25 de gener de 2020 25/1/20

Detingut a Elda un presumpte col·laborador de DAESH reclamat per Alemanya

Detingut a Elda un presumpte col·laborador de DAESH reclamat per Alemanya
Detingut a Elda un presumpte col·laborador de DAESH reclamat per Alemanya
  • S'ocultava al nostre país i formava part d'una cèl·lula de l'aparell d'exterior de DAESH

Agents de la Policia Nacional han detingut a E.M.A, marroquí de 25 anys d'edat, en la localitat alacantina d'Elda per la seua presumpta participació en els delictes de falsedat documental, frau fiscal i estafa. La detenció s'ha materialitzat gràcies a una Ordre Europea de Detenció i Lliurament emés per Alemanya. L'operació s'ha desenvolupat per la Comissaria General d'Informació en col·laboració amb les Brigades Provincials d'Informació de Guipúscoa i Alacant de la Policia Nacional.

L'any 2016, agents de la Policia Nacional van iniciar una investigació sobre una estructura de l'aparell exterior de DAESH, que operava a Europa i les missions principals del qual eren les de reclutar nous membres per a l'organització i planejar atemptats en el nostre continent. Així, els membres operatius de la trama havien planejat executar un atemptat amb Kalashnikov el 01 de desembre de 2016 a París, que finalment no es va produir gràcies a l'acció policial.

Durant el desenvolupament d'aqueixa investigació es va identificar a tres persones, pertanyents a aquesta estructura de l'aparell exterior de DAESH, que operava des d'Alemanya proporcionant suport logístic i documentació falsa a altres terroristes, perquè la utilitzaren en els seus desplaçaments per Europa.

Posteriorment, en 2017 les autoritats germanes van realitzar una operació en la qual es va detindre a dues dels integrants del grup de suport logístic, si bé E.M.A va aconseguir escapar i va fugir d'Alemanya, ocultant-se i movent-se de forma clandestina per diversos països, fins a recalar a Espanya.

La posterior anàlisi de la informació realitzat per part dels investigadors de la Comissaria General d'Informació, va permetre conéixer que el detingut havia accedit de forma il·legal a sòl espanyol. E.M.A tenia la intenció de quedar-se de forma permanent a Espanya i va intentar passar inadvertit. Així, per a evitar ser detectat prenia nombroses mesures de seguretat.

No obstant això, els agents van aconseguir seguir els seus passos al nostre país i detindre-li en la citada localitat del Llevant espanyol, on s'ocultava. L'operació ha sigut dirigida pel Jutjat Central d'Instrucció número 2 i coordinada per la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Connexions internacionals amb altres detinguts per terrorisme

Encara que aquesta detenció s'ha produït sobre la base d'una O.E.D.E alemanya, el seu origen es forja en la investigació d'una estructura pertanyent a l'aparell exterior del DAESH, realitzada per la Comissaria General d'Informació.

Així, en el marc d'aqueixa investigació, a més d'identificar al grup que operava des d'Alemanya, donant suport logístic, també es va practicar la detenció a Espanya d'un membre que pertanyia a aqueixa estructura de l'aparell exterior. Però les connexions d'aqueix grup de suport logístic, en el qual estava integrat E.M.A, no acabaven al nostre país.

Altres detinguts a França, Alemanya i el Marroc, que també formaven part de l'estructura de l'aparell exterior de l'organització terrorista, van comptar amb el suport que aquests proporcionaven.

Aquesta detenció s'emmarca en l'estratègia impulsada per la Comissaria General d'Informació en la lluita contra el terrorisme jihadista. Una mostra de com abordar un fenomen delictiu global que requereix un esforç que transcendeix les fronteres i exigeix una sòlida cooperació policial i judicial internacional.

Pujar