elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Elia Barceló és partidària d’ampliar la literatura de fantasia a les aules per a formar una població amb imaginació i creativa

Elia Barceló és partidària d’ampliar la literatura de fantasia a les aules per a formar una població amb imaginació i creativa
  • És autora d’una trentena de novel·les de ciència-ficció, negra i juvenil

Elia Barceló és una escriptora prolífica que ha aconseguit fer de l’escriptura la seua professió i dedicar-se plenament a imaginar misteris i enigmes, que és el gènere que més li agrada. És autora d’una trentena de novel·les de ciència-ficció, negra i juvenil. Entre els títols més coneguts,  ‘El color del silencio’ (2017), ‘El eco de la piel’ (2019),  ‘Muerte en Santa Rita’ (2022) i ‘La noche de plata’ (2020). Amb ‘El efecto Frankenstein’ va obtindre el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil 2020.

En l’Encontre d’Escriptors de la Biblioteca Valenciana, l’autora ha apostat clarament per  ampliar l’oferta de literatura de fantasia i de ciència-ficció a les aules perquè “és l’única que parla de temes nous que interessen als joves i és necessari tindre una població amb capacitat d’imaginació. Si els matem la fantasia, quan arriben a adults no tindran la creativitat que se’ls exigeix en els treballs. És important que la fantasia siga lectura”.

Ha assegurat que és capaç d’escriure mentre viatja amb tren o amb avió perquè “no té grans dificultats per a ficar-se en la seua pròpia bambolla i en la seua  trama” i ha manifestat la seua preferència per crear escenaris ficticis, encara que introdueix aspectes de ciutats o llocs en què ha estat i dels quals destaca la llum en la posta del sol o l’olor perquè amb això aconsegueix “el punt de realitat necessari de la història”.

Elia Barceló ha afirmat que ara es llig molta novel·la negra perquè són textos “plens de secrets, de misteris, que et donen la possibilitat de participar en la resolució del cas, t’ensenyen llocs en què mai hagueres visitat per por i tenen l’avantatge que la trama es resol amb justícia que és una cosa que en la vida normal no sempre ocorre”.

I sobre l’abundància de dones investigadores que poblen aquestes novel·les, ha indicat que “les dones tenen bones qualitats per a ser detectius perquè treballen de forma seriosa, però sense obsessionar-se, la qual cosa els permet separar la vida laboral de la personal”.

Els centres escolars que han participat hui en l’Encontre de la Biblioteca Valenciana han sigut: IES Joan Fuster de Bellreguard, Els Ports de Morella, Clot del Moro de Sagunt, Veles e Vents de Torrent, Ramon Muntaner de Xirivella, José Ballester Gozálvo de València, San Francisco y Santo Domingo de Vilamarxant, IES de Benaguasil, Associació Acova i Universitat Popular de Morvedre de València.

Pujar