18 de novembre de 2019 18/11/19

L’Àrea de Cultura porta a Chiva l’estètica i els valors de la Modernitat Republicana

L’Àrea de Cultura porta a Chiva l’estètica i els valors de la Modernitat Republicana - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  L’Àrea de Cultura porta a Chiva l’estètica i els valors de la Modernitat Republicana - (foto 2)
  L’Àrea de Cultura porta a Chiva l’estètica i els valors de la Modernitat Republicana - (foto 3)
  L’Àrea de Cultura porta a Chiva l’estètica i els valors de la Modernitat Republicana - (foto 4)
  L’Àrea de Cultura porta a Chiva l’estètica i els valors de la Modernitat Republicana - (foto 5)

  La versió itinerant de l'exposició La Modernitat Republicana a València. Innovacions i pervivències en l'art figuratiu (1928-1942), que el Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) va dedicar a l'efervescència artística valenciana de l'època republicana —i l'impacte que les seues aportacions estètiques rupturistes varen tenir en el camp de l'art i el disseny—, efectuarà pròximament una nova parada en localitat de Chiva, després de visitar municipis com l'Eliana, Oliva, Gandia o Alboraia.

  Del 10 al 25 de novembre, la sala d'exposicions de la Casa de la Cultura d'aquest municipi de la Foia de Bunyol albergarà les més de quatre desenes de rèpliques d'obres originals creades entre el 21 d'abril de 1931 i l'1 d'abril de 1939, és a dir, des de la proclamació de la República i fins a la fi de la Guerra Civil. L'acte d'inauguració tindrà lloc aquest divendres, a les 20:30 hores, i comptarà amb la presència de diferents representants municipals i membres del museu de la Diputació.

  El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha incidit en que mitjançant aquestes itineràncies «aconseguim descentralitzar l'activitat cultural de la institució i portar-la fins els nostres municipis», alhora que «projectem i posem en valor la tasca que desenvolupen els diferents museus i centres expositius dependents de l'Àrea de Cultura de la Diputació de València», ha subratllat.

  A través d'una acurada selecció de cartells i obres d'artistes com Artur Ballester, Teodoro Andreu, Josep Renau o Luis Dubón, la retrospectiva planteja un recorregut que transita de forma paral·lela pels avatars de la història social i política dels anys 30 i, especialment, pels de la fecunda història dels llenguatges artístics i l'estètica del moment.

  El projecte expositiu Estètica Republicana a València. Innovacions i pervivències (1931-1939) —nom que rep la mostra en la seua versió itinerant— posa una vegada més de manifest la voluntat i l'esforç de l'Àrea de Cultura de la Diputació de València per apropar al públic el riquíssim patrimoni bibliogràfic, documental i artístic custodiat a la corporació provincial. No gratuïtament, gran part de les obres originals varen ser cedides en el seu moment per l'Arxiu General i Fotogràfic i el Servei de Patrimoni de la institució.

  El MuVIM, amb aquesta versió itinerant de l'exposició ofereix de nou la possibilitat de conèixer millor una etapa crucial de la nostra història a través de la mirada artística, però també política i social. De fet, a la mostra s'aborda un període especialment turbulent en què l'art es va posar a disposició de les idees i dels ideals polítics, d'un o altre signe, com aquesta exposició posa de manifest.

  L'exposició es podrà visitar a la Casa de la Cultura de Chiva fins el proper 25 de novembre, de dimarts a dissabte en horari de 18:00 a 20:00 hores.

  ocultar
  L’Àrea de Cultura porta a Chiva l’estètica i els valors de la Modernitat Republicana
  Pujar