elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
INCENDIO DE BEJÍS

VIDEO | Bejís compleix un any del devastador incendi que va arrasar l'Alt Palància

La lluita dels bombers contra les flames a les portes de Bejís
La lluita dels bombers contra les flames a les portes de Bejís
  • Va ser el 15 d'agost de 2022 quan les muntanyes van començar a il·luminar-se per les flames en un infern que es va fer etern durant una setmana

El 15 d'agost és un dia de festa en gran part de la Comunitat Valenciana, però en l'Alt Palància quedarà gravat en la memòria com el dia en què va començar el gran incendi que va arrasar mitja comarca.

Es compleix ara un any d'un dels majors focs forestals de les últimes dècades, que ha deixat una cicatriu de 20.000 hectàrees en les seues muntanyes.

Àrea calcinada per l'incendi. Satèl·lit Sentinel-2
Àrea calcinada per l'incendi. Satèl·lit Sentinel-2

Bejís, Torás, Teresa, el Toro, Sacañet… Els pobles de la zona van haver de ser evacuats en cadena en set dies d'infart que es van fer eterns.

Tota una setmana en la qual els continus canvis de vent van fer avançar les flames sense control per una de les zones verdes de la Comunitat Valenciana, a cavall de les províncies de Castelló i València.

Un any després el paisatge es recupera a poc a poc, encara amb el negre predominant en el camp i a l'espera d'una futura reforestació.

Iniciatives com ‘Bejís el negre al verd’, precisament, busquen recaptar fons per a posar de nou a ple rendiment els olivars, després de quedar molts bancals arrasats.

Aquest 15 d'agost, a més, Bejís, l'epicentre de la catàstrofe, commemora aquells dies amb un homenatge als qui van ajudar a frenar les flames i un concert a la vesprada.

En qualsevol cas, aquest incendi, juntament amb l'altre gran desastre simultani que va tindre lloc a la Vall d'Ebo d'Alacant, van posar la llavor perquè es començara a discutir en el debat públic la gestió que s'ha de fer de les nostres muntanyes, en perill greu d'incendis per l'augment de les temperatures i l'extensió dels boscos per l'abandó dels camps de cultiu.

I és que aquests dos focs de quasi 20.000 hectàrees no s'havien vist en els últims deu anys, des que els de Cortes de Pallás i Andilla van calcinar la província de València en el fatídic estiu de 2022.

La sensació de perill es va acréixer més si cap amb l'incendi de l'Alt Millars del passat mes de març, que ens va recordar que aquests grans focs poden assaltar-nos en qualsevol època de l'any i no sols a l'estiu.

Pots consultar en aquest enllaç els pitjors incendis que han arrasat la Comunitat Valenciana en les últimes dècades, amb especial esment al fatídic any 1994, quan van quedar arrasades 140.000 hectàrees, el 14% de la superfície forestal amb una successió de focs per tot el territori.

Com va avançar l'incendi de Bejís?

Dilluns 15 d'agost: Un raig latent comença a cremar a Bejís, prop de les pedanies d'Arteas. El ponent, les altes temperatures i el difícil accés a la zona estenen les flames sense control, per la qual cosa es demana ajuda a la UME i s'evacuen aquestes pedanies i el càmping dels Cloticos.

Cal recordar que en aqueix moment seguia sense control l'incendi de la Vall d'Ebo, a Alacant, que concentrava tots els esforços dels bombers. A més, seguia actiu l'incendi de Les Useres.

Dimarts 16 d'agost: El dimarts a la vesprada l'incendi, que cremava per la zona del mític Peñascabia, canvia la seua adreça pels forts vents, que espenten el foc amb rapidesa en direcció a l'Autovia Mudèjar.

Això obliga a evacuar en cadena diversos municipis. Primer, Bejís, després Torás i Teresa també sucumbeixen a les flames. El foc avança sense control fins a aconseguir la zona del Ragudo, on es produeix l'incident amb el tren de Mitjana distància València-Saragossa, que deixa diversos ferits greus per cremades. A més, es confina Viver pel risc de l'arribada del fum.

Dimecres 17 d'agost: El foc ja s'ha estés descontrolat en un perímetre de 50 quilòmetres i avança en diverses direccions. Cap a Alcublas, a la província de València, però també cap a l'Autovia de Terol (A-23), un punt que preocupa perquè, de travessar l'autovia, entraria en el foc al parc natural de la Serra d’Espadà.

A més, els continus canvis de vent també viren les flames cap a la Serra Calderona, la qual cosa obliga a evacuar el municipi de Sacañet.

Dijous 18 d'agost: Les pluges de la nit anterior apaguen les flames en part del perímetre, però són insuficients i el foc torna a agafar força en direcció a la Serra Calderona. Diverses pedanies d'Andilla han de ser desallotjades.

Divendres 19 d'agost: El foc es torna molt virulent en el front d'Altura i avança cap a la Cova Santa en direcció al parc natural. A la vesprada els bombers aconsegueixen tallar-li el pas però un canvi de vent aviva les flames al Toro i Andilla, en l'altre extrem.

Dissabte 20 d'agost: Les bones condicions durant la nit han permés apagar la flama en quasi tot el perímetre, per la qual cosa els veïns de Bejís i Toràs reben autorització per a tornar a les seues cases.

Diumenge 21 d'agost: Malgrat les altes temperatures i a les reproduccions que es produeixen al Toro i Andilla, els bombers aconsegueixen donar per estabilitzat l'incendi a última hora de la vesprada. La bona situació permet el retorn de tots els evacuats de la resta de municipis.

Pujar