Castellano

Compromís denuncia l’eliminació d’arbres als carrers de Sant Joan

Compromís denuncia l’eliminació d’arbres als carrers de Sant Joan
  MÉS FOTOS
  Compromís denuncia l’eliminació d’arbres als carrers de Sant Joan - (foto 2)

  Als últims mesos, l’Ajuntament de Sant Joan ha procedit a l’eliminació progressiva d’escocells i arbres en alguns dels carrers del municipi. L’últim cas s’ha donat al carrer Salvador Montesinos on s’ha retirat un total de 3 arbres i s’ha tapat els escocells, sense donar la possibilitat de substituir-los i plantar uns altres.

  És per aquest motiu que Compromís Sant Joan ha registrat una queixa i demana urgentment que es replantege la reposició dels escocells i la plantació de nous arbres, a poder ser d’origen autòcton, ja que aquests carrers pateixen un dèficit de zones verdes i és necessari una política ambiental de recuperació del patrimoni natural i enverdiment dels carrers de Sant Joan.

  Les actuacions de l’equip de govern tornen a prioritzar un model urbanístic desfasat que cimenta el territori. Exemples com els de l'aparcament del poliesportiu, la tala d'arbres als voltants de Palmeretes i Sant Antoni, la falta d'escocells en el nucli urbà o la poca inversió en zones verdes, se sumen a l’eliminació dels ja existents, decisions que no compleixen els criteris de sostenibilitat i que fomenten l'increment de la pols, els fums, el soroll i la brutícia.

  “Hem de caminar cap a nuclis poblacionals més verds, perquè l'arbratge redueix les temperatures, protegeix de les radiacions solars, millora la qualitat de l'aire, mitiga la contaminació atmosfèrica i té un impacte positiu en la salut humana. Substituir-los per zones d’aparcament va en contra de tota lògica i política de prevenció davant la crisi climàtica que estem vivint” afirmen des de la formació.

  Els estudis demostren que els espais verds i elements naturals tenen beneficis per a la salut de les persones, a més de reduir la calor ambiental fins a 5 graus o ajudar a mitigar la magnitud i freqüència de les inundacions. També contribueixen a disposar de zones més agradables i amables, fent que, fins i tot, augmenten el valor de les propietats de l’entorn.

  No obstant això, l'Ajuntament sembla no tindre voluntat per a fer de Sant Joan un municipi més sostenible. Per això Compromís sol·licita que s’estudie la implantació i millora dels carrers del poble, especialment aquells que no compten actualment amb arbrat.

  El portaveu del grup municipal, Sergio Agueitos, defensa que és necessari un vertader pla de transformació i innovació. “Si som capaços d'eliminar zones de cultiu o expropiar terrenys i habitatges per a construir carreteres per al vehicle privat, hauríem de ser capaços de fer-ho per a crear nous espais verds”.

  Pujar