elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sandra Gómez: “València no pagarà ni un euro ni un metre de sòl públic per a pagar l'estafa de la Fórmula 1”

  • La vicealcaldessa assegura que s'està ultimant un acord amb els propietaris del sòl perquè assumisquen una part i que la resta l'ha de pagar la Generalitat

La vicealcaldessa, regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana i secretària general dels socialistes a València, Sandra Gómez, ha garantit que l'Ajuntament de València no pagarà “ni un euro ni un metre de sòl públic” per la “estafa” del PP amb el circuit de la Fórmula 1. “Que tothom estiga molt tranquil a la ciutat de València i a l'Ajuntament perquè, com a responsable d'Urbanisme i com a vicealcaldessa, puc afirmar i garantir que aquest Ajuntament no pagarà ni un sol euro i moltíssim menys en sòl públic perquè no existeix cap deute”, ha explicat Gómez, qui ha subratllat que el seu treball com a representant públic és “garantir l'interés públic de tota la ciutat”.

“Tinc una bona notícia per a tots els valencians i valencianes i és que aquest ajuntament no deu absolutament a la Generalitat Valenciana. Efectivament, treballarem en un nou conveni perquè estem a punt de resoldre les càrregues urbanístiques dels propietaris del sòl i hem de resoldre el nou marc jurídic de relació entre la Generalitat i l'Ajuntament perquè òbviament l'antic conveni de la Fórmula 1 de Paco Camps està caducat”, ha manifestat.

La vicealcaldessa ha insistit que l'Ajuntament de València no té cap deute per la construcció del circuit de la Fórmula 1 que va construir la Generalitat durant el govern del PP de Francisco Camps i que, per tant, haurà de ser l'administració autonòmica qui assumisca els costos que no es repercutisquen als propietaris del sòl. “No em cansaré de repetir la gran estafa que va suposar per als valencians i valencianes el circuit i el Gran Premi de Fórmula 1 que deien que no ens anava a costar ni un euro, la qual cosa és absolutament fals. Òbviament hi ha unes certes càrregues urbanístiques que haurà d'assumir l'administració, però les haurà d'assumir l'administració que va assumir el campionat i el Gran Premi de Fórmula 1 que va ser la Generalitat Valenciana. Va ser la Generalitat qui va portar ací l'esdeveniment i qui va decidir unilateralment suspendre'l per sempre i, per tant, és la Generalitat qui haurà d'assumir els costos del circuit de la F1”, ha declarat.

Gómez ha incidit en què els 38 milions del deute del circuit van ser els costos avançats d'urbanització que va assumir la Generalitat i que ara hauran de ser abonats una part pels propietaris i una altra per l'administració autonòmica. “Cal repassar uns certs conceptes bàsics. Ja vaig dir en el seu moment que era convenient estudiar i no entrar com a elefant en terrisseria en determinats temes que potser no es controlen bé. Les càrregues urbanístiques es fan càrrec els propietaris, els que desenvoluparan posteriorment el sector, per tant, aqueixes càrregues urbanístiques, aqueixos diners, són costos avançats d'urbanització i el deute, que existeix de 38 milions d'euros i que va avançar la Generalitat, qui ha de fer-se càrrec d'ella són els propietaris del sòl que posteriorment desenvoluparan el sector”, ha dit la vicealcaldessa.

“El que és molt clar és que la Generalitat va avançar aqueix deute i que, efectivament, seran els propietaris privats els que, en part, hauran de fer-se càrrec d'ella. La diferència, òbviament, haurà de fer-se càrrec qui va portar l'esdeveniment i qui va decidir unilateralment rescindir-lo, que és la Generalitat valenciana. L'Ajuntament simplement és l'administració de la ciutat on ocorre tot i que gestiona el sector”, ha apuntat Gómez

Sobre l'últim informe del Consell Jurídic Consultiu, Sandra Gómez, ha subratllat un dels seus punts en el qual es destaca que, a pesar que el Consell de Camps qui va dir que el 100% dels costos haurien de ser repercutibles als propietaris, “no es pot exigir a cap propietari que assumisca el 100% d'uns costos que estan fora de la legalitat. Per tant, tot allò que no fora possible repercutir, efectivament haurien de fer-se càrrec qui va subscriure el conveni que en aquest cas va ser la Generalitat Valenciana”.

El sector del Grau disposa d'un total de 45.928,64 metres quadrats per a dotacions i equipaments, dels quals 29.500 estan reservats per a centres educatius, que l'Ajuntament cedeix sense cap cost a la Conselleria d'Educació, 2.569,37 de la Comandància de Marina, 7.053,82 del Cementeri del Grau i 1.250 d'una subestació elèctrica. Per tant, aquests solars no servirien en cap cas per a abordar el deute generat per la Generalitat de Francisco Camps.

Hotels a Ciutat Vella

La vicealcaldessa, a més, també s'ha referit a les limitacions establides en el Pla Especial de Protecció (PEP) de Ciutat Vella a la instal·lació de nous hotels o apartaments turístics. Sobre aquest tema, Gómez ha apuntat que València ja compta des de fa uns anys amb el PEP, “un projecte de protecció especial que va iniciar aquest Ajuntament però que, a més, també va aprovar la Generalitat Valenciana com a pla especial que és. Per part, en primer lloc, de la Conselleria de Cultura, però també de la Conselleria de territori i que només han de mirar-ho, estudiar-ho bé, per a veure que ja no es poden establir ni apartaments ni hotels a Ciutat Vella perquè és l'àmbit que vam establir de protecció i a més és un dels barris on més limitacions hi ha per a aquesta mena d'iniciatives. És accessible per a qualsevol veí i veïna, s'ha escrit moltíssim respecte al PAC de Ciutat Vella i és fàcil informar-se sobre aquest tema sobre això”, ha finalitzat.

Pujar