23 de setembre de 2020 23/9/20

El temporal causa inundacions, rescats i tancaments de platges en la Comunitat

El temporal causa inundacions, rescats i tancaments de platges en la Comunitat - (foto 1)
  • La pluja ha deixat més de 50 litres per metre quadrat en menys d'una hora en alguns punts de la Comunitat

MÉS FOTOS
El temporal causa inundacions, rescats i tancaments de platges en la Comunitat - (foto 2)
El temporal causa inundacions, rescats i tancaments de platges en la Comunitat - (foto 3)
El temporal causa inundacions, rescats i tancaments de platges en la Comunitat - (foto 4)
El temporal causa inundacions, rescats i tancaments de platges en la Comunitat - (foto 5)
El temporal causa inundacions, rescats i tancaments de platges en la Comunitat - (foto 6)
El temporal causa inundacions, rescats i tancaments de platges en la Comunitat - (foto 7)

El temporal que està passant per la Comunitat aquestes últimes hores ens ha deixat estampes que poc s'assemblen a les que estem acostumats a veure a l'estiu: cases anegades, zones inundades, platges tancades amb bandera roja, ones de fins a tres metres i rescats a vehicles atrapats enmig d'un torrent d'aigua.

És el balanç d'aquest dimarts i dimecres de matinada que, tal com els ha anat comptant elperiodic.com, ha afectat a les tres províncies: mentre que el dimarts era la de Castelló la més afectada, el temporal s'ha anat desplaçant i aquesta matinada s'ha acarnissat amb la província d'Alacant. Els majors acumulats i la major intensitat s'han registrat en el nord i en el sud de la província. En el nord, a la muntanya i al nord del massís del Montgó, en la zona de Pego.

Matinada complicada a Alacant

Així, a la província alacantina s'han acumulat 138.2 litres per metre quadrat a Pego, --54.4 l/m2 en solo una hora, entre la 1.00 i les 2.00 hores de la matinada--, 137.4 l/m2 a la Vall de Gallinera, 94.8 a Murla, 123.8 l/m2 a Rojals --dels quals, 47.4 en només una hora, entre les 05.50 i les 06.50--, 83.8 en l'Aeroport d'Alacant-Elx, 81.4 a Alacant/Alacant, i 48.4 a Muro.

És més, segons l'observatori d'Alacant és el dia d'estiu (juny, juliol o agost) amb més precipitació acumulada en qualsevol de les seues ubicacions històriques des de 1859, superant al 8 d'agost de 1945, apunta l'Agència Estatal de Meteorologies.

Unes pluges que han fet que els bombers de la ciutat d'Alacant hagen hagut d'atendre uns 50 serveis menors com són vehicles bloquejats, caiguda d'arbres o problemes elèctrics. A més, estan treballant a acovardir aigua en 40 locals, ha detallat el 112.

El Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències de la Generalitat Valenciana ha rebut unes 105 telefonades al 112 aquesta matinada, de les quals 25 estaven relacionades amb problemes de subministrament elèctric, i els bombers de la Diputació treballen en incidències per a llevar aigua en immobles de l'el Campello, Santa Pola i Elx, expliquen aquestes mateixes fonts.

Rescat de conductors a Castelló

El temporal arribava aquest dimarts al matí a Castelló, on els bombers han hagut d'intervindre en diversos serveis. El més destacat, el rescat de sis persones atrapades en vehicles a Benicarló, concretament en la zona de la Basseta i el Camí de la Raia, que divideix Peñiscola i Benicarló. Allí els bombers van haver de traure a les persones que es trobaven atrapades en cinc vehicles envoltats d'aigua.

També a Peníscola es van elevar les alarmes en la costa, ja que una xicoteta embarcació no podia tornar a la costa a causa del fort onatge. Finalment, una altra embarcació pròxima va tirar un cap als tripulants i la va remolcar fins a port. Durant tota la jornada, els bombers i la policia van estar controlant les zones, tancant accessos i tallant carreteres per a evitar riscos.

Tancament de platges i parcs a València

A la vesprada a la província de València van començar a registrar-se els primers problemes derivats del temporal: Es van aconseguir ratxes de més de 50 km/h en moltes zones de la costa. De fet, l'altura de les ones a les platges de València va passar de menys d'un metre a les 13.00 hores a 2,6 metres a les quatre de la vesprada, la qual cosa va obligar a hissar la bandera roja en moltes platges de la província com Sueca Gandia, Tavernes, Daimús o Xeraco, que van quedar tancades al bany.

Precisament en En Port Saplaya, cinc banyistes van ser rescatats després d'endinsar-se en la zona de l'espigó sud ja que el temporal complicava l'onatge i els era molt complicat eixir. També a la vesprada el vent va obligar a tancar els parcs a la ciutat de València. A més, tal com ha informat Aemet, en l'observatori de l'Aeroport de Manises es van registrar vents de fins a 60 km/h. De fet, els bombers van realitzar diversos serveis pels problemes amb el vent: segons el Consorci Provincial, van actuar en un total de deu intervencions per sanejament i retirada d'arbres a Burjassot, Godella, Xirivella, Pobla de Farnals, Benifaió i Polinyà del Xúquer.

Són les intervencions més notables d'unes jornades de temporal que, previsiblement, ens deixarà en les pròximes hores, encara que encara aquest dimecres continua l'alerta per fortes pluges en la Comunitat.

Pujar