22 d’octubre de 2020 22/10/20

Les Alqueries es prepara per al 33 aniversari de la Segregació

Les Alqueries es prepara per al 33 aniversari de la Segregació  - (foto 1)
  • La localitat castellonenca celebra les festes en honor a la seua independència amb multitud d'actes per a totes les edats i gustos

MÉS FOTOS
Les Alqueries es prepara per al 33 aniversari de la Segregació  - (foto 2)

Fa trenta-tres anys que les Alqueries -després de molts anys de litigis- va aconseguir l'anhelada independència de Vila-real. Un 25 de juny de 1985 que, des de llavors, se celebra cada any amb les Festes de la Segregació. Una cita en la qual els alqueriers recorden la història del seu municipi: "La nostra essència de ser poble".

"Són unes festes molt entranyables perquè ens recorden la defensa pacífica que van fer els nostres avantpassats", explica la regidora de Festes, Lorena Maure, en declaracions a elperiodic.com. "Són les festes que ens fan reafirmar la nostra identitat com a poble i ho celebrem amb una gran varietat d'actes institucionals i festius".

Actes que van des del tradicional llançament de coets i volteig de campanes, així com la presentació de la Reina i les Dames o el sopar de 'paiporta'... Són solament algunes de les cites que els alqueriers esperen amb ànsia dins del programa de Festes de la Segregació 2018. Activitats per a majors però també per als més xicotets, com a tornejos o activitats esportives, entre moltes altres.

Perquè encara que són unes festes amb molt significat per als veïns més majors, també ho són per als més xicotets, als qui se'ls ensenya la història del seu poble: "Fem xarrades en els col·les durant tot l'any i els expliquem com es va segregar les Alqueries", explica la regidora de Festes.

Però, quan i on se celebren?

Les festes comencen el 15 de juny amb el tradicional llançament de coets i volteig de campanes i l'acte de presentació de la Reina i Dames de les Festes 2018 en la plaça Major. Serà aqueixa nit quan Imma Fornet, acompanyada de Vanessa Gargallo, Àngela Gil, Andrea Verdegal, Marta Capella, Alba Lozano i Laura Capella, visquen el moment més esperat del seu regnat.

L'acte, presentat per Paula Ros y Beatriz Muñoz, comptarà amb la intervenció del cantant local Manuel Valero com mantenedor de l'acte. Un divendres molt intens per a tots els veïns al que seguirà un dissabte amb una agenda completa d'actes fins a arribar a un dels esdeveniments més populars en la localitat: el Sopar de Pa I Porta en el recinte del mercat: "És una nit molt esperada i havent sopat té lloc una orquestra".

Entre els actes del diumenge 17 de juny cal destacar la signatura de l'agermanament entre el Centre Aragonés de Castelló i l'Ajuntament de les Alqueries. Durant la següent setmana tindran lloc classes, concursos de dibuix, visites institucionals, tallers i jocs infantils. El divendres 22 de juny se celebra l'esperada Festa de Disfresses infantils en la Plaça Major.

El dissabte 23 de juny, un dels dies grans de les festes, es commemora la jornada de la joventut. Hi haurà torneig de futbol, carrera, menjar de germanor, tardeo, proves d'agility canines i ja a la nit, hi haurà un espectacle pirotècnic itinerant de correfoc acompanyat de batucada. També s'encendrà la tradicional foguera de Sant Joan en la plaça de la Vila.

El diumenge 24 de juny se celebra un esmorzar i un tiratge de plat en el Camp de Tir del Riu Millars i s'instal·larà un tobogan aquàtic gegant de 75 metres en el subterrani de la Via Augusta. Un dia ple d'activitats per a una jornada molt especial i, com a colofó, Reyes Martí il·luminarà la nit alqueriense amb la tradicional traca pels carrers de la localitat.

Tot per a calfar motors de cara al dia gran de les Festes de la Segregació. El dilluns 25 de juny es commemora la independència i, per a açò, se celebra una Missa d'Acció de Gràcies a les 18:30 i posteriorment l'ofrena a el 'Monòlit' en la plaça de la Segregació. En finalitzar l'ofrena es dispararan els 33 tronadors tradicionals i, per a acabar, tindrà lloc la mascletà final a càrrec de la pirotècnia Reyes Martí.

Pots vore ACÍ el programa complet de les festes.

Pujar