elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Ciència Mediterrània s'exhibeix aquest mes a València i altres capitals del Mare Nostrum

La Ciència Mediterrània s'exhibeix aquest mes a València i altres capitals del Mare Nostrum
  • Aquesta festa per la ciència culminarà el 30 de setembre, en el marc de La Nit Europea de la Investigació

Espanya, Itàlia, Grècia, Xipre, Egipte i Turquia són els sis països mediterranis que formen La Nit Mediterrània de les Investigadores o simplement Mednight, un projecte dirigit a les persones joves i a la societat, en general, on el punt fort és mostrar la ciència que es realitza en la conca Mediterrània, posant especial èmfasi en la figura de la dona investigadora. Per això, un seté país, Bèlgica, s'uneix a través de l'Associació Europea de Dones Rectores - EWORA a aquest projecte.

L'edició de 2022 va donar el seu tret d'eixida a l'illa grega de Lesbos a principis d'abril. Des de llavors els socis del projecte han realitzat activitats en paral·lel en els diferents països on Mednight té representació. Una mostra d'això són els experiments del Mind the Lab, l'exposició Rostros Mediterráneos de la Ciencia, que INCLIVA ha organitzat als jardins de Vivers des del dia 2 de setembre, o La vuelta al cole de las investigadoras, que s'han realitzat coincidint amb el final del curs acadèmic i els mesos d'estiu.

Com a culminació a aquestes activitats transnacionals, Mednight prepara per al dia 30 de setembre grans esdeveniments que concentren gran part de les activitats i investigadores en un mateix dia, a València, Alacant, Oriola, Torrevella, Messina, Lesbos, Nicòsia i Istanbul. Cadascuna de les ciutats comptarà amb un recinte amb estands on realitzar tallers i conéixer, de primera mà, investigacions capdavanteres que realitzen les entitats participants, en els EU Corner, gaudir de monòlegs científics, representacions teatrals, experiments i altres formats especialment dissenyats per a mostrar les bondats de la Ciència Mediterrània a la societat d'una manera amena, pedagògica i rigorosa.

A València, en el marc del projecte europeu Mednight i Mednight GTS, les activitats estan organitzades per la Delegació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana, la Fundació per a la Investigació de l'Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana (INCLIVA), la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitari i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València. També col·labora Caixa Fòrum, la Ciutat de les Arts i les Ciències i el Centre d'Investigació Príncep Felip (CIPF).

De fet, serà a la Ciutat de les Arts i les Ciències, on es realitzarà l'esdeveniment principal que consta de prop de 30 tallers de divulgació científica durant el matí i la vesprada del divendres 30 de setembre. Les persones assistents podran experimentar amb la ciència mediterrània al costat del personal investigador de les entitats participants. A més, aqueixa mateixa setmana s'organitzarà un col·loqui en INCLIVA entre investigadores bàsiques i clíniques, i a la Fábrica de Hielo una sessió de monòlegs d'investigadors valencians, el dia 27, a les 20 hores, així com la projecció del documental Expedición Mednight: los puertos de la ciencia 2, el dia 30, a les 20 hores.

A més, a partir del 20 de setembre es realitzarà l'estrena de la Mednight TV 2022, un canal de vídeos realitzats exclusivament per a la Mednight els continguts de la qual giren entorn de les quatre àrees prioritàries que abasta la Ciència Mediterrània: Mar i Contaminació, Clima i Energies netes, Dieta i Alimentació i Vida i salut.

Una de les activitats estrela, l'equip Mediterrani de la Ciència 2023, acaba d'obrir les inscripcions per a formar part d'aquest, l'equip de les quals es donarà a conéixer al febrer durant la gala que se celebrarà a Istanbul, coincidint amb el Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. La gala celebrada a Casa Mediterráneo en 2021 a Alacant va comptar amb la presència de l'expresident Jose Luis Rodríguez Zapatero i amb el personal investigador seleccionat de Turquia, Líban, Egipte, Tunísia, Espanya, França, Itàlia, Xipre i Grècia. Enguany en el jurat hi ha personalitats com Nektwarios Tavernarakis, vicepresident del European Research Council, o Gulsun Saglamer, presidenta de la EWORA.

Mednight compta amb la participació de 10 institucions en consorci: FISABIO, INCLIVA, CSIC, MUDIC, El Caleidoscopio, SciCo Xipre, la Universitat de Messina, la Universitat Kadir Has d'Istanbul i l'Associació Europea de Dones Rectores (EWORA), sota la coordinació de SciCo Grècia. Mednight ha rebut finançament de la Unió Europea gràcies a la convocatòria Marie Skłodowska-Curie Acciones i Ciutadania del programa Horitzó Europa.

Pujar