elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'EMT de València incorporarà 215 autobusos i electrificarà les cotxeres amb el nou Pla Inversor 2024-2028

L'EMT de València incorporarà 215 autobusos i electrificarà les cotxeres amb el nou Pla Inversor 2024-2028
  • El Pla compta amb un pressupost de 171,7 milions per a la renovació de la flota, l'electrificació de les cotxeres i inversions recurrents

L'EMT de València reconvertirà la seua flota d'autobusos i adequarà les seues instal·lacions en els pròxims 5 anys amb el nou Pla Inversor, aprovat per un pressupost de quasi 172 milions d'euros. Entre les principals accions destaca la incorporació de 215 autobusos i l'electrificació de les tres cotxeres de la ciutat.

L'any 2028 EMT València serà molt diferent i haurà fet un pas de gegant cap a la plena sostenibilitat. Comptarà amb una flota de 527 autobusos, dels quals 215 seran totalment nous, elèctrics i híbrids d'última generació i dotats amb els més recents avanços tecnològics. S'hauran retirat un total de 185 busos, dels més antics, s'hauran adequat totes les instal·lacions per a acollir la totalitat dels vehicles, s'hauran millorat les freqüències i la companyia municipal comptarà amb 167 punts de càrrega per als busos elèctrics.

Per a aconseguir totes estes metes, l'Ajuntament de València ha aprovat hui un pla d'inversions de 171.758.554 euros en l'Empresa Municipal de Transports entre els anys 2024 i 2028. La major part d'esta xifra és per a renovar la flota. Al llarg del 2024 arribaran a EMT València 26 autobusos elèctrics i 31 híbrids, 57 en total. En 2025 s'adquiriran altres 41 autobusos, 45 en 2026, 39 en 2027 i 33 en 2028. Un total de 215 nous autobusos, amb una inversió pròxima als 118’3 milions, dels quals 145 seran estàndard i elèctrics, 66 articulats i híbrids i 4 minibusos.

Amb esta significativa inversió es reduirà considerablement l'edat mitjana de la flota d'EMT que actualment se situa en 9,85 anys. En 2028 serà de 6’55 anys, al nivell d'altres grans ciutats espanyoles. La companyia municipal comptarà en eixe moment amb un total de 167 autobusos elèctrics i 320 híbrids, és a dir el 31,7% dels autobusos seran elèctrics, un 60,7% híbrids i només un 7,6% dièsel. Pràcticament el total de la flota serà neta i EMT passarà dels 497 vehicles actuals a 527.

“El muntant principal de les inversions va destinat a la compra d'autobusos elèctrics, perquè com hem dit des d'un principi apostem per la plena sostenibilitat, per un transport públic eficaç i respectuós amb el medi ambient i amb la nostra ciutat i el nostre entorn”, ha subratllat el President d'EMT i regidor de Mobilitat, Jesús Carbonell. “Però no volem detindre'ns només ací, volem una EMT a ple rendiment, que funcione sense traves i que es convertisca en un servici públic essencial per als nostres ciutadans i usuaris en general. Per això, este Pla d'Inversions d'EMT contempla també un capítol destacat per a adequar totes les nostres infraestructures pel bé de la mobilitat pública”, ha subratllat Carbonell.

Fins a l'any 2028, el Pla d'Inversions contempla 23’4 milions d'euros en l'adequació de les instal·lacions de l'Empresa Municipal de Transports per a poder incrementar el nombre de llocs de recàrrega elèctrica dels autobusos, així com la potència elèctrica i les places d'aparcament disponibles.

Tal com s'ha anunciat recentment, EMT València construirà un nou depòsit en Safranar, comunicat amb les actuals instal·lacions de San Isidro, i amb capacitat per a albergar més de 70 vehicles nous. En 2028 la companyia passarà dels actuals 22 punts de càrrega per a autobusos elèctrics a un total de 167 llocs, pràcticament repartits al 50% entre San Isidro i Deposite Nord. La potència elèctrica d'estes instal·lacions d'EMT s'incrementarà notablement dels 2 megavats actuals a 10.

Finalment, fins a l'any 2028, es destinaran altres 30 milions d'euros per a inversions recurrents com a llicències, evolutius, manteniments o reformes puntuals.

Este és el primer pla d'inversions estratègic i plurianual d'esta envergadura en la història d'EMT, per un total de 171.758.554 milions d'euros, i contrasta amb les dotacions executades durant les dos legislatures anteriors. Entre els anys 2016 i 2023, l'anterior govern municipal, va invertir 130 milions d'euros, és a dir 40 milions menys, pràcticament en el doble de temps. La inversió dels anteriors gestors de la companyia municipal va ser de 16’3 milions cada any, mentres que ara serà de 34’3 anualment. L'augment inversor és del 111% amb l'actual govern municipal.

“Nosaltres tenim un pla ambiciós i estratègic a curt i mitjà termini, que és al mateix temps una clara visió de futur per a la companyia. En canvi, l'anterior equip de govern treballava sense plans específics, amb grans vaivens en les seues inversions. El nostre projecte és sòlid i estable, perquè estem plenament decidits a convertir a l'EMT en referent del transport públic i sostenible a la ciutat. És el nostre objectiu i el nostre deure, i és a més un compromís amb els nostres ciutadans i amb els nous temps que exigixen una mobilitat pública eficaç i que contribuïsca el màxim possible a la preservació del medi ambient”, ha conclòs Carbonell.

Pujar