elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Benestar Social finança projectes d'entitats que treballen amb persones amb discapacitat física i cognitiva

  • Se subvencionarà amb 45.000 euros el manteniment del centre de dia l’Hort de Senabre, que gestiona AVAPACE, dirigit a usuàries i usuaris diagnosticats de paràlisi cerebral

L'Ajuntament ha aprovat este matí, a través de la Junta de Govern Local i per proposta de la Regidoria de Benestar Social, dos subvencions dirigides a entitats que treballen amb persones amb discapacitat física i cognitiva. Així com el nou text del conveni de col·laboració amb la Fundació La Caixa, a fi de garantir l'atenció a la infància i adolescència en situació de pobresa i vulnerabilitat social.

D'una banda, es finançarà amb 45.000 euros el manteniment del Centre de Dia l’Hort de Senabre, que va començar a treballar en 1977 i està dirigit a l'atenció de persones adultes diagnosticades de paràlisi cerebral, majoritàriament, encara que també de greu encefalopatia, síndrome de Rett, síndrome de Lenox o tetraparèsia espàstica. Actualment, treballen amb 31 persones que presenten una important afecció motora i, en molts casos, també cognitiva.
La titularitat d'este espai correspon a l'Associació Valenciana d'Ajuda a la Paràlisi Cerebral (AVAPACE), que proporciona suport especialitzat, cobreix les necessitats bàsiques personals (alimentació, transport, aprenentatge, competències comunicatives, etc.) i afavoreix el desenvolupament dels seus interessos i projectes de vida, amb l'objectiu d'aconseguir la màxima autodeterminació i autonomia. El programa, que tindrà vigència durant este any, inclou tant activitats individuals com grupals, que es complementen amb l'orientació familiar i la coordinació amb servicis mèdics, socials i esportius, entre altres.

D'esta manera, a través d'esta subvenció, l'Ajuntament possibilita el desenvolupament integral de les persones usuàries, ja que l'associació beneficiària centra el seu treball a tractar d'assolir la seua màxima inclusió social i qualitat de vida, considerant a l'entorn pròxim com un element fonamental.

D'altra banda, el Projecte Sociosanitari de l'Associació Valenciana de Malalts i Malaltes d'ELA (ADELA CV), comptarà amb una subvenció de 30.000 euros i també tindrà vigència de l'1 de gener al 31 de desembre de 2024. L'objectiu és millorar les condicions de vida de les persones amb ELA a València. Per a això, treballen sobre tres vessants clau: la biològica-física, la psicològica-emocional i la relacional-contextual.

L'ELA és una malaltia neurodegenerativa progressiva, que afecta les cèl·lules nervioses del cervell i la medul·la espinal. Les persones que estan diagnosticades, sovint, presenten necessitats assistencials en relació amb les activitats bàsiques de la vida diària, per la qual cosa han de comptar amb l'ajuda de familiars i persones cuidadores.

L'associació treballa amb 59 famílies beneficiàries que tenen almenys una persona diagnosticada. El perfil de les i els usuaris és proporcional quant al gènere i la majoria tenen edats d'entre els 50 i 79 anys. D'estes, 35 familiars, majoritàriament dones, reben atenció psicològica individualitzada, un 30% són conjugues, un 57% descendents i un 13% tenen un altre parentiu.

El projecte s'estructura en diferents servicis, com, per exemple, la intervenció psicològica, que pretén facilitar l'experiència d'afrontar la malaltia, així com obtindre benestar i atenuar el sofriment. També, inclou una intervenció social, a través de la que es pretén conéixer la situació sociofamiliar de la persona amb ELA i facilitar el seu accés als recursos socials i sociosanitaris disponibles.

A més, ofereixen servici de fisioteràpia, que permet a les i els usuaris l'aprenentatge de tècniques de conservació d'energia, economia articular i higiene postural per a mantindre, en la mesura que siga possible, la força muscular. El servici de teràpia ocupacional es desenvolupa en el domicili, per a conéixer, així, l'entorn immediat de la persona atesa, aquells factors limitants i la manera d'afavorir una major autonomia.

Finalment, destaca el banc de productes d'ajuda, a través del qual les persones usuàries intercanvien tecnologia que ja no necessiten per una altra. I el respir familiar, que busca compensar el sentiment de soledat de les persones cuidadores principals i proporcionar-los descans. Així mateix, tracta d'oferir-los coneixements pràctics i tècniques de cures que milloren l'atenció i els proporcionen confiança en les seues capacitats.

Programa CaixaProinfancia

La Junta de Govern Local també ha aprovat un conveni amb la Fundació La Caixa per al desenvolupament del Programa CaixaProInfancia, que tindrà una duració de 4 anys. L'objectiu és impulsar el treball en xarxa per a garantir l'atenció a la infància i adolescència afectada per una situació de pobresa i vulnerabilitat social, amb un enfocament preventiu.

Es tracta d'oferir una millor resposta organitzativa per al desenvolupament de l'acció social, aprofitant els recursos públics i privats existents i els projectes d'actuació de caràcter innovador aportats per entitats col·laboradores especialitzades en els servicis i recursos previstos en el programa.

Inicialment, es va firmar un conveni amb l'entitat en 2022, que és el que està en vigor, però la política de protecció de dades personals recollida no s'ajusta de manera adequada a les necessitats de col·laboració, perquè no permet compartir dades entre la fundació i l'Ajuntament. Per a solucionar això, s'extingeix de mutu acord entre les parts el conveni actual i es firma un nou text, que inclou una clàusula concreta per a la protecció de dades, que permetrà el desenvolupament de les activitats pròpies de ProInfancia.

 

Pujar