elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La corporació es compromet a “fomentar i protegir els espais per als vianants” de la ciutat

La corporació es compromet a “fomentar i protegir els espais per als vianants” de la ciutat
  • “Sense perjuí d'altres interessos implicats dels usuaris dels diferents modes de transport”, segons la moció aprovada

  • També s'ha aprovat una proposta sobre els projectes urbans amb participació ciutadana

El Ple de l'Ajuntament ha acordat este divendres “fomentar i protegir els espais per als vianants” de la ciutat, així com “continuar posant els mitjans per a això, sense perjuí d'altres interessos implicats dels usuaris dels diferents modes de transport”. L'acord, que ha donat suport a la moció plantejada pel regidor de Mobilitat Ciutadana, Jesús Carbonell, i que ha comptat amb el suport dels grups municipals del govern municipal, PP i Vox, no ha sigut recolzat per l'oposició, PSPV i Compromís. La proposta de l'edil s'ha plantejat com a alternativa a la moció inicial del grup Socialista, que plantejava “el manteniment de tots els espais per als vianants recuperats, sense revertir els usos per a facilitar de nou el trànsit, i que pose els mitjans de control adequats i prioritze la vigilància de l'estacionament indegut en les zones patonales dels barris de la ciutat”.

Un representant de l'asociacion veïnal Arrancapins - La Petxina ha intervingut prèviament al debat per a defendre la superilla, “que garantix una reducció de la contaminació ambiental i acústica”. “Es tracta d'una zona que moltes persones gaudixen, ens agradaria que hagueren millores com ara la implementació de l’estacionament regulat, però és un bon projecte per al barri. A quantes places d'aparcament equivalen les relacions entre veïnes i veïns?”, ha conclòs.

Per part seua, Sandra Gómez, portaveu del grup municipal Socialista, ha destacat que “les superilles són espais més saludables, que permeten socialitzar i milloren el barri”. “En 2019 vam començar a parlar d'un reequilibri entre vehicles i vianants, que els vianants tenien dret a l'ús de l'espai públic i vam posar en marxa projectes que prioritzaven les persones que viuen als barris, molts d'ells finançats amb fons europeus, la qual cosa indicava que anavem pel bon camí”, ha recordat. Per la seua banda, el regidor del grup municipal Compromís Giuseppe Grezi ha assegurat que el govern municipal “s'ha trobat amb una Capital Verda Europea en la qual no creu i té paralitzats tots els projectes o deixats de costat; i això malgrat que són projectes que milloren la qualitat de vida i promouen la seguretat viària, que han de ser transversals i no una qüestió ideològica””.

El regidor de Mobilitat, Jesús Carbonell, ha defés la moció alternativa, que ha sigut finalment aprovada, i ha argumentat que “si qualsevol mesura que s'adopta impedix a la resta el dret a aparcar, per molt que es multe, la gent no complirà”. “No s'ha de limitar l'ús del cotxe sense oferir-ne alternatives –ha subratllat- perquè es tracta de mesures limitatives que ofeguen els veïns a l'hora de desplaçar-se; i en la Petxina hi ha moltes coses que millorar, començant per la senyalització”, ha conclòs.

Els projectes urbans

Immediatament després, la corporació ha debatut sobre els projectes urbanístics de modernització dels barris, també arran d'una proposta del Grup Municipal Socialista que, este cas, ha plantejat que els projectes de ciutat participats per la ciutadania, i els derivats dels Pressupostos Participatius, “siguen assumits per l'Ajuntament amb independència dels diferents canvis de govern”.

El debat ha estat precedit per la intervenció de Miguel Sánchez, representant de l'associació veïnal La Roqueta, qui ha demanat el suport del govern municipal “a projectes com els de les superilles, que són iniciatives provades que revitalitzen barris, i en les quals s'ha estat treballant durant anys”. “La Roqueta –ha defés- mereix també esta transformació, model de sostenibilitat i convivència, especialment en el marc de la Capitalitat Verda Europea”.

Els regidors del grup municipal Socialista, Sandra Gómez, i Compromís, Sergi Campillo, han defés la moció inicial. Campillo ha manifestat la “preocupació veïnal per la política urbanística i de mobilitat del nou equip de govern, que afecta la salut del veïnat”, ha assegurat; i ha defés un model de ciutat “de barris saludables, amb menys contaminació, amb espai per a la infància, les persones majors, amb menys soroll del trànsit…” en contra del model de ciutat de María José Catalá, “un model –h assegurat- per a perpetuar-se en el poder, i l'urbanisme és una ferramenta per a això”.

Per part seua, Sandra Gómez ha subratllat que l'anterior model urbà “era un model clar, que buscava dur la recuperació d'espai públic a tots els barris. Un model saludable per a arribar a tots els codis postals, i que vam deixar ben canalitzat, però que ara s'ha decidit deixar en un calaix”. Gómez s'ha dirigit a l'alcaldessa per a enlletgir-li que qüestione “projectes triats per jurats internacionals i professionals reconeguts”.

Finalment, el regidor d'Urbanisme, Juan Giner, ha explicat que els models de ciutat del govern anterior “no són els mateixos; ni els seus plantejaments de desenvolupament urbanístic; ni els seus principis. I, per això, les premisses de desenvolupament urbanístic són diferents, i els resultats, també”.

Per això, Giner ha plantejat una moció alternativa, que és la que ha eixit avant amb el suport del govern i el vot en contra de l'oposició, “en la qual –ha assenyalat- lluny d'imposar l'ús del trànsit a la ciutat i criminalitzar diferents formes de mobilitat, promovem la llibertat dels veïns, perquè puguen triar ser vianant, anar amb bici, en patinet, en transport col·lectiu o conduint el cotxe propi”.

Així doncs, la moció aprovada suposa “que els projectes urbanístics, ja siguen en el marc dels pressupostos participatius o amb assignació econòmica directa als servicis gestors, executen el seu desenvolupament en el seu conjunt ; i, complementàriament sobre la base de la llibertat del ciutadà per a desplaçar-se per la nostra ciutat”. Així mateix, la corporació ha aprovat “que l'escolta activa, la participació i el diàleg amb els veïns, associacions, comerciants i entitats, sense cap exclusió, siga element previ i necessari en abordar qualsevol projecte, així com les seues conseqüències i les seues possibles alternatives de solució”. I que “els projectes urbanístics siguen analitzats tècnicament en profunditat i no sols des del marc d'idees abans de procedir a la seua execució, per tal d'optimitzar els recursos econòmics i atendre les necessitats i peticions dels ciutadans, així com els possibles efectes secundaris que pogueren generar-se”. Finalment, la moció que ha tirat avant arreplega “que el Consell Assessor d'Urbanisme es complemente en el temps i segons siga necessari en tot el seu abast i desenvolupament”.

Finalment, el Ple ha aprovat el “rebuig a qualsevol tipus i expressió de racisme en la nostra societat, i exigir el compliment i respecte dels principis i regles constitucionals –així com de la resta de l'ordenament jurídic- que defenen la igualtat de tots els espanyols siga quin siga el seu naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social”. La proposta ha sigut plantejada per l'equip de govern (grup Popular) com a alternativa a una prèvia presentada pel grup Socialista arran d'unes declaracions de la regidora de Vox Cecilia Herrero “que no representen l'opinió de la ciutat, ni de l'Ajuntament de València”, segons la moció inicial. La moció alternativa ha sigut secundada pels regidors del govern, i rebutjada pels grups Socialista i Compromís.

Pujar