elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Verónica Ruiz declara en el jutjat per la retirada de la creu del parc Ribalta de Castelló

Verónica Ruiz declara en el jutjat per la retirada de la creu del parc Ribalta de Castelló
  • Vox s'ha querellat contra la regidora acusant-la de prevaricació administrativa

MÉS FOTOS
Verónica Ruiz declara en el jutjat per la retirada de la creu del parc Ribalta de Castelló - (foto 2)

La regidora de Memòria Democràtica de Castelló, Verónica Ruiz, ha declarat aquest dijous en els jutjats penals per la querella per presumpta prevaricació administrativa que va presentar Vox contra la retirada de la creu del parc Ribalta.

A la seua arribada, Ruiz s'ha mostrat “tranquil·la” i ha explicat que “perquè hi haja prevaricació ha d'haver-hi una injustícia manifesta i una arbitrarietat” mentre que al·lega que “totes les decisions polítiques que s'han pres s'han fet sobre informes tècnics jurídics que permeten prendre aqueixes decisions amb el màxim respecte a la legalitat i als sentiments religiosos”.

Ruiz ha estat acompanyada per gran part dels membres del seu partit, com el candidat a la presidència de la Generalitat, Joan Baldoví; l'exconseller d'Educació, Vicent Marzà o el vicealcalde de Castelló, Ignasi Garcia.

La regidora també ha explicat que, amb la decisió, a més de retirar un monument qualificat com a franquista pel Catàleg de Vestigis de la Guerra i la Dictadura de la Conselleria, se busca també “ampliar el Bé d'Interès Cultural que tenim com a pulmó en el centre de la ciutat”, com és el parc Ribalta.

Això sí, la restitució del jardí que hi havia abans de la Creu, instal·lada durant la postguerra com a lloa als caiguts per Déu i per Espanya, de moment, segueix paralitzada. I és que, segons ha explicat la mateixa regidora, l'empresa adjudicatària Vainsa estaria tenint problemes per a completar l'obra, mentre els terminis marcats corren. Una qüestió a la qual també s'ha referit el regidor d'Urbanisme, José Luis López, aquest dijous, que ha explicat que la constructora ha manifestat les complicacions que està tenint per a subcontractar la segona fase de l'obra, a només dues setmanes que que finalitze el termini d'execució pactat. Així, el tercer intent per a dur a terme aquest projecte torna a trobar-se amb pedres en el camí.

Ruiz també ha aprofitat per a mostrar la seua preocupació per les denúncies que presenta Vox en els jutjats per aquestes qüestions. “S'aprofiten de l'estat de dret i de les garanties constitucionals per a fagotitzar a la democràcia i acoquinar-nos amb por”, ha assenyalat.

Vox considera que la Creu del Ribalta és un símbol religiós passiu

Per la seua banda, la portaveu de la formació Vox a Castelló, Llanos Masó, ha assegurat que davant la creu no hi han registrats actes d'exaltació del franquisme en els últims anys, segons dos informes sol·licitats pel partit tant a la subdelegació del Govern i a la Policia Local, encara que sí consten algunes convocatòries ultres en els anys 2000 ó 2010.

L'advocat de la formació, Cristóbal Caballero, considera que la decisió de la retirada del monument és “un retorciment del dret” ja que creuen que aquest és un “símbol religiòs passiu” sense connotacions franquistes.

Així, des de Vox al·leguen que les forces d'esquerra en el ple municipal (PCE i PSOE) van eliminar en 1979 els símbols franquistes de la creu, amb l'abstenció de la UCD i el vot en contra de Coalició Democràtica (coalició de la qual formava part Aliança Popular).

Pujar