elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El 3 de febrer, Dia Mundial dels Aiguamolls en la Marjal dels Moros

El 3 de febrer, Dia Mundial dels Aiguamolls en la Marjal dels Moros
    MÉS FOTOS
    El 3 de febrer, Dia Mundial dels Aiguamolls en la Marjal dels Moros - (foto 2)
    El 3 de febrer, Dia Mundial dels Aiguamolls en la Marjal dels Moros - (foto 3)
    El 3 de febrer, Dia Mundial dels Aiguamolls en la Marjal dels Moros - (foto 4)
    El 3 de febrer, Dia Mundial dels Aiguamolls en la Marjal dels Moros - (foto 5)

    Es desconeix la causa exacta de l'incendi del 4 de gener en la Marjal dels Moros, però el vent de ponent i la sequera que sofria esta zona humida van ser determinants per a la catàstrofe. Acció Ecologista-Agró assenyala que no es pot fer res contra el vent, però la falta d'aigua és responsabilitat de les administracions implicades en la gestió de la zona humida i, per a mostrar el seu malestar, organitza una manifestació en la marjal el 3 de febrer, Dia Mundial de les Zones Humides.

    Igual que succeïx en La Costera, l'Ajuntament de Puçol i AE-Agró treballen junts organitzant activitats obertes al públic per a potenciar els espais naturals de la població. Però este incendi canvia el plantejament respecte al Marjal dels Moros, ara allò prioritari és reivindicar ajudes per a recuperar la zona humida.

    «Pensàvem repetir les visites del passada tardor, que tant d'èxit de públic van tindre, però, donada la nova situació després de l'incendi, donen suport a les mesures i reivindicacions que planteja Agró», apunta Juanjo Manzaneque, regidor de Medi Ambient. «Hem d'aconseguir que la marjal tinga sempre aigua, perquè les zones amb aigua han impedit que l'incendi s'estenguera més, però, a més, és que estem parlant d'un espai protegit i no s'han pres les mesures adequades per a garantir que sempre tinga aigua».

    Acció Ecologista-Agró recorda que la Marjal dels Moros sempre ha rebut aigua de la séquia de Moncada pel sud i de la séquia de Gausa pel nord, «estos excedents del reg agrícola ja no arriben a esta zona humida: la séquia de Gausa es va desconnectar de l'aiguamoll quan es va construir el polígon industrial del Parc Sagunt i, la de Moncada, a través de la séquia de Llobarros, realitza aportacions intermitents i no sempre de bona qualitat, ja que al seu pas pel nucli urbà de Puçol encara funciona com a clavegueram d'alguns barris».

    Per a reclamar aigua per a la marjal, Agró i altres col·lectius ecologistes comencen a organitzar activitats el dissabte 3 de febrer, que se celebra el Dia Mundial dels Aiguamolls, amb una visita guiada per la zona sota el lema Socarrats amb la gestió i cremats amb l'administració: a les 11 hores, reunió dels participants en el Centre Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana, tots amb una garrafa o botella d'aigua, per a col·laborar simbòlicament amb l'enviament d'aigua en la zona i assenyalar el camí que han de seguir les administracions públiques en la recuperació de la Marjal dels Moros.

    Pujar