22 d’octubre de 2020 22/10/20

L'Ajuntament de Bétera consensua amb les 5 comissions falleres no celebrar les Falles 2020

L'Ajuntament de Bétera consensua amb les 5 comissions falleres no celebrar les Falles 2020 - (foto 1)
  • La incertesa sobre situació sanitària actual requereix salvaguardar la salut dels fallers i falleres de Bétera

Després d'una reunió per videoconferència en la qual han participat l'Alcaldessa de Bétera, Elia Verdevío i el regidor de Festes, Manuel Pérez així com el president de Junta Local Fallera, Edgar Jorro i els representants de la Falla Albereda, Falla La Barraca, Falla Carraixet, Falla Gran Via del Est i Falla Gran Via del Sud han decidit consensuadament que no se celebren les Falles 2020 a Bétera amb la finalitat de salvaguardar la salut de tots els fallers i falleres del municipi.

L'acord ha arribat després de consensuar entre tots unes mesures que tinguen la mínima repercussió en el món faller. D'aquesta manera s'ha decidit que els monuments 2020 romanguen en l'exercici 2021 però que les comissions falleres amplien els seus monuments per al pròxim exercici amb el mateix artista faller. Així mateix s'ha decidit que les representants de l'exercici 2020 continuen l'any vinent i gaudisquen del seu regnat.

Durant la reunió també s'ha plantejat la possibilitat, sempre que les condicions sanitàries ho permeten, celebrar cap a final d'any un cap de setmana faller perquè d'alguna forma els fallers i falleres que hagen deixat de ser-ho després de l'exercici 2020 puguen gaudir d'un cap de setmana carregat d'ambient faller.

L'Ajuntament per la seua part s'ha oferit a ajudar i facilitar en tot el que siga possible perquè “les nostres festes falleres, les que ens identifiquen com a valencians, estiguen presents en el nostre municipi amb les màximes garanties de seguretat”, ha assenyalat Elia Verdevío, Alcaldessa de Bétera i ha continuat “l'Ajuntament sempre estarà ací per al món faller, és moment d'estar units i treballar per a continuar plantant monuments i traient la festa al carrer. Bétera és un municipi de sentiment faller hui, demà i sempre”.

Les Falles de Bétera unides

Per part seua, el regidor de Festes, Manuel Pérez, ha ressaltat “el nostre agraïment més profund a totes i cadascuna de les 5 comissions de Bétera per buscar una solució de consens i sobretot, per mirar per la salut de tots els fallers i falleres i de la població de Bétera en general”.

D'altra banda, les Falleres Majors de Bétera també han volgut enviar un missatge al món faller. “És una vertadera llàstima que els falles no és pogueren celebrar, però donat l'estat d'alarma mundial, és la solució més coherent, perquè per a celebrar-ho mal és millor deixar-ho per al pròxim exercici que el celebrarem amb més força que mai” ha manifestat la Fallera Major de Bétera, Mª Ángeles Valls Aparisi. Mentre que la Fallera Major Infantil, Carla López Capella, ha assenyalat “Com a fallera major infantil del poble de Bétera, aquesta situació l'estic vivint molt trista però la salut de les persones abans de res. Perquè les Falles les portem en el cor i a la sang i quant tot això passe ací estarem per a celebrar les nostres benvolgudes Falles amb més força que mai. Carla López Capella sempre serà la vostra Fallera Major Infantil de Bétera 2020”.

Mentre les comissions falleres de Bétera han manifestat:

Falla La Albereda

Isaac Rodríguez, President Falla Albereda: “Després d'avaluar la situació en la qual estem ara mateix, personalment i en nom de la meua directiva, crec que el més coherent és la decisió que hem pres tots els presidents que representem el món faller del nostre poble.

En el primer moment que s'ajornaren les Falles, tots tenien l'esperança de poder gaudir d'una setmana fallera, encara que fóra diferent. Ara la realitat és que ha de prevaldre la salut general de tots i és la nostra responsabilitat col·laborar per a poder controlar aquesta pandèmia.

Crec que suspendre les Falles implica una gran pèrdua econòmica per al sector que envolta el món de les falles, per això la meua directiva vol comprometre's al fet que les falles 2021 siguen més grans per a poder pal·liar aquesta pèrdua.

Tinc el plaer d'estar secundat per una Comissió que entén la situació i que ara tenen tota la il·lusió posada en el pròxim exercici, i vull que sàpien que gaudirem d'un any molt especial.

Als meus representats vull agrair-los que en 2021 vulguen tornar a fer l'esforç que suposa estar un any més a la disposició de la nostra falla, i dir-los que gaudirem com mereixen del seu regnat”.

Andrea Toral Navarro i Vanessa Navarro Clavel, Falleres Majors: “El moment en el qual ens van comunicar que les falles quedaven ajornades va ser, crec un dels pitjors dies per a Andrea i per a mi. Pensàvem que estàvem en un mal somni, passar la setmana fallera i el dia de San Josep a casa i no al nostre casal no entrava als nostres caps, van ser uns dies durs i complicats.

Ens vam agafar amb força al pensament que tindríem unes falles al juliol, diferents, però Falles. En data de hui no veiem unes falles viables perquè estem vivint un temps d'inseguretat i pensem que unes falles s'han de preparar amb temps.

Per això tot el nostre suport a Junta Local i als presidents de totes les comissions de Bétera per prendre la decisió de suspendre les falles del 2020.

L'única cosa que demane a tot el món faller és que hem d'ajudar-nos entre nosaltres, i compensar als que ens ajuden a tindre la festa més gran del món, als nostres artistes, pirotècnics, floristes, músics … tots junts demostrarem la força dels valencians, que les Falles del 2021 siguen les millors que es puguen recordar, treballarem perquè siguen inoblidables i de ben segur les viurem amb la mateix il·lusió amb les quals comencem les del 2020”.

René Moreno Ferreres, President Infantil: “El dia que em van dir que se suspenien les falles, no m'ho podia creure, pensava que era un mal malson. M'ha costat molt assimilar està situació, tot un any esperant per a mi la gran setmana fallera. Quan ens van comunicar que es podien celebrar al juliol vaig veure una xicoteta esperança, serien unes falles diferents molt diferents. Però hui dia en la situació que estem vivint per culpa del Covid-19, no veig unes falles viables, el primer és la salut per a tots.

Enguany ha sigut un any diferent espere amb il·lusió que el 2021 siga l'any que ens mereixem i puguem gaudir del nostre bonic regnat.

Falla La Barraca

En nom de la Falla La Barraca, els seus màxims representants d'aquest exercici 2020 Daniela, Pablo, Sandra i Fran: “som conscients que a causa de la situació que estem vivint a tot el món, resulta inviable el poder celebrar les Falles de manera habitual; per això, estem d'acord amb la decisió presa d'ajornar les Falles 2020, a l'exercici 2021; ja que a causa d'aquesta pandèmia no seria possible gaudir de les nostres Falles com ens agradaria.

Des d'ací volem aprofitar l'oportunitat per a brindar ànims a tots els fallers i falleres i especialment a les 5 comissions que formen Bétera, perquè aquesta pandèmia passe i puguem gaudir de nou tots junts d'unes Falles 2021 amb més força que mai.

Agrair a totes aqueixes persones que lluiten dia a dia en tots els sectors per a continuar avant. Molt ànim i gràcies a tots!”.

Falla El Carraixet

Valeriano Moreno, President Falla Carraixet: “A causa d'aquesta situació tan delicada ens veiem en l'obligació, lamentablement, d'anul·lar els actes fallers del 2020. Però els nostres representants poden estar tranquils perquè podran viure el seu regnat com tant desitjaven en les falles del 2021. Arribats a aquest punt i a causa d'aquesta situació de salut pública en la qual ens trobem, cal ser comprensius, solidaris i respectar la situació en la qual ens veiem embolicats per a garantir la salut dels nostres fallers i veïns. El món faller som totalment conscients d'això i, malgrat que les falles són la nostra vida, entenem que és el que hem de fer. Tornarem en 2021 amb més força i més units que mai”.

Erika Poveda Domínguez, Fallera Major Infantil: “Fallers i falleres el mes de març passat no vam poder celebrar la nostra festa, però sabeu què? Que de ben segur tornarem amb més força que mai. Molt d'ànim, això passarà”.

Álvaro Amposta Pons, President Infantil: “2020 ha sigut un any molt trist per al món faller, però gràcies a això 2021 serà un any inoblidable”.

Falla Gran Via del Est

Miguel Lucio Pérez, President Gran Via del Est: Com a president de la Falla Gran Via de l'Est i reunit amb la directiva, vista la magnitud d'aquesta pandèmia que ens afecta i sense poder concretar una data per a la realització de les falles 2020, hem decidit anul·lar la realització de qualsevol acte relacionat amb la festivitat fallera, la qual cosa és en essència, les falles 2020.

Aquesta decisió ha sigut presa comptant sempre amb tots els proveïdors que proveeixen a la nostra comissió durant la setmana fallera i anunciem que tornarem a comptar amb ells per a la realització de l'exercici 2021 de la millor manera possible. Així doncs, hem arribat a acords que satisfan al nostre artista, pirotècnia, empresa d'espectacles, floristeria, hostaleria i comerços directament relacionats amb la falla i que treballen durant tot l'any al costat de nosaltres. D'aquesta manera podem assegurar que tant els nostres proveïdors com les famílies falleres de la nostra comissió han sigut afectades el menys possible pel mal moment que estem passant. Esperem que aquesta decisió siga compresa i llevant la menor repercussió possible, ja que la salut està per damunt de tot i hem de preservar-la. Ànim a tots, açò eixirà bé.

Falla Gran Via del Sud

Vicente Miret, President Falla Gran Via del Sud: “Ens hauria agradat plantar i cremar enguany però no va a poder ser com estan les coses, és impredictible mirar una data per a poder celebrar-les ja que depenem d'autorització, s'està cancel·lant tot mancant confirmació de Sanitat i Govern. Esperem que amb la unió de tots, puguem tirar cap avant per a poder celebrar les nostres festes en 2021. Esperem que aquest malson passe prompte i puguem gaudir de la nostra vida normal que sembla que ens l'han robada”.

Karen Ibáñez Martínez Fallera Major Infantil del 2020: “Crec que la suspensió d'aquest any de les falles és la millor decisió que han pogut tindre, ja que la salut i la vida de les persones és el primer. Per a mi va ser una gran desil·lusió però ràpidament vaig comprendre que era el millor. Lamente la pèrdua que és per als artistes fallers però comprenem que tots, artistes i fallers i falleres hem de fer un gran esforç per a mantindre vives les falles.

Esperem poder gaudir molt més les falles de l'any que ve.

A totes les comissions del poble de Bétera i sobretot a la "Falla Gran Via del Sud" ànim, perquè valdrà la pena fer aquest esforç”.

Pujar