elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt organitza una jornada informativa sobre les ajudes de rehabilitació d'edificis i habitatges dels fons europeus ‘Next Generation’

Sagunt organitza una jornada informativa sobre les ajudes de rehabilitació d'edificis i habitatges dels fons europeus ‘Next Generation’
  • L'objectiu d'estes ajudes europees és el finançament d'obres de rehabilitació, sense cap mena de limitació, en els edificis d'ús residencial

  • Inclouen l'exigència d'una millora acreditada de l'eficiència energètica

  • Cal destacar que el termini de les ajudes estarà obert fins a l'1 de desembre

MÉS FOTOS
Sagunt organitza una jornada informativa sobre les ajudes de rehabilitació d'edificis i habitatges dels fons europeus ‘Next Generation’ - (foto 2)
Sagunt organitza una jornada informativa sobre les ajudes de rehabilitació d'edificis i habitatges dels fons europeus ‘Next Generation’ - (foto 3)

Este matí l'Oficina Xaloc de Sagunt ha organitzat una jornada informativa sobre ajudes a la rehabilitació d'edificis i habitatges en el marc dels fons europeus Next Generation amb l'objectiu de posar a disposició i a coneixement de la ciutadania totes les opcions de subvencions que es poden sol·licitar.

La Unió Europea ha fet de la rehabilitació la seua prioritat per a frenar el canvi climàtic i facilitar la recuperació de la crisi econòmica causada per la Covid-19 i destinarà una part del fons de recuperació Next Generation EU per a la rehabilitació a nivell d'edifici i de millora de l'eficiència energètica d'edificis existents.

En eixe sentit, la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica va convocar el Programa d'ajuda a les actuacions de rehabilitació a nivell d'edifici i de millora de l'eficiència energètica en habitatges per a l'exercici 2022, del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència d'Espanya amb una quantia inicial de 20,87 milions d'euros.

La jornada ha tingut lloc en la Sala d'actes del Centre Cívic de Port de Sagunt a la qual han assistit l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el regidor d'Urbanisme i Habitatge, Quico Fernández; així com altres regidors de la Corporació Municipal.

Durant la jornada, han participat com a ponents el director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio; el director general de Coordinació Institucional de la Vicepresidència Segona, Marc Aparici, i l'arquitecte de l'Oficina Tècnica de Fons Europeus de l'Oficina Xaloc de Sagunt, Enrique Sánchiz.

L'obertura de la jornada ha estat a càrrec de l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, qui ha explicat que «per a saber per què naixen estes jornades és necessari realitzar un resum sobre el context previ. L'Ajuntament de Sagunt, per primera vegada, en esta legislatura va decidir que era imprescindible crear un departament d'Habitatge. Era una cosa en la qual ja s'havien fet anteriorment actuacions i s'emportaven des de diferents departaments, sobretot des del de Serveis Socials. Però, els propis reptes que teníem com a ciutat i, també, per la importància que està guanyant com a temàtica a nivell nacional, consideràvem que era el moment que tinguera la seua pròpia entitat i que tinguera tècnics responsables assignats a la mateixa que permeteren centralitzar d'alguna forma tota esta labor».

En eixe sentit, l'alcalde ha fet referència al conveni que van signar amb la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica per a la creació d'una oficina d'habitatge a Sagunt, la qual forma part d'una Xarxa d'Administracions Locals i Comarcals d'Habitatge (Xaloc): «Esta oficina es va crear amb la intenció que fora un punt de connexió entre totes eixes polítiques d'habitatge que es duen a terme per part de la Generalitat amb el municipi i, per tant també, amb els veïns i veïnes. Sobretot, amb la intenció d'anar un pas més enllà. Esta legislatura hem aconseguit un ARRU (Àrea de Regeneració i Renovació Urbana), de més de 3 milions d'euros per a poder actuar en la plaça Juan Ramón Giménez de Baladre, a més, també estem en converses amb la Generalitat per a aconseguir altres 7 milions d'euros per a acabar de regenerar la resta del barri Baladre I. Baladre II ja ho estava rehabilitant la mateixa Generalitat amb el seu propi ARRU per endavant». Moreno ha afirmat que estes són actuacions grans i molt localitzades, però considera que són imprescindibles, ja que s'estava produint una degradació d'un barri que ja té un alt índex de vulnerabilitat i el que es pretenia era posar fre a esta situació. Totes estes accions es duen a terme tant des de la Generalitat Valenciana com des de l'Ajuntament amb l'objectiu de promoure polítiques públiques que asseguren un dels drets universals: el dret a un habitatge, digna i adequada.

Per part seua, el regidor delegat d'Urbanisme i Habitatge, Quico Fernández, que ha sigut l'encarregat de clausurar la jornada i ha manifestat que «hem tingut una jornada d'informació per part de la Conselleria per a explicar als professionals i a les comunitats de veïns tots els recursos que s'estan posant a disposició des d'Europa i finançats a través de l'Estat i de Conselleria per a la rehabilitació dels edificis amb l'objectiu de millorar l'eficiència energètica. Crec que ha sigut una jornada molt positiva perquè s'han aclarit molts dubtes». Fernández ha insistit que la idea principal és que s'aprofiten al màxim tots els recursos i subvencions que s'estan generant, ja que la crisi que s'arrossega des de 2008 «ha generat molts problemes, però també genera moltes oportunitats d'ajudes per a la rehabilitació».

Estes ajudes tenen com a objectiu el finançament d'obres de rehabilitació, sense cap mena de limitació, en els edificis d'ús predominant residencial. No obstant això, inclouen l'exigència d'una millora acreditada de l'eficiència energètica.

El termini per a la presentació de la sol·licitud d'ajudes es va iniciar el passat 11 d'abril de 2022 i finalitzarà l'1 de desembre de 2022, els dos inclusivament. Es tracta d'una concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva en el qual l'únic criteri d'atorgament de la subvenció serà el rigorós ordre de presentació de sol·licituds.

Cal destacar que tota la informació d'estes ajudes es pot consultar en el següent enllaç: https://habitatge.gva.es/es/web/arquitectura/fons-europeus-per-a-la-rehabilitacio-d-habitatges-2022

«En esta ciutat, que en estos moments està en una fase importantíssima de creixement, no sols hem de pensar en crear noves edificacions, sinó que un dels objectius, o probablement el principal objectiu, seria rehabilitar tots els habitatges per a posar-les a disposició en modalitat de compra o de lloguer. Els procediments a vegades són difícils d'entendre i per això estan els tècnics, nosaltres tenim en l'oficina Xaloc un tècnic de la Conselleria que es dedica a la informació i a la gestió d'estos recursos. Per tant, crec que en esta legislatura estem posant molts recursos per a tot el que és tema d'habitatge perquè és un dels principals problemes que hi ha en l'estat espanyol respecte a altres estats europeus, que este tema el tenen molt més treballat i avançat i amb moltíssims recursos, i el que li hem de dir a la gent és que els aprofiten», ha puntualitzat Fernández.

En eixe sentit, l'oficina Xaloc es crea amb la finalitat de desenvolupar mecanismes de coordinació i cooperació a través d'una xarxa d'oficines locals d'habitatge, rehabilitació i regeneració urbana al llarg de la Comunitat Valenciana.

La Xarxa Xaloc disposa de diverses línies estratègiques. La primera d'elles és la creació d'una finestreta única en matèria d'habitatge que té com a objecte garantir que la ciutadania puga dirigir-se a una oficina única per a rebre assessorament, informació i assistència.

La segona és la col·laboració en la tramitació d'ajudes en matèria d'habitatge, regeneració urbana i rehabilitació. La tercera és donar suport a les actuacions específiques en matèria de rehabilitació i regeneració urbana. La quarta és posar a la disposició dels municipis el suport necessari per a dur a terme les actuacions dirigides a l'ampliació del seu parc públic, tot això orientat a la creació d'un patrimoni públic de sòl i habitatges públics suficients per a garantir la funció social de l'habitatge.

La cinquena línia establix donar protecció de la tinença en matèria d'habitatge mitjançant l'establiment de serveis de mediació a la disposició de les persones usuàries d'un habitatge que s'hagen vist o puguen veure's privades d'este, amb la finalitat de garantir el seu dret a l'accés a un habitatge.

«A més de tot això, l'Ajuntament també ha oferit a la Generalitat parcel·les que es poden destinar a habitatge públic i l'última gran actuació que hem pogut dur a terme ha sigut amb el conegut complex anomenat Pinaeta. Tot este context és per a dir que es van fent coses, continuarem avançant i dins de totes eixes converses que tenim amb la Generalitat, ens van plantejar este acte, una mica també com la presentació de l'Oficina XALOC que encara no ha tingut un acte d'inauguració com a tal, però també per a conéixer de primera mà totes estes iniciatives relacionades amb els Fons Europeus», ha assegurat l'alcalde.

Pujar