24 de novembre de 2020 24/11/20

Polèmica en el món faller per la convocatòria d'una Ofrena aquest diumenge a València

Imatge d'arxiu de l'Ofrena de València
Imatge d'arxiu de l'Ofrena de València
  • La cita pretén demostrar que els fallers poden complir les mesures de seguretat encara que ja són diverses les associacions del sector que rebutgen rotundament la proposta: “No és el moment”

 Falles sí, falles no. És el debat infinit que es porta produint des de fa mesos entre els amants de les falles donada la situació sanitària. Són molts els sectors de les falles que reivindiquen una celebració adaptada a les circumstàncies del coronavirus, alguna cosa que moltes juntes locals estan estudiant encara que encara no hi ha una resposta unànime. L'única resposta oficial va ser la de la consellera de Sanitat, Ana Barceló, fa uns dies, qui va avisar que les falles no es podrien celebrar si no hi havia vacuna.

Bé, doncs per a demostrar que els fallers poden respectar les mesures sanitàries i els esdeveniments es poden celebrar amb totes les garanties, aquest diumenge 25 d'octubre a la vesprada s'ha convocat una Marxa Fallera amb forma d'Ofrena.

La marxa eixirà a les 17.00 des de la Plaça Sant Agustí i acabarà en la Plaça de la Verge. “La gent pot vindre vestida de Valenciana, vestit típic del seu poble sempre amb mantilla ja que és una Ofrena però també podrà acudir gent de particular si pot ser amb brusa. Tota persona que vulga ofrenar si ho veu convenient pot portar una flor o un ram de flors per a Ofrenar a la Verge dels Desemparats”, resa el comunicat d'aquesta iniciativa que naix d'un conegut indumentarista que defensa que la marxa està aprovada per la subdelegació del Govern.

Aquesta convocatòria ha sigut rebutjada en pla per diverses entitats de la festa com la Interagrupació de Falles de València, l'Agrupació Falles Centre, la de Ruzafa o la de Benicalap-Campanar: “Donades les circumstàncies, creiem que no és moment per a tal cosa. Els fallers sempre ens hem caracteritzat per complir totes les normes que se'ns han imposat i ara farem el mateix”.

Des de la Interagrupació han recordat que s'està treballant des de fa temps amb les diferents administracions perquè el col·lectiu faller puga recuperar la seua activitat, complint els protocols a seguir que marca la Conselleria de Sanitat, “i continuarem treballant perquè, si les situació sanitària ho permet, poder celebrar les falles de 2021 amb les suficients garanties”.

Des de les associacions consideren “inadequat un acte d'aquestes característiques en aquests moments en els quals ha d'imperar la responsabilitat i la col·laboració per part de tots per a no empitjorar la situació sanitària, i desaconsellem, pel bé de tots, la participació en aquest”.

Pujar