a esta exposició en la qual podem gaudir de cada troçet de les falles de Burjassot en forma d'art. La mostra es pot visitar de dilluns a divendres, en horari de 16 a 20 hores, fins al 13 de març. Serà un dia després, el 14 de març, quan cada Falla arreplegue el seu ninot per a deixar el seu monument llest per a la Plantà.

  El cap de setmana pren la metxa fallera

  Però fins llavors encara queda metxa fallera. De fet, este cap de setmana l'humor ha sigut el protagonista amb la Cavalcada de l'Humor de l'Agrupació de Falles, presidida per Iván Heredia Cortesa. Els fallers de les tretze comissions han lluït les seues millors -i més divertides- gales per a omplir els carrers de crítiques mordaces i, sobretot, d'esperit faller.

  També este cap de setmana ha tingut lloc un dels actes més solemnes en Burjassot: la signatura, en el Llibre d'Honor de l'Ajuntament, dels màxims representants de cada comissió fallera. A més, en este acte es va nomenar a l'Alcalde com a Faller d'Honor de les comissions del municipi.

  Ofrena i sentiment

  Serà el dia 16 març quan Burjassot visca una altra de les jornades úniques en les falles de la seua localitat. Ixe dia és l'Ofrena de Flors a la Patrona, la Verge del Cap. Un homenatge que, organitzat per l'Agrupació de Falles del municipi en col·laboració amb la Regidoria de Falles, els fallers viuen amb molta passió i sentiment. Emoció i germanor en un dia en el qual Burjassot mostra la seua passió i la seua il·lusió per la festa fallera.

  Precisament ixe mateix dia es repartixen també els premis als millors monuments fallers, tant grans com a infantils, els millors carrers il·luminats i les disfresses més enginyoses que van desfilar en la Cavalcada de l'Humor, entre uns altres. A més, unes hores abans de l'emotiu acte, a les 14:00 tindrà lloc la mascletà en la plaça de l'Ajuntament.

  Pots vore el Llibre de les Falles 2018 ACÍ.

  Tretze comissions unides per una mateixa passió

  Són tretze les comissions que formen part de la festa fallera a Burjassot. La Falla Espartero - Maestro Plasencia, la Falla Mestre Lope - Josep Carsí, la Falla Cristòfol Sorní - Mestre Ferran Martín, la Falla Fermín Galán i García Hernández - Primavera, la Falla Llibertat - Teodor Llorente, la Falla Domingo Orozco - Bailén, la Falla María Ros - Sant Tomás, la Falla Pi i Margall - Arturo Cervellera, la Falla Mendizábal, la Falla Mariano Benlliure - Sèquia Tormos, la Falla Isaac Peral - Misser Domingo Mascó, la Falla Nàquera - Lauri Volpi i la Falla Plaça del Pouet. Centenars de veïns de Burjassot als quals els uneix una mateixa passió per la falla, la festa i la història de la seua localitat. Una història que escriuran enguany les tretze comissions amb l'esclatar de la pólvora i el ressonar de la dolçaina i el tabal.

  Pujar