elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Invents valencians que salven vides de ciclistes

Invents valencians que salven vides de ciclistes
  • Són alguns dels projectes que es poden visitar durant este mes i fins al 25 de juliol en l'exposició "Repensat i fet", la fira dels invents de la Universitat Politècnica de València

MÉS FOTOS
Invents valencians que salven vides de ciclistes  - (foto 2)

Tenen 16 i 17 anys i acaben de presentar un projecte que podria salvar la vida de molts ciclistes. Marc i Anníbal han creat una jaqueta intel·ligent que transforma les indicacions que el ciclista realitza amb el braç en senyals lluminosos a la seua esquena. Una gran novetat en este camp ja que hi ha sistemes semblants encara que requerixen de l'acció del ciclista.

En este cas els sensors són els que detecten tots els moviments de l'esportista, des de la velocitat, les condicions ambientals, la posició... i tot això és possible conéixer-ho en temps real a través del dispositiu mòbil. Marc Andrés i Anníbal Orella són dos alumnes del col·legi Salesians Joan XXIII d'Alcoi i estan participant durant estos dies en la Fira dels Invents que celebra la Universitat Politècnica de València.

Este és un dels molts invents que es poden trobar els visitants a l'exposició "Repensat i fet", oberta des d'este dimarts 13 de juny fins al pròxim 25 de juliol i en el que es pot conéixer de prop el treball dels investigadors i alumnes de la UPV.

Però este ha sigut sens dubte un dels projectes que més ha cridat l'atenció als assistents, tenint en compte que el ciclisme està sent d'actualitat pel lamentable goteig d'accidents que estan donant-se en les carreteres valencianes, per la pràctica que tindria en els milers de ciclistes que ixen a pedalejar cada cap de setmana.

A més, una de les majors innovacions és que avisa quan el ciclista té un accident, tal com expliquen els seus creadors a elperiodic.com: "Utilitza uns sensors que al detectar certs moviments burscos avisen a emergències a través del telèfon". I, encara que de moment, és només un projecte, la idea és que puga fer-se realitat pròximament: "Ara estem presentant la idea però volem patentar-la en un futur", expliquen a este digital Marc i Anníbal.

Precisament un altre dels invents que es poden trobar en esta fira està també relacionada amb la seguretat dels ciclistes en la carretera: una bicicleta amb videocàmeres i GPS per a registrar les maniobres d'avançament. A més el sistema incorpora un velocímetre làser, la funció del qual és registrar la velocitat relativa a què circulen els vehicles motoritzats respecte a la bicicleta en l'avançament i un polsador amb què el ciclista registra el nivell de risc percebut durant la maniobra. El projecte ha sigut realitzat pel Grup d'Enginyeria de Carreteres de la UPV.

Relacionat amb el transport, encara que una velocitat molt superior, està HYPERLOOP UPV, un revolucionari sistema de transport terrestre de passatgers i mercaderies que aconseguirà velocitats de 1000 quilòmetres a l'hora: "Portem quasi dos anys treballant 30 persones en el projecte, des d'enginyers, creatius, arquitectos... i l'any que ve presentarem el prototip d'uns dos metres de longitud en Califòrnia", explica un dels seus creadors, Juan Vicen. Un sistema que va nàixer d'un concurs d'idees a què es van presentar 300 projectes internacionals i 17 van ser seleccionats, entre ells el d'este grup valencià.

Però no sols de transport es pot aprendre en esta exposició, des de l'aeronàutica, les noves aplicacions per a dispositius mòbils, la química, la construcció, les tecnologies per a la salut o l'agroalimentación, "Repensat i fet" reunix una vintena de productes, prototips i models desenrotllats en els departaments, instituts i centres de la UPV, un esdeveniment promogut per esta universitat en col·laboració amb la Fundació Espanyola per a la Ciència i Tecnologia (FECYT) del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat.

Pujar