elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló ix al carrer per a reviure cent anys després la Coronació de la Mare de Déu del Lledó

Castelló ix al carrer per a reviure cent anys després la Coronació de la Mare de Déu del Lledó
  • El nunci apostòlic ha presidit els actes en honor a la patrona de la ciutat

Galeria de fotos
Centenari de la Coronació de la Mare de Déu del Lledó
Centenari de la Coronació de la Mare de Déu del Lledó

La ciutat de Castelló ha viscut una jornada històrica amb la celebració del Centenari de la Coronació Canònica de la seua Patrona, la Mare de Déu del Lledó, amb una emotiva jornada en la qual la ciutat ha reviscut el moment històric que va tenir lloc ara fa cent anys, en un mes de maig de 1924, enfront del Fanal, un altre símbol de la capital de la Plana erigida en el nom de la verge.

“Com explicar que en una cosa tan delicada i xicotet, com és el major tresor de Castelló, pot cabre tot un Univers? Com una xicoteta figura d'alabastre es pot convertir en pedra angular de la nostra història, tradició i cultura. De la nostra Fe? Quin bell misteri tanca?”, ha expressat l'alcaldessa, Begoña Carrasco.

Els actes han començat a primera hora del matí amb el ‘Vol de l’Alba’ i diferents vols de campanes de la torre del Fadrí, anunciant la solemnitat d'un gran dia per a la ciutat, només entelat per la quinzena d'assistències mèdiques que s'han registrat per la calor d'aquesta jornada sabatina.

L'alcaldessa, que ostenta el càrrec de clavariesa en representació de l'Ajuntament de Castelló, ha rebut en els porxos de l'Ajuntament al president de la Generalitat, Carlos Mazón i a la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, als qui ha imposat el pin commemoratiu del Centenari de la Coronació. Carrasco també ha rebuts així mateix a la presidenta de Les Corts, Llanos Massó; el vicepresident primer del Consell, Vicente Barrera; la consellera d'Infraestructures, Salomé Pradas o la delegada del Consell, Susana Fabregat, entre altres autoritats.

A continuació ha tingut lloc la Missa Estacional celebrada en la Cocatedral de Santa María, en commemoració del Centenari de la Coronació Canònica de la Verge i celebració del XXV Aniversari de la Consagració de la Cocatedral. Una cerimònia presidida pel nunci apostòlic del Papa Francesc a Espanya, monsenyor Bernardito Auza. En la part musical de la cerimònia religiosa s'ha interpretat la Missa de la Coronació, de W.A. Mozart per part de l'orquestra i cor del Sant Ángel de la Vall d'Uixó.

Després d'aquesta Missa Estacional el president de la Generalitat, Carlos Mazón ha comentat que “hui és un dia històric i de molta alegria, que va alguna cosa més enllà del propi sentiment religiós, un dia gran en tota la Comunitat Valenciana. Un dia per a mostrar l'orgull de ser de Castelló”.

Mazón ha volgut traslladar també el seu “reconeixement felicitació i empatia amb tota gent de Castelló i poder compartir amb els castellonencs en aquest dia”.

La presidenta de Les Corts també ha volgut destacar que “com a ciutadana de Castelló, hui es posa tota la ciutat i província sota el mantell de la Verge, que intercedisca per Castelló i ha sigut una sort poder viure aquest dia tan especial. Que la Verge del Lledó protegisca a tota la ciutat”.

Així, passat el migdia, s'ha iniciat el trasllat processional de la imatge de la Verge des de la porta principal de la Cocatedral i fins a l'escenari disposat en la plaça de la Independència. Un trajecte que ha estat replet de castellonencs i visitants que han pogut assistir a aquest moment històric del Centenari.

Els integrants de la comitiva han sigut: integrants del ‘Ball Perdut’; Esquadra de gal·la de la Guàrdia Civil; creu penitencial i cirials; barreros; dames de la ciutat i Reines de les Festes; Comissió del Centenari; Junta de Cambreres; Junta de Govern i Prior de la Real Confraria; el regidor Juan Carlos Redondo, amb la bandera de la Confraria; Prior de la Basílica del Lledó i regidora procuradora d'Ermites, Noelia Selma; el Perot i regidor d'Agricultura, Vicent Sales i la peanya escortada per la Guàrdia Rural i piques de flors; pal·li de respecte portat per ‘paliers’ de la Mare de Déu del Lledó; presidència religiosa amb nunci, bisbe i vicari; Prior emèrit de la Confraria i resta de clergat; Esquadra de Gala de la Policia Local amb les autoritats civils i militars; macers; Corporació Municipal; consellera de Infraestructures, Salomé Pradas; vicepresident primer del Consell, Vicente Barrera i la presidenta de la Diputación de Castellón, Marta Barrachina; Presidència amb l'alcaldessa, Begoña Carrasco, el president de la Generalitat, Carlos Mazón i la presidenta de Les Corts, Llanos Massó; Comissari Policia Local i la representació de la prefectura dels bombers, tancant la comitiva la Banda Municipal de Castelló.

Així la comitiva ha recorregut el carrer Colón i carrer Zaragoza, que s'han decorat a aquest efecte amb diferents garlandes commemoratives i amb banderes, *balconeras i un altre tipus de peces en al·lusió a la *Mare de *Déu del Lledó, que han penjat i disposat en les façanes del recorregut que ha finalitzat en la plaça de la Independència als peus del monument de ‘El Fanal’.

Commemoració al costat del monument de ‘La Farola’

Una vegada arribats a la plaça de la Independència, i una vegada disposada pels barreros de la Verge la imatge mirant cap al centre de la ciutat, membres de diferents grups de danses de la ciutat han interpretat el ‘”Ball Perdut”. També s’ha comptat en la part musical amb la participació de la Banda Municipal de Castelló i diferents grups corals, dirigits per José Vicente Ramón Segarra.

L'acte commemoratiu del Centenari ha comptat amb la participació de l'Arxiver de la Reial Confraria del Lledó, Juan José Porcar, qui ha exercit de conductor del mateix i ha fet un repàs de la cronologia d'aquesta Coronació Canònica i Apostòlica, i de les principals fites de la devoció a la Mare de Déu del Lledó a la ciutat de Castelló.

A continuación, Begoña Carrasco ha agafat la paraula i ha començat el seu discurs recordant la importància “d'aquest lloc tan simbòlic de l'antic ‘Ravalet’, al costat de ‘La Farola’, monument de l'arquitecte Maristany que es va erigir en el teu nom”. Carrasco ha fet referència també a la placa commemorativa que s'ha instal·lat en el monument, “quedant gravat en pedra, com a memòria de tan feliç i històrica jornada”.

L'alcaldessa ha volgut destacar també que “hui, com fa 100 anys, ens retorna la seua mirada la Història. I romanen i reviuen i ressonen els ressons d'aquell dia, que hui, cent anys després, continuem escoltant a través del cor”.

La primera edil s'ha qüestionat: “Com explicar que en una cosa tan delicada i xicotet, com és el major tresor de Castelló, pot cabre tot un Univers? Com una xicoteta figura d'alabastre es pot convertir en pedra angular de la nostra història, tradició i cultura i de la nostra Fe? Quin bell misteri conté?”.

“Lledó. Cap paraula pot evocar tantes coses per a qualsevol de nosaltres. Perquè Lledó vol dir Castelló i Castelló vol dir Lledó”, ha resumit.

L'alcaldessa de la capital de la Plana ha subratllat el recorregut que ha realitzat en les últimes setmanes la Patrona de Castelló amb motiu dels actes del seu Centenari. “Peregrinant per tots els nostres barris, per la Vila i Ravals. Besant també la mar i festejant amb els mariners del Grau. En les nostres parròquies, omplint d'il·lusió als més majors, als malalts. En els col·legis, amb els més xicotets. Al costat dels quals viuen sense tot just recursos i també dels privats de llibertat”.

Begoña Carrasco també ha tirat la vista arrere per a posar en valor aquesta jornada. “Fa cent anys, la nostra benvolguda ciutat era molt diferent. Una xicoteta capital amb tot just 30.000 habitants. Hui és una ciutat de prop de 180.000 habitants moderna, mediterrània i de futur. I les festes de la Coronació de 1924 es van celebrar de manera tan solemne i amb tanta manyaga, que un segle després ens serveixen d'espill per a tornar a mirar-nos i reconéixer-nos en elles, guardant l'essència mateixa del castellonerisme”.

En una jornada tan especial, ha volgut tindre també un record per a “aquells i aquelles que ens van precedir. A aquelles persones, pares, avis… aquells que ja no estan entre nosaltres, que van saber transmetre'ns eixe vincle inseparable; eixe Amor que no s'explica; eixa unió que perdura”.

Actes del Centenari

L'alcaldessa ha posat en valor els més de 130 actes organitzats “al carrer, en els temples. Serenates, ofrenes. Per a mostrar-te un Amor tan gran que no passa, que no cessa. Gràcies, en nom de tota la ciutat, a tots els que heu aportat un poc del vostre temps i afecte per a enaltir encara més, aquest Centenari històric. Perquè el que hui estem vivint, segur romandrà. Igual que l'adoració a la nostra Mare. I l'Amor de tot un poble per qui el protegeix i cuida d'ell”.

L'alcaldessa s'ha dirigit a la Verge en el seu discurs: “les teues mans en pregària, resen per tots nosaltres. Hui tot Castelló és un altar per a la seua Patrona. Els carrers engalanats, edificis decorats, gent que t'aclama i et saluda. I aquesta plaça de la Independència es converteix en el millor reliquiari per a tanta devoció”.

Per la seua part el nunci del Papa, Monsenyor Auza, ha afirmat que “els cors dels castellonencs són un llibre viu, que porta gravada la imatge de la Mare de Déu”.

El nunci també ha expressat la seua alegria “com a representant del Sant Pare a Espanya i poder commemorar amb els castellonencs aquest dia tan especial”.

El bisbe de la Diòcesi de Sogorb-Castelló, Casimiro López Llorente ha sigut l'encarregat de tancar el torn d'intervencions. En el seu discurs ha recordat que “des de 1366, any de la troballa forma part de les historia del nostre poble. Castelló és terra de la Mare Déu del Lledó i, generació rere generació, els castellonencs han sentit la teua presència. En les persones, en les famílies i al poble sencer”.

“La devoció segueix molt viva al poble de Castelló, amb alegria, emoció i intensa devoció. Gràcies per la teua visita i gràcies als quals han possibilitat el teu recorregut per la ciutat”, ha afegit.

En finalitzar les intervencions i després del cant de Gojos i de la Salve Popular, s'han llançat 100 salves commemoratives del 100 aniversari de la Coronació, després del que la Banda Municipal de Castelló ha interpretat l'Himne Nacional d'Espanya.

A continuació s'ha realitzat el retorn de la imatge des de la plaça de la Independència i fins a la Cocatedral de Santa María, que ha comptat amb la participació dels mateixos integrants de la comitiva que en el trasllat fins a la plaça d'Independència, amb l'excepció en el portador de la bandera de la Real Confraria, que ha sigut portada de tornada a la Cocatedral pel primer tinent d'alcalde, Sergio Toledo.

MÉS FOTOS
Castelló ix al carrer per a reviure cent anys després la Coronació de la Mare de Déu del Lledó - (foto 2)
Castelló ix al carrer per a reviure cent anys després la Coronació de la Mare de Déu del Lledó - (foto 3)
Castelló ix al carrer per a reviure cent anys després la Coronació de la Mare de Déu del Lledó - (foto 4)
Castelló ix al carrer per a reviure cent anys després la Coronació de la Mare de Déu del Lledó - (foto 5)
Castelló ix al carrer per a reviure cent anys després la Coronació de la Mare de Déu del Lledó - (foto 6)
Castelló ix al carrer per a reviure cent anys després la Coronació de la Mare de Déu del Lledó - (foto 7)
Castelló ix al carrer per a reviure cent anys després la Coronació de la Mare de Déu del Lledó - (foto 8)
Pujar