2 de desembre de 2020 2/12/20

El Planetari celebra el Dia de l’Asteroide amb xarrades i la presentació d’una aplicació per a telèfons mòbils

El Planetari celebra el Dia de l’Asteroide amb xarrades i la presentació d’una aplicació per a telèfons mòbils - (foto 1)

  El Planetari de Castelló celebra el pròxim divendres 30 de juny el Dia de l'Asteroide, una data declarada per la Unesco en commemoració de la detonació aèria d'un asteroide a la Sibèria russa el 30 de juny de 1908, que va incendiar i va derrocar arbres en una àrea de 2.500 metres quadrats. El 2015 va sorgir un moviment liderat per astrònoms i astrofísics per conscienciar la ciutadania del risc d'impacte per asteroides a què està sotmés el nostre planeta.

  La jornada que es desenvoluparà al Planetari a partir de les sis de la vesprada és gratuïta i està adreçada al públic general interessat i, especialment, als astrònoms aficionats. Es faran cinc intervencions d'una mitja hora de durada i una taula rodona en la qual els cinc participants respondran a preguntes plantejades pel públic.

  L'activitat que probablement concentre l'atenció més gran és la presentació de 'Cazasteroides', una aplicació per a mòbils que permet a qualsevol usuari detectar asteroides a partir d'imatges d'observatoris astronòmics. La presentarà Miquel Serra-Ricart, qui explicarà el seu funcionament i farà una demostració a temps real. L'app permet a qualsevol usuari detectar asteroides a partir d'imatges d'observatoris astronòmics. Ha estat dissenyada per l'Institut d'Astrofísica de Canàries i la Universitat Politècnica de Madrid i finançada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, depenent del Ministeri d'Economia i Competitivitat.

  La primera conferència, 'Asteroides perillosos al punt de mira', la pronunciarà Amadeo Aznar, qui parlarà de les característiques dels asteroides pròxims a la Terra. Aquest expert exposarà les característiques d'aquests asteroides, quin risc comporten per al nostre planeta i de quina manera els astrònoms els estudien.

  Adriano Campo, per la seua banda, presentarà com els investigadors dissenyen una estratègia per protegir-nos de l'impacte d'un asteroide sobre la Terra; Joan Fabregat donarà a conéixer l'actualitat de l'hipotètic planeta que s'ha detectat en els confins del sistema solar i que va ser donat a conéixer el passat any, i la directora de l'Observatori de Sierra Nevada, a Granada, Susana Martín, parlarà sobre la contribució de l'entitat que dirigeix en el camp dels asteroides.

  El Dia de l'Asteroide té el suport de científics (inclosos diversos premis Nobel), artistes i entitats d'alta notorietat, entre les quals destaquen la Reial Societat Astronòmica, l'Agència Espacial Europea, Astrònoms sense Fronteres, l'Acadèmia de Ciències de Califòrnia, la Space Foundation i el The Virtual Telescope Project.

  L'efemèride està adquirint auge i ja se celebra a molts països (Regne Unit, Itàlia, Àustria, Brasil, Mèxic, Xile, entre d'altres) on s'organitzen activitats de divulgació adreçades al públic en general per donar a conéixer la importància de seguir i estudiar els asteroides per tal de mitigar un possible impacte. El Dia de l'Asteroide compta amb una plataforma web (www.asteroidday.org) on es pot accedir a recursos divulgatius, educatius i de comunicació.

  Pujar