elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València acollirà el primer Campus d'estiu de l'Acadèmia Espanyola de Cinema

València acollirà el primer Campus d'estiu de l'Acadèmia Espanyola de Cinema
  • Sandra Gómez ha presentat esta primera edició, que tindrà lloc del 3 al 17 del pròxim mes de juliol

València acollirà el primer Campus de Cinema d'estiu, impulsat per l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya, amb la col·laboració de la plataforma Netflix, i en el qual huit cineastes emergents o professionals, amb el suport de mentors, treballaran sobre la millora de la inclusió i la diversitat en els seus projectes. La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà Sostenible, Sandra Gómez, ha presentat este matí la iniciativa, junt amb el president de l'Acadèmia de Cinema, Mariano Barroso, i la directora de relacions institucionals de Netflix, Esperanza Ibáñez. El Campus se celebrarà els dies 3 al 17 de juliol, i s'articularà al voltant d'experiències de formació sobre el procés creatiu de llargmetratges de ficció que estiguen relacionats amb la inclusió social.

Tal com ha assenyalat Sandra Gómez, “este 'Campus d'Estiu' permetrà continuar mostrant la diversitat de l'Espanya policèntrica i polifònica des d'una mirada valenciana. Amb este projecte   la ciutat vol donar continuïtat al treball iniciat en 2015 per a convertir València en escenari de cinema".

El president de l'Acadèmia, Mariano Barroso, ha agraït a l'Ajuntament de València "la seua implicació i el seu suport perquè este 'Campus' siga una realitat. És fonamental que l'Acadèmia impulse mirades i veus diverses que no són habituals al cinema espanyol", ha subratllat. Per la seua banda, la directora de relacions institucionals de Netflix, Esperanza Ibáñez, ha expressat el seu convenciment que “la diversitat, que fa tan rica a la nostra societat, ha de ser reflectida de manera apropiada en la pantalla, un treball que també comença darrere de la càmera perquè les històries que es conten mostren eixes mirades tan diferents, tan autèntiques".

El pròxim 25 d'abril s'obrirà el període de presentació de sol·licituds; i, posteriorment, una comissió de selecció formada per professionals de la indústria audiovisual, triarà els huit projectes que podran prendre part en el programa. D'ells, un mínim de tres hauran d'estar desenvolupats per persones que pertanguen a un col·lectiu ‘minoritzat’, i dos podran estar desenvolupats per autors residents o que exercisquen la seua activitat professional a València. Tal com ha subratllat Sandra Gómez, “es tracta d'un projecte que posa en valor la inclusió de la diversitat, i no hi ha millor ciutat per a això que València. A més –ha afegit- és també molt important que al Campus participen professionals valencians, perquè un dels objectius que ens hem marcat és de generar teixit cultural entre la ciutat de València i l'àmbit cinematogràfic”.

La Universitat de València i la Universitat Politècnica de València seran els espais en els quals es realitzarà esta primera edició del 'Campus d'Estiu'. La vicealcaldessa Sandra Gómez ha agraït el suport de les dos institucions, assegurant que “les nostres universitats públiques són peça clau en este projecte, ja que gràcies a les seues excel·lents instal·lacions, reunim les condicions per a organitzar un campus amb el qual donem continuïtat al treball que estem fent per a visibilitzar el sector audiovisual valencià i, sobretot, potenciar-lo”.

Les regles d'un 'Campus' inclusiu

El 'Campus' se centrarà en la diversitat i la inclusió, enteses en tota la seua extensió, per a generar un espai de reflexió sobre com ha de reflectir la nostra cinematografia la societat diversa en la qual vivim i ser un espai on la igualtat d'oportunitats siga la norma. Podran participar cineastes emergents o professionals que presenten projectes de llargmetratges de ficció amb guió acabat en la seua primera versió. El 'Campus' oferirà mentories amb professionals de l'àmbit cinematogràfic, activitats dirigides a la creació de guió i masterclass de càsting i direcció d'actors. Així mateix, es preveuen trobades amb col·lectius i associacions especialitzades en el foment de la diversitat, i una aportació econòmica de 1.500 euros.

També s'ha programat un marc d'activitats dirigides tant als mitjans de comunicació (trobada ‘Comunicar la Diversitat’) com al públic general (jornades en les quals diferents creadors explicaran les barreres a les quals s'enfronten a l'hora d'accedir i participar en el cinema).

L'Any Berlanga

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà Sostenible, Sandra Gómez, ha recordat que la Gala dels Goya 2022, celebrada fa poques setmanes a València, “va ser un èxit rotund i va suposar un fermall magnífic per a enguany Berlanga, que contínua fins al 12 de juny”. De fet, s'ha fet coincidir la presentació del Campus de Cinema en la mateixa setmana en què es commemora l'estrena, en 1953, de la pel·lícula “Bienvenido, Míster Marshall”, una de les seues pel·lícules més icòniques.

Gómez ha subratllat la vocació de València de donar continuïtat al treball de la ciutat en la promoció de la indústria cinematogràfica. “A més de ser un escenari de cinema, també volem ser una factoria, un lloc on la indústria audiovisual trobe els elements necessaris per a produir. Tenim matèria primera extraordinària i la potenciarem”. I ha conclòs avançat que el Campus inclourà també “una trobada entre les persones participants i productors de la ciutat, perquè puguen conéixer els projectes de primera mà. I igualment, seran actors i actrius de València seran els qui, juntament amb grans noms del panorama nacional i internacional, realitzaran les seqüències dels projectes seleccionats”.

Pujar