Castellano

La Generalitat exerceix l'acció popular al crim masclista de María Elia, assassinada per la seua parella a Torrevieja

La Generalitat exerceix l'acció popular al crim masclista de María Elia, assassinada per la seua parella a Torrevieja
  • La Guàrdia Civil va detenir el 19 de desembre un home que es va lliurar a la comandància de la Guàrdia Civil de Torrevella després d'assassinar la seva parella de 35 anys

El Consell ha autoritzat l'Advocacia General de la Generalitat per exercitar l'acció popular en el cas relacionat amb l'assassinat a Torrevella de Maria Elia, de 35 anys, víctima de la violència masclista.

El succés, ocorregut el mes de desembre passat, constitueix un cas de violència de gènere, un problema d'àmbit social públic d'interès general que obliga els poders públics a actuar de manera activa amb l'objectiu d'aconseguir la plena eradicació dels maltractaments .

La Guàrdia Civil va detenir el 19 de desembre un home que es va entregar a la comandància de la Guàrdia Civil de Torrevella després d'assassinar la seva parella de 35 anys. L'home, de 39 anys, va comunicar als agents que la seva parella sentimental estava inconscient després d'una agressió.

La Guàrdia Civil, després de desplaçar-se al domicili, només va poder confirmar la mort de la dona. No hi havia denúncies prèvies entre ells.

La Generalitat exercirà l'acció popular a tots els procediments penals per delictes de violència sobre la dona

L'article 36 de la Llei 9/2003, de 2 d'abril, de la Generalitat, per a la Igualtat entre Dones i Homes estableix que la Conselleria amb competències en matèria de dona podrà proposar al Consell de la Generalitat l'exercici de l'acció popular, a través de l'Advocacia General de la Generalitat, o d'advocades col·legiades, en els supòsits d'agressions físiques domèstiques en què es causi la mort o lesions greus a dones residents a la Comunitat Valenciana.

La Llei Integral contra la violència sobre la Dona en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, 7/2012 de la Generalitat, estableix a l'article 58 que la Generalitat exercirà l'acció popular en tots els procediments penals que se segueixin per delictes de violència sobre la dona amb resultat de mort, així com en aquells casos en què es generi alarma social o produeixi lesions greus i invalidants. Si escau, la Generalitat sol·licitarà sempre la privació de la pàtria potestat del presumpte agressor.

Així mateix, la Llei 10/2005 d'Assistència Jurídica de la Generalitat disposa que correspon als advocats de la Generalitat integrats a l'Advocacia General de la Generalitat, la representació i la defensa en judici.

El Consell va aprovar la proposta d'Actuació Institucional de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives en cas d'assassinats de dones víctimes de violència de gènere, a fi d'unir esforços i visibilitzar de forma conjunta el rebuig als actes de violència de gènere, a aquells casos en què es produeixi la mort d'una dona o dels fills o filles a la Comunitat Valenciana.

Aquest protocol inclou com a norma general, la realització d'una concentració de repulsa a la porta del Palau de la Generalitat ia la de cadascuna de les conselleries.

Pujar