elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València condemna "rotundament" l'atac de Rússia a Ucraïna

València condemna "rotundament" l'atac de Rússia a Ucraïna
  • El ple de l'Ajuntament de València ha recolzat a més la candidatura de València als European Green Capital Award

MÉS FOTOS
València condemna "rotundament" l'atac de Rússia a Ucraïna - (foto 2)

Valencia optarà als European Green Capital Award (EGCA), el guardó amb el qual la Comissió Europea reconeix i premia els esforços de les ciutats europees per a millorar el medi ambient i, per tant, l'economia i la qualitat de vida a les ciutats. Pràcticament la totalitat de la Corporació Municipal, 31 dels 33 regidors que integren el Ple, han acordat recolzar la candidatura de la ciutat a aquest reconeixement internacional que, tal com ha subratllat l'alcalde, Joan Ribó, “no és una candidatura del govern ni de l'Ajuntament: és de tota la ciutat”, i per això ha agraït el suport de la proposta per part dels grups municipals Compromís, PSPV-PSOE, PP i Ciutadans.

Durant la sessió plenària, que ha començat amb un minut de silenci en memòria a tots els morts per covid en l'últim mes a la ciutat de València, l'alcalde ha subratllat la “vocació de València de ciutat del segle XXI, que –ha assenyalat- es concreta en nombrosos esforços en matèria de sostenibilitat urbana per a impulsar el repte de la transició ecològica”. “

Tant el grup Popular com el grup Ciutadans han assegurat el seu suport a aquesta candidatura. El regidor del PP Carlos Mundina ha oferit “el nostre suport, el nostre treball i la nostra experiència per a aconseguir aquest reconeixement de la Unió Europea”, i ha assegurat que el seu grup “sempre ha cregut en les potencialitats mediambientals de la ciutat”. “Si aquesta candidatura és possible hui és pel treball i inversions realitzades pels governs anteriors del PP”, ha assegurat.

Per part seua, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha emfatitzat el suport del seu grup amb un reiterat “sí i el suport des del primer minut al fet que siguem Capital Verd i ciutat amb neutralitat climàtica”, però ha recordat al govern municipal les mancances que, segons ha afirmat, encara mostra la ciutat en aquesta matèria (s'ha referit a l'estat dels Jardins de Vivers, a l'existència d'escocells buits, o als criteris del pla de poda d'arbratge, entre altres aspectes).

El regidor de Vox Vicente Montañez ha qualificat la proposta de “rollito progre-verd”, ha assegurat que “el projecte per a una ciutat del segle XXI no és copiar l'agenda globalista”, i ha instat el govern municipal a “deixar arrere Agenda 2030”.

Reducció de l'Impost de Plusvàlues

Durant el debat plenari, s'ha aprovat també la segona modificació de crèdits extraordinaris del Pressupost 2022, i les modificacions de les ordenances fiscals reguladores de l'Impost sobre l'increment del valor de naturalesa urbana -conegut com a impost de Plusvàlues- i del ICIO.

El regidor d'Hisenda, Borja Sanjuan, ha recordat que la modificació de crèdit té el seu origen en la sentència que obliga l'Ajuntament a abonar 1,2 milions d'euros “pel forat i la demora d'anys deixats per l'anterior govern del PP en l'aparcament de la plaça de Bruges” (donada la impossibilitat de la concessionària del pàrquing de Parcent d'explotar totes les seues places a causa les obres a Bruges). “Anys després, hem d'aprovar aquestes modificacions per a pagar les conseqüències de la mala gestió”, ha explicat l'edil. El PP ha votat a favor de la proposta, mentre que Ciutadans i Vox s'han abstingut.

Quant a les modificacions de les ordenances, tota l'oposició s'ha posicionat en contra de la de Plusvàlues per considerar negativa l'aplicació del tipus de gravamen màxim en l'impost. Respecte al ICIO, ha comptat amb el suport de Ciutadans, i el PP i Vox s'han abstingut. El regidor d'Hisenda ha recordat que, malgrat la modificació de l'impost de Plusvàlues, l'import mitjà que s'haurà de pagar per aquest concepte es reduirà en un 35%. “Mentre a Madrid, la recaptació mitjana per habitant per aquest concepte és de 135,77 euros, a València és de 35,88 euros”, ha conclòs-

Mobilitat amb baixes emissions

Un altre dels acords plenaris d'aquest mes ha sigut l'adhesió de València a la Xarxa de Ciutats per una Mobilitat amb Baixes Emissions, que ha tirat avant amb el suport de pràcticament tots els grups (Govern, PP i Ciutadans).

La Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica estableix que, a partir de l'any 2023, les ciutats de més de 50.000 habitants hauran d'implantar Zones de baixes emissions. Tal com ha explicat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, “volem portar avant aquest projecte des de la voluntat de diàleg i consens”, i ha valorat “el suport per a això dels fons europeus”. Cal tindre en compte, ha afegit l'edil, que “es tracta d'una iniciativa d'enorme complexitat, i per això –ha afirmat- volem el major consens i treball compartit entre grups polítics, administracions i entitats ciutadanes”.

El regidor Grezzi ha explicat que el projecte preveu “crear un sistema de control i reduir els vehicles més contaminants, segons les etiquetes ambientals, com porten fent dècades algunes ciutats europees”.

Tant els regidors Carlos Mundina (PP) com Narcís Estellés (Ciutadans) han manifestat el seu suport, però s'han referit a la APR (Àrea de Prioritat Residencial) de Ciutat Vella, que han criticat per considerar-la “amb un enfocament dirigit a la multa i a la recaptació”. Per part seua, Vicente Montáñez, de Vox, ha assegurat que “aquesta proposta demostra que aquest Ajuntament s'ha venut a les elits globalistes i a l'Agenda 2030”.

Finalment, el Ple Municipal ha aprovat també, de manera provisional, i amb l'abstenció dels tres grups d'oposició, el Pla Especial d'infraestructures sanitàries Campanar-Ernest Lluch, per a l'habilitació i ús de l'antic Hospital La Fe com a centre sanitari.

València condemna l'atac de Rússia a Ucraïna

El Ple de l'Ajuntament de València ha condemnat "rotundament" l'atac de Rússia a Ucraïna i ha exigit el cessament "immediat" de l'ofensiva militar "abans que es multiplique el nombre de víctimes". La moció d'urgència de rebuig a la intervenció bèl·lica ha sigut aprovada per tots els grups municipals a excepció de Vox. En ella s'expressa la solidaritat de València amb el poble ucraïnés, especialment amb la ciutat de Odessa amb la qual està germanada.

L'Hemicicle ha reclamat el replegament de les tropes russes, el restabliment de la pau “en el marc del Dret Internacional i el respecte als Drets Humans”, i la participació de l'ONU com a organisme encarregat de vetlar per la pau, la seguretat i la investigació de solucions. Així mateix, ha instat la Unió Europea a emprendre totes les vies diplomàtiques perquè el conflicte finalitze. També ha fet costat a “la integritat territorial i la sobirania d'Ucraïna”

D'altra banda, el Ple ha decidit commemorar, un any més, el 8 de març com a Dia Internacional de les Dones, així com promoure “activitats dirigides a reforçar el principi d'igualtat entre dones i homes”, i convidar a la ciutadania “a reivindicar un futur sense discriminació per raó de sexe”.

Així s'ha acordat hui “perquè dones i homes formen part de la nostra societat en igualtat de drets i responsabilitats”. Aquest acord s'ha aprovat, amb el suport de tots els grups de l'oposició, a excepció de Vox que ha votat en contra. El debat ha començat a instàncies d'una proposta de la regidora d'Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud. I el document aprovat ha afegit la declaració institucional de la Federació de Municipis i Províncies a proposta del Partit Popular.

Segons aquesta moció, “que reconeix que la desigualtat es fonamenta en creences i comportaments amb base estructural diversa”, el consistori “assumeix la importància de promoure accions formatives i de sensibilització social”. A més, es compromet a “continuar impulsant polítiques que fomenten la conciliació i la corresponsabilitat, així com a treballar en el desenvolupament del Pla d'Igualtat, accions d'igualtat de caràcter interseccional i transversal”.

L'acord parla “d'incorporar la perspectiva de gènere de manera transversal en els pressupostos i en les inversions, i especialment en els fons europeus Next Generation, proposant eines per a saber si es contempla aquest enfocament”.

El Ple també ha decidit “demanar en el govern espanyol que habilite permisos laborals per raó de cures en els casos de malaltia o confinaments de menors d'edat i de persones a càrrec”.

En la seua intervenció, la regidora Lucía Beamud ha manifestat que “les dades de violència de gènere ens colpegen i que els Ajuntaments tenen un deure moral i constitucional per a garantir l'exercici de la igualtat”. L'edil també ha parlat de “la precarització laboral i social, que té rostre de dona”. I per això, ha demanat un “treball conjunt i una mirada violeta i ampla”, així “com redoblar esforços i mesures”.

Més inspeccions per a detectar casos d'irregularitats laborals

També amb motiu de la commemoració del Dia de la Igualtat Salarial, celebrat dimarts passat, l'Ajuntament també ha mostrat “el seu compromís per a acabar amb aquesta bretxa, que és el resultat de la suma de discriminacions que les dones pateixen en el mercat de treball i en l'àmbit privat, que a més s'ha vist incrementada per les conseqüències socials i econòmiques derivades de la situació de crisi sanitària ocasionada per la pandèmia de la covid-19”.

Per aquesta raó, el Ple ha aprovat, amb el suport del Partit Popular i Ciutadans, i l'abstenció de Vox, una moció presentada per la regidora de Desenvolupament Innovadors dels Sectors Econòmics i Ocupació, Pilar Bernabé, per a “donar suport a la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) pactada entre el Govern d'Espanya i els sindicats de classe, ja que s'ha mostrat com una eina eficaç a l'hora de reduir la bretxa salarial”.

Defensa de la convivència

El Ple també ha aprovat una moció presentada per l'equip de govern amb la intenció de "condemnar l'assalt a l'Ajuntament de Lorca" i en defensa de "la convivència". La moció, defensada pels regidors Carlos Galiana i Aarón Cano, denúncia "les formes violentes dels agressors" i han traslladat el suport de l'Ajuntament de València als agents de la Policia Local de Lorca agredits pels assaltants. Tots dos han assenyalat "la violència verbal de la ultradreta com a origen". Els grups municipals del PP i Ciutadans han donat suport a la moció perquè "cal garantir la democràcia i la convivència política sense atacar la llibertat", per contra Vox l'ha rebutjada.

Recuperació ambiental de la Devesa

En l'Hemicicle també s'han debatut conjuntament dues mocions relacionades amb el futur de l'hotel Sidi Saler. D'una banda, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha demanat al Ple la creació d'una comissió d'estudi jurídica tècnica, amb representació de les diferents administracions, que estudie el futur de l'esmentat immoble, “i que en cas de no ser viable l'activitat hotelera, s'impulse el diàleg amb el veïnat de la zona per a donar-li un ús dotacional i social, que atenga les seues necessitats”.

D'altra banda, la regidora del Partit Popular Julia Climent ha sol·licitat “la paralització del derrocament d'aquest hotel i el desenvolupament d'accions pendents a la Devesa del Saler”. Entre altres demandes, l'edil popular ha sol·licitat que l'Ajuntament òbriga un procés d'estudi i escolte i respecte els drets de les persones afectades i considerant, per exemple, l'ocupació que podria generar el projecte de rehabilitació”.

En representació de la societat civil, i en nom de l'agrupació Acció Ecologista Agró, ha parlat Lucia Moreno, qui ha defensat “l'enderrocament d'allò que ha considerat una icona del projecte d'urbanització d'un espai natural que, afortunadament, es va aconseguir parar”. “El Sidi Saler impedeix que la platja de la Garrofera desenvolupe la seua funció per a la recuperació ambiental d'aquesta zona”, ha argumentat.

En nom de l'equip de govern ha intervingut el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, qui ha explicat que “l'Ajuntament desestima aquestes propostes perquè continua amb la línia històrica democràtica de recuperar ambientalment la Devesa”. “Defensem l'herència que hem rebut, i enderrocar el Sidi Saler, que és propietat de l'Estat, és donar continuïtat a allò que ha fet l'Ajuntament durant els últims 45 anys”. “A més no es pot transformar l'edifici, sense incomplir les normes”, ha afegit.

Propostes de l'oposició

El Ple ha rebutjat altres mocions com una de Ciutadans argumentada per la regidora Amparo Picó, qui ha demanat suport al “Manifest de la Societat Civil Valenciana”. “Aquest document compta amb el suport de milers de valencianes i valencianes que reivindiquen la identitat valenciana i rebutgen la denominació de ‘països catalans’” per a la Comunitat Valenciana”, ha explicat l'edil.

Sense el suport del nombre de regidors i regidores necessaris, també s'ha reprovat la proposta subscrita per l'edil popular María José Ferrer San Segundo “per a sol·licitar que l'Ajuntament paralitze definitivament la part de l'actuació urbanística prevista entorn de l'edifici de Tabacalera que afecta uns solars de Peña-Roja, i resolga les deficiències dotacionals d'aquest barri del districte de Camins al Grau”.

Abans de desestimar la proposta, la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha assegurat que l'equip de govern busca la millor solució per a l'interés general perquè els diners de la ciutadania mereix un respecte”.

Durant la sessió plenària, Ciutadans també ha demanat que “l'Ajuntament complisca l'acord relatiu a la compensació de cinc dies per al personal municipal de serveis essencials que va prestar serveis en la modalitat de presencial entre els dies 14 de març i 9 d'abril de 2020. En aquest punt, ha participat, des del públic i com a representant sindical, el portaveu del Sindicat Professional de Policia Local i Bombers (SPPLB), Jesús Santos, qui ha instat el govern municipal perquè “deixe de generar crispació entre els col·lectius de seguretat ciutadana i treballadors i treballadores fonamentals durant els pitjors dies de la pandèmia”.

Per part seua, la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, ha demanat “rigor” i ha explicat que el sentit del vot de l'equip de govern que no ha fet costat a la proposta, “perquè aquest assumpte s'ha de tractar a la Taula General de Negociació”.

En el Ple també s'ha parlat, a instàncies del Partit Popular del projecte d'acollir la 37 edició de la America’s Cup. La portaveu d'aquest grup, María José Catalá, ha lamentat que l'Ajuntament “no s'haja compromés per a acollir aquest esdeveniment amb l'important impacte econòmic que genera”.

La proposta ha sigut desestimada “perquè -segons han argumentat el regidor d'Innovació, Carlos Galiana, i la regidora de Desenvolupament econòmic, Pilar Bernabé- les fites aconseguides i els ja planificades ja suposen un canvi radical de la imatge exterior de València”.

Finalment, a proposta del grup Ciutadans, la regidora de Benestar i Drets Socials, Isabel Lozano, ha donat compte de les accions desenvolupades per aquest servei per a atendre les persones sense llar i en concret a l'assentament anomenat La Garrofera on han mort dues persones temporers d'origen ghanés. També ha posat en valor el treball desenvolupat pels tècnics i personal dels serveis socials així com de les ONG d'acció social i voluntaris

Pujar