1 d’octubre de 2020 1/10/20

'Vila-real es transforma estos dies en un gran escenari'

'Vila-real es transforma estos dies en un gran escenari'  - (foto 1)
  • La ciutat celebra entre el 4 i el 7 de maig el Festival Internacional de Carrer (Fit Carrer), una mostra única de teatre en espais urbans

  • Elperiodic.com ha entrevistat al seu director artístic per a conéixer tots els detalls d'este festival únic, el referent de les arts de carrer a la Comunitat Valenciana

MÉS FOTOS
'Vila-real es transforma estos dies en un gran escenari'  - (foto 2)

Vila-real es prepara per a transformar-se en un gran escenari. Cada un dels seus carrers serà el decorat en el que obres de teatre, dansa, espectacles musicals i circs es desenrotllaran en espais públics en un festival d'arts de carrer únic: Fit Carrer, és la mostra de teatre en espais urbans que se celebra en la localitat castellonenca entre el 4 i 7 de maig.

Elperiodic.com ha entrevista al seu director artístic, Pau Ayet. Este artista multidisciplinar porta sis anys al capdavant del festival però tota la seua vida involucrat en un Fit Carrer que complix 30 edicions.

Per a tot aquell que no conega Fit Carrer. Què es va a trobar a Vila-real?

La gent es va a trobar un poble transformat en un gran escenari que albergarà les arts de carrer. Estes van des de les disciplines clàssiques fins a les més innovadores passant per la dansa, el teatre itinerant, el circ o la música. És, en definitiva, una selecció del que existix en el panorama de les arts de carrer.

Modernes com quines?

Es pot trobar de tot perquè modern no és només en aparença sinó també en contingut. Per exemple tenim un espectacle aeri que tracta el Quixot davall una perspectiva més contemporània. Cal destacar que el teatre aeri és una disciplina complicada de veure per la seua infraestructura tècnica però enguany comptarem amb ella i a més és una companyia valenciana.

Esteu d'aniversari amb esta 30 edició. Com diries que ha evolucionat el festival?

És complicat d'analitzar perquè en cada etapa cada director ha intentat adaptar-ho als nous temps i fer evolucionar el festival segons la realitat que li tocava viure. El festival de teatre és un ens viu com la societat o la ciutat i el festival es va adaptant, redescobrint nous espais o fent noves propostes. Crec que en cada etapa el seu director ha sabut canalitzar estes circumstàncies. No cal oblidar que açò és un festival creat exclusivament perquè el públic ho disfrute, tant el local com el de fora que ve a veure'ns.

Precisament cada vegada més gent de fora s'acosta a descubrir-lo...

Sí, després de tants anys es pot veure que l'aposta, la perseverança, els anys de treball poden arribar fins a emportar-nos a una trenta edició d'un festival més que consolidat. Fit Carrer és el referent de les arts de carrer com a festival a la Comunitat Valenciana i com a festival específic d'arts de carrer és el més antic d'Espanya.

Es podria dir que sou un poc els precursors, no?

Cal recordar que València també ha tingut la seua importància en les arts de carrer però l'aposta de Vila-real va ser molt decisiva des d'un principi. La mostra està en la quantitat de companyies de teatre de carrer que tenim ací, una anomalia a nivell europeu perquè la concentració de professionals que es dediquen a les arts de carrer per nombre d'habitants és elevadíssima.

El Festival Internacional de Carrer pot tindre alguna cosa a veure en açò...

Vull pensar que té molt a veure, òbviament. Quan un artista està formant-se absorbix el que veu i si està acostumat a veure teatre de carrer, descobrix noves formes de contar les històries diferents del que és el teatre de sala.

Per resumir tot el que hem estat parlant, com convidaries la gent perquè vinga a Vila-real a disfrutar de Fit Carrer entre el 4 i el 7 de maig?

La primera cosa que els diria és que estan tots totalment invitats. El festival està completament obert, la ciutat els acull amb els braços oberts, els espais són públics, els espectacles són gratuïts i per tant no hi ha cap tipus d'excusa. L'espai brinda la llibertat d'adherir-se a l'espectacle, mesclar-se amb gent diferent i disfrutar d'un esdeveniment cultural com este.

Pujar