elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Voluntariat mediambiental en la platja de Puçol

Voluntariat mediambiental en la platja de Puçol
    MÉS FOTOS
    Voluntariat mediambiental en la platja de Puçol - (foto 2)
    Voluntariat mediambiental en la platja de Puçol - (foto 3)

    Dijous passat, 20 de juliol, el col·lectiu comarcal d'Acció Ecologista Agró-Horta Nord va organitzar, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Puçol, una jornada en la platja on una quinzena de voluntaris van retirar barrera espinosa, una espècie autòctona que s'havia estés fora dels límits de la zona dunar protegida; raó per la qual havien convocat este voluntariat mediambiental.

    A part de retirar barrella borda (Salsola kali), els voluntaris van dispersar llavors de lliri de mar (Pancratium maritimum) en el punt on es van reunir, la zona restaurada per AE-Agró. Esta activitat, que tenia com a objectiu evitar molèsties a veïns i turistes, va comptar amb la participació de la Falla Camí La Mar i Voluns Spain. Concretament, este últim grup estava format per jóvens de Taiwan i d'EUA.

    Des de 2012, el col·lectiu treballa per a consolidar un xicotet cordó dunar en la zona nord de la platja de Puçol. L'objectiu és doble, ja que consistix a millorar la biodiversitat d'este racó del litoral valencià i, d'esta manera, protegir-lo de la històrica pèrdua d'arena provocada pel Port Industrial de Sagunt. I, fins al moment, estos dos objectius s'estan aconseguint.

    A pesar que no tota la zona restaurada funciona igual de bé, ja és possible trobar en la platja de Puçol més de 20 espècies autòctones de flora dunar, quatre d'elles protegides: el passacamins marí (Polygonum maritimum), el cotonet (Otanthus maritimus), la lleteresa de platja (Euphorbia paralias) i la corretjola blanca (Calystegia soldanella). Gràcies a la restauració ambiental de les dunes, este racó de la platja ha passat de ser el punt que més patia els temporals a ser la zona que millor els aguanta.

    Així mateix, determinades espècies de flora dunar poden ocasionar molèsties a veïns i turistes, com en el cas de la barrella espinosa. Esta planta punxa, com el seu nom indica, i reapareix periòdicament on la resta de plantes de duna encara no s'han consolidat definitivament: enguany, inclús s'havia estés fora dels límits de la zona protegida. Per esta raó, el passat 20 de juliol es va convocar una jornada de silvicultura dunar per a eliminar la Salsola kali que estava fora de la zona protegida i, a més, dispersar lliris de mar amb l'objectiu de continuar embellint esta platja.

    Esta setmana, la brigada d'obres de l'Ajuntament de Puçol, amb l'assessorament d'AE-Agró, s'encarregarà de retirar la barrella espinosa de les zones on els voluntaris no van tenir temps d'intervindre.

    Pujar