Castellano

Compromís presenta una proposta per a reduir el preu dels productes d’higiene femenina

  Compromís Sant Joan ha presentat al ple municipal una sèrie de mesures per tal d’abordar una solució a l’anomenada “taxa rosa” i disposar de productes d’higiene femenina en espais públics. Concretament, s’ha instat el Govern Central que aplique el tipus reduït de l’IVA del 4% a compreses, copes menstruals, tampons, protectors íntims, roba interior d’higiene, bolquers i anticonceptius.

  Es tracta d’una realitat que afecta directament a més del 50% de la població. El nivell de salut menstrual de les dones encara depén de la seua capacitat econòmica i penalitza a més de 24 milions de persones, la qual cosa aprofundeix en la feminització de la pobresa. Segons l'Organització de Consumidors i Usuaris OCU, cada dona gasta una mitjana de més de 3.000 euros al llarg de la vida. Així mateix, al voltant del 21% de les dones de l’Estat es troba en una situació econòmica vulnerable i, per tant, més de 3 milions de dones tenen algun tipus de dificultat d'accés a estos articles.

  La formació ha recordat que mentre que la Viagra té un tipus reduït del 4%, a les compreses s’aplica un IVA del 10%. És per això que gravar els productes d'higiene menstrual al tipus superreduït del 4% és una qüestió de salut i de justícia social, perquè són articles de primera necessitat i el seu ús és obligatori per a les dones.

  Compromís ja va proposar als pressupostos generals de l'Estat esta modificació de l’IVA per aplicar la rebaixa, i va presentar esmena també al congrés. D’altra banda, va donar suport a la iniciativa “ILP Tres Voltes Rebel” que va ser avalada per 12.863 signatures perquè la Generalitat assumisca la gratuïtat dels productes sostenibles d'higiene femenina. A més a més, el Govern es va comprometre públicament gràcies a Compromís a incloure la violència obstètrica en la Llei de Salut Sexual.

  La formació també ha donat suport al “permís menstrual”, atés que és una iniciativa que no afecta negativament a ningú, però sí que protegeix econòmicament aquelles dones que poden estar de baixa per regles incapacitants. Amb la proposta de llei que s’ha fet, estes baixes es compensarien per part de l’Estat, la qual cosa ajudaria a reduir la bretxa salarial que existeix actualment.

  A Sant Joan, el grup municipal Compromís ha proposat, per últim, la impartició d’accions formatives i pedagògiques sobre educació menstrual, així com tallers i materials coeducatius, a més de posar a disposició de la ciutadania elements de recanvi i la cessió gratuïta d’higiene menstrual sostenible als centres públics i facilitar productes d’higiene menstrual sostenible al jovent.

  Pujar