22 de setembre de 2020 22/9/20

Activat l'avís per tempestes aquest dimecres en la Comunitat

Activat l'avís per tempestes aquest dimecres en la Comunitat - (foto 1)
  • De nivell taronja en el litoral d'Alacant i groc a Castelló i València

Aquest dimecres continuen els avisos per tempestes en la Comunitat Valenciana. Si ahir les condicions adverses van afectar especialment la província de Castelló, el temporal s'ha anat desplaçant i aquest dimecres és la d'Alacant on s'espera el pitjor temps. És per això que el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat ha activat per a aquest dimecres l'alerta taronja per pluges en la costa alacantina.

A València i Castelló també està activat el nivell groc per pluges i tempestes. Així, l'Agència Estatal de Meteorologia preveu per a aquest dimecres que el cel estarà nuvolós o cobert amb ruixats en el sud de València i nord d'Alacant, que poden ser localment forts i persistents.

També a la vesprada podran registrar-se ruixats i tempestes localment fortes. Les temperatures mínimes aniran en descens, i les màximes seguiran sense canvis o en ascens en el terç nord i en descens en la resta, especialment a Alacant.

La d'aquest dimarts ha sigut una jornada meteorològicament adversa. De fet, tal com els ha comptat elperiodic.com, diverses persones han hagut de ser rescatades a Benicarló (Castelló) en quedar atrapades en els seus vehicles per les pluges.

A la vesprada els principals problemes s'estan registrant a la província de València a causa de vent. S'han aconseguit ratxes de més de 50 km/h en moltes zones de la costa. De fet, l'altura de les ones a les platges de València ha passat de menys d'un metre a les 13.00 hores a 2,6 metres a les quatre de la vesprada.

A més, tal com ha informat Aemet, en l'observatori de l'Aeroport de Manises s'han registrat vents de fins a 60 km/h. De fet, els bombers van realitzar actuacions per sanejament i retirada d'arbres a Burjassot, Godella, Xirivella, Pobla de Farnals, Benifaió i Polinyà del Xúquer.

Recomanacions davant pluges intenses

Si va conduint, disminuïsca la velocitat, extreme les precaucions i no es detinga en zones on puga discórrer gran quantitat d'aigua.

Si ha de viatjar, procure circular preferentment per carreteres principals i autopistes.

En cas de tempestes sobtades i pluges intenses, s'ha de tindre en compte el lloc on s'aparquen els vehicles. El ràpid ascens del nivell de les aigües pot danyar els vehicles aparcats sobre zones inundables i, a més, arrossegar-los, provocant danys a béns d'altri i fins i tot obstaculitzar el flux natural del corrent.

Si comença a ploure de manera torrencial, pense que existeix risc d'inundació. No travesse amb el seu vehicle ni a peu, els trams inundats, perquè desconeix el que pot haver-hi davall de l'aigua i localitze els punts més alts de la zona. No intente salvar el seu automòbil enmig d'una inundació.

Si es troba en el camp, cal allunyar-se dels rius, torrents i zones baixes de vessants i pujols, evitant travessar guals inundats. Igualment, ha de dirigir-se als punts més alts de la zona.

No obstant això, el difícil pronòstic dels fenòmens tempestuosos aconsella mantindre's informat en tot moment de la possible evolució dels canvis meteorològics.

Recomanacions davant el risc de tempestes

El perill de les tempestes per a les persones es produeix, fonamentalment, en camp obert. No obstant això, en els nuclis urbans també hi ha perill de caiguda de llamps, per la qual cosa és convenient col·locar-se prop dels edificis per a protegir-se. En els habitatges s'aconsella evitar els corrents d'aire. Si va conduint, un vehicle tancat pot ser un bon refugi.

Si la tempesta el sorprén en el camp, evite córrer i romandre en llocs elevats, com els alts dels pujols, crestes o divisòries. No es refugie sota els arbres i allunye's de filats i objectes metàl·lics.

Pujar