elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Entre tots, una Xirivella més neta

Entre tots, una Xirivella més neta

    La regidoria de Personal i Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament de Xirivella, coordinada per Josep Manel Moret, ha posat en marxa un sistema de productivitat dels agents policials basat en dos punts fonamentals que actualment són molt problemàtics al municipi:

    - Per una part, l'abandonament incontrolat de trastos al carrer
    - I d'una l'altra, els excrements de gossos en la via pública

    Ambdues actuacions se sumen a les diferents campanyes de conscienciació sobre neteja viària realitzades per les regidories de Sanitat i Infraestructures.

    L'objectiu de la iniciativa és informar la ciutadania sobre la normativa i quines conseqüències pot haver-hi en cas de no complir-la. Els agents policials han d'informar almenys vint persones dins d'un còmput anual, persones que, de manera voluntària, autoritzaran a utilitzar les seues dades personals per tal de poder comprovar posteriorment que han rebut la informació de manera correcta.

    «Sancionar estes infraccions és molt difícil, ja que només es pot multar si l'agent està present en el mateix moment que es comet», comenta Josep Moret. Així, d'acord amb el sistema de productivitat, vint persones informades equivalen a una sancionada. Els diferents grups d'agents informants que complisquen els requisits principals rebran un incentiu proporcional a les persones informades.

    L'objectiu principal, per tant, és dur a terme una bona campanya preventiva i informativa. «La gent –explica el regidor– ha d'acostumar-se a arreplegar amb una bosseta els excrements del seu gos quan el trauen a passejar, així com portar una botella d'aigua per als orins per tal de mantindre la via pública més neta.» Al mateix temps també s'informa al veïnat de la multa, amb sancions de fins a 300 €, que poden comportar les infraccions i se li recorda que està prohibit l'ús de sofre en les façanes per a repel·lir els gossos, ja que, a més d'ineficaç, és una pràctica perillosa.

    Pel que fa a la recollida de trastos, l'Ajuntament recorda que solament es poden depositar els dimarts a la nit, al costat dels contenidors, i que han de ser objectes poc voluminosos i que no representen cap perill, és a dir, que no puguen punxar o tallar o que no siguen tòxics. Per als trastos més voluminosos o els productes tòxics, Xirivella disposa d'un ecoparc situat al polígon i d'un servici regular d'ecoparc mòbil.

    El servici d'ecoparc està situat al polígon industrial, al carrer dels Seders, i obri tots els dies laborables de 8 a 21 hores, més dissabtes i diumenges de 9 a 14 hores. L'ecoparc mòbil funciona tres dies per setmana (dilluns, dimecres i divendres) i es distribueix per dotze punts del municipi amb freqüència quinzenal. L'ecoparc mòbil es tracta d'un servei de recollida de residus tòxics domèstics que facilita la possibilitat de desfer-se d'estos residus sense haver de desplaçar-se a l'ecoparc fix.

    «Una ciutat neta parla bé dels seus habitants, i a més a més, complir amb la neteja i recollida de residus és la nostra obligació. Entre tots, farem de Xirivella un municipi més net i acollidor», conclou Josep Moret.

    Pujar