elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
SEQUERA EN CASTELLÓ

Comencen les restriccions per la sequera: Els regants de Castelló hauran d'usar un 10% menys d'aigua

Comencen les restriccions per la sequera: Els regants de Castelló hauran d'usar un 10% menys d'aigua
  • La Confederació ha declarat la situació d'alerta en la zona de Millars-La Plana pel buidatge dels pantans

El camp castellonenc arranca les restriccions per la sequera que s'està registrant i amb les situació dels pantans en mínims a les portes de l'estiu.

Davant la baixada dels nivells d'aigua la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), ha decidit adoptar ja una de les primeres restriccions: la reducció de l'ús de l'aigua per als regadius en un 10%.

Una mesura que s'aplicarà en el sistema de Millars-La Plana, on la setmana passada es va decretar la situació d'alerta davant la sequera.

És en esta zona on la Comissió de Desembassament d'este dijous ha decidit una restricció “d'un 10% sobre totes les demandes consolidades”. Així mateix, la CHJ preveu estudiar “al més prompte possible” la situació en la qual es troben els pous, ja que molts d'ells es troben en males condicions i caldrà rehabilitar-los, amb l'objectiu d'extraure recursos del subsol i “estalviar aigües superficials”.

En la resta de demarcacions, de moment, no s'adopten restriccions, encara que sí que es promourà “un estricte ajust dels consums als valors concessionals i la seua possible reducció en previsió que l'any vinent hidrològic puga ser pitjor que l'actual”.

Així ho ha decidit la Comissió de Desembassament, que ha constatat que la precipitació mitjana en la demarcació del Xúquer del present any hidrològic està en 164 mm, el mínim de la sèrie històrica dels últims 33 anys i les previsions apunten al fet que la falta de precipitacions podria persistir durant els pròxims mesos.

Cal recordar que a Castelló es troben en emergència les zones de Cenia-Maestrazgo i Palància-Les Valls i ha entrat en alerta Millars-Plana de Castelló.

I és que, encara que en conjunt, els pantans valencians estan al 55% de la capacitat total d'embassament, un valor superior als valors mitjans dels últims 10 anys, en els de Castelló la situació és més greu.

Així, el pantà de Maria Cristina ja es troba per davall del 5%, només per davant del d'Ulldecona, que no arriba ni al 3% de la seua capacitat. Els més grans també es troben en una capacitat delicada: El d'Arenós està al 33% i el Sitjar al 24%.

D'altra banda, diversos municipis de l'interior de la província ja estan recomanant als veïns estalvi en el consum d'aigua domèstic pels problemes que comencen a patir.

D'altra banda, a la ciutat de Castelló no s'esperen restriccions. Enrique Gimeno, el president de Facsa, la companyia que gestiona el consum d'aigua a la ciutat, explica que, malgrat la situació de sequera “l'aigua està garantida este estiu a la ciutat”.

Pujar