elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El ministre d'Universitats visita la Universitat Jaume I de Castelló

El ministre d'Universitats visita la Universitat Jaume I de Castelló
  • Joan Subirats ha participat en la inauguració de la Universitat d'Estiu de l'UJI a Benicàssim

MÉS FOTOS
El ministre d'Universitats visita la Universitat Jaume I de Castelló - (foto 2)
El ministre d'Universitats visita la Universitat Jaume I de Castelló - (foto 3)
El ministre d'Universitats visita la Universitat Jaume I de Castelló - (foto 4)
El ministre d'Universitats visita la Universitat Jaume I de Castelló - (foto 5)
El ministre d'Universitats visita la Universitat Jaume I de Castelló - (foto 6)

Benicàssim acull des d'aquest matí la quarta edició de la Universitat d'Estiu de l'UJI que s'ha iniciat amb la inauguració del curs «Universitat i Territori». La presidenta de Crue Universidades Españolas i rectora de l'UJI, Eva Alcón, i el ministre d'Universitats, Joan Subirats, junt a l’alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués, han sigut els encarregats d'encetar el programa d'aquest esdeveniment, que es desenvolupa els dies 15 i 16 de juny, i servirà per a posar de manifest la transcendència estratègica que té la Universitat en el desenvolupament territorial del país.  

Joan Subirats ha volgut destacar que «les universitats són globals però física i estratègicament són locals perquè el projecte de territori on està ubicada compta en el procés d’impulsar els elements de coneixement i d’innovació, que són molt importants a l’hora d’involucrar-se en allò estratègicament local».

El ministre d’Universitats ha pronunciat aquestes paraules durant la celebració de la conferència «Global i local. La significació territorial de les universitats en el segle XXI» on ha assenyalat «la importància de l’autonomia estratègica, encara que no totes universitats estan vinculades al territori, ja que és un factor que reforça el caràcter territorial de les universitats». En aquest sentit, Subirats ha expressat que «hi ha una tendència a considerar que els rànquings internacionals són els importants, però també és essencial reforçar la dimensió territorial».

En la seua intervenció, Subirats també ha incidit en que les universitats «són cada vegada més conscients de la seua pertinença a un territori cada vegada més ampli». Al respecte ha assenyalat que «la tensió positiva entre internacionalització i arrelament territorial de les universitats espanyoles s’ha de seguir treballant, ja que les claus i els indicadors dels dos elements són igual de significatius».

Per la seua banda la rectora de l'UJI i presidenta de Crue, Eva Alcón, ha posat en valor «la gran transcendència estratègica que té la Universitat en el desenvolupament territorial del país» fet que ha de servir, diu, «per a projectar socialment el sistema universitari com un element clau del benestar social i el progrés del territori». En aquest sentit, la responsable universitària ha explicat que les universitats «s'enfronten a múltiples desafiaments, molts compartits per la societat de la qual formem part com ara el desenvolupament sostenible, la globalització o la transformació digital, però també grans reptes com ara la despoblació, l'envelliment o la igualtat de gènere».

En aquest sentit, la rectora de l'UJI ha destacat que «cada vegada són més importants les activitats d'extensió universitària i l'apropament dels campus a tot el territori» i s'ha referit a l’UJI «com un exemple de vinculació amb el territori i de compromís amb l'extensió universitària a tots els nivells» i al desenvolupament del programa Campus Rural de Crue, en col·laboració amb el Ministeri, «com un exemple d'implicació de la Universitat en el territori i de vertebració i cohesió social».

Diversos rectors i rectores de les universitats espanyoles participen aquests dies al costat d'experts en matèria universitària en conferències i taules redones, on s'analitzarà l'impacte de la activitat universitària en el territori. Durant la jornada matinal s'han portat a terme dues taules rodones que han versat sobre «l'impacte econòmic de les universitats» i la segona sobre «La implicació de les universitats en la localització de les activitats empresarials en el territori».

En la primera han participat Jordi Suriñach, del grup d'investigació «Anàlisi Qualitatiu Regional (AQR)» i director del Departament Econometria, Estadística i Economia Aplicada de la Universitat de Barcelona; Francisco Pérez, director d'Investigació de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques-IVIE i catedràtic emèrit de la Universitat de València; Modesto Fabra, vicerector de Planificació Econòmica i Estratègica de l’UJI, i Antonio López, rector de la Universidade de Santiago de Compostela.

En la segona taula rodona de la sessió matinal han participat Jaume Carot, rector de la Universitat de les Illes Balears; Amparo Navarro, rectora de la Universitat d'Alacant, i Daniel Crespo, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya.

A la vesprada tindran lloc altres dos fòrums de debat. El primer titulat «La cultura i l'extensió universitària com a estratègia contra la despoblació» i en el qual participen Juan Ignacio Pérez, director de la Càtedra de Cultura Científica de la Universitat del País Basc/Euskal Herriko Unibertsitatea; María Azcona, subdirectora adjunta de la Direcció General d'Indústries Culturals, Propietat Intel·lectual i Cooperació del Ministeri de Cultura i Esport; Francesc Pla, gerent del programa Convenció de Faro del Consell d'Europa, i Juana López Pagán, directora general de Polítiques contra la Despoblació (Programa Campus Rural).

En la segona taula redona «La transició ecològica a través de solucions innovadores sorgides del coneixement universitari» intervindran Jaume Puy, rector de la Universitat de Lleida; Ángel Pazos, rector de la Universitat de Cantàbria, Xarxa CRUSOE & RESOE Macro regió; Manuel Pérez Mateos, rector de la Universitat de Burgos, i Ricardo Mairal, rector de la UNED.

Pujar