elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Club de Pesca Puçol: Un equilibri entre competició i respecte pel medi ambient

Club de Pesca Puçol: Un equilibri entre competició i respecte pel medi ambient
  • Amb quasi 60 anys d'història, el Club de Pesca Puçol ha demostrat estar a l'altura dels grans esportistes del panorama internacional

  • Diversos campions d'Espanya i del món formen part d'esta agrupació local que, a més de practicar el seu esport, predica el respecte pel medi ambient

MÉS FOTOS
Club de Pesca Puçol: Un equilibri entre competició i respecte pel medi ambient - (foto 2)
Club de Pesca Puçol: Un equilibri entre competició i respecte pel medi ambient - (foto 3)

La pesca esportiva no està renyida amb la cura dels ecosistemes marins. No sempre, almenys. Per a practicar la seua activitat garantint el màxim respecte cap a a el medi ambient, els integrants del Club de Pesca Puçol segueixen una fórmula de captura i solta.

«La nostra activitat no pot danyar l'ecosistema marí perquè, després de pescar i pesar a l'animal, el retornem amb vida al seu espai», explica José Segura, tresorer del club i president de la Federació de Pesca de la Comunitat Valenciana.

El responsable forma part de l'entitat local des de fa quatre dècades i, des de llavors, ha passat per diferents etapes, algunes d'elles com a president , càrrec al qual ha hagut de renunciar en els últims anys perquè no és compatible amb el qual ostenta en la federació. «La història del club és molt gran... Donaria per a escriure un llibre».

I no és per a menys. Amb més de 100 esportistes de totes les edats —incloent joves i jubilats—, tenen en les seues files res menys que tres campions del món, varis d'Espanya «i molts autonòmics», comenta el responsable: «Com hi ha moltes especialitats i tenim gent d'allò més competitiva, els resultats són molt bons».

No sols a nivell d'esportistes: Compten a més amb diversos jutges nacionals que han actuat en diferents campionats nacionals i, fins i tot, en alguns mundials que s'han desenvolupat a Espanya. «Estan a primera línia del Comité de Jutges de la Federació Espanyola, reconeguts com lo millor del país», comenta orgullós el tresorer.

I enguany, com qualsevol altre, apuntava a uns resultats molt favorables. Però la pandèmia va arribar amb força i va suposar la suspensió de totes les competicions després del 14 de març, de manera que només han pogut participar en quatre en el que va de temporada. I les sensacions, segons apunten, eren més que favorables.

La cinquena competició hauria d'arribar al juny, encara que estan a l'espera de les directrius de la Conselleria de Sanitat «per a reajustar el calendari del club de cara a la resta de la temporada». Mentrestant es dediquen a entrenar per a calmar les —no poques— ganes que tenen de competir.

Pandèmia i ecosistemes marins

Però la pandèmia no sols ha afectat la competició, sinó que ha sacsejat l'organització de la vida en la mar fins a portar a les costes algunes espècies que, en general, solen mantindre's en aigües més profundes. Primer, per l'absència d'embarcacions. I segon, per l'últim temporal, que va trencar les piscifactories del Mediterrani alliberant així «milions i milions de peixos en esta zona, la qual cosa també ha pogut atraure a altres espècies que venen a nodrir-se».

Però no són les úniques espècies que s'han deixat veure en l'aigua últimament. Guants, màscares... Restes que se sumen al fem que cada any l'ésser humà aboca sobre les mars i que esta primavera ha resultat d'allò més evident. «Em sembla demencial», apunta José Segura, conscient que molts d'estes restes arriben de la mà dels propis pescadors.

«Cal diferenciar entre dos tipus de pescadors: el federat o competitiu, i el “dominguero”, i creiem que són estos últims els qui deixen tot aqueix fem en espigons, platges i altres». De fet, un dels aspectes puntuables durant les competicions de pesca és que cada esportista deixe net el seu escenari abans d'anar-se. En cas contrari, són sancionats. Per això, «el pescador federat està acostumat a netejar tot abans d'anar-se».

Els membres del club no es dirigeixen a les esculleres sinó a rius, pantans o també a la mar, però des de les platges o amb embarcació. I no sols respecten el medi ambient sinó que, a més, el prediquen: «Comptem amb el certificat d'Ecoembes i sempre que ens criden per a netejar i retirar plàstics, acudim», afig el tresorer, destacant la importància de ser solidaris com a agrupació.

«Tenim clar que el nostre esport es realitza en estos ecosistemes i, si no els cuidem, no valdria per a res». Ara, després de mesos d'aturada, els membres del Club de Pesca Puçol esperen reprendre la seua activitat per a continuar brindant grans èxits a l'esport local; tot un equilibri entre el seu enorme potencial competitiu i un profund respecte cap al medi ambient.

Pujar