elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’UJI presenta a Castelló un llibre sobre la batalla de Llevant

L’UJI presenta a Castelló un llibre sobre la batalla de Llevant

    La Universitat Jaume I de Castelló presenta dimarts 25 de maig a les 19 hores al Menador Espai Cultural el títol La batalla de Llevant, una victòria silenciada. Guerra i revolució a Castelló (1936-1939) del professor i escriptor Vicent Grau Reig, editat per Publicacions de l'UJI dins de la col·lecció «Història i Memòria». La presentació es podrà seguir també en directe pel canal de YouTube universitari: https://youtu.be/tdctY2AlsX4

    L’acte de presentació comptarà amb les intervencions de l’alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco; la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals de l’UJI, Carmen Lázaro, la directora de la col·lecció «Història i Memòria», Rosa Monlleó, catedràtica d’Història Contemporània de l’UJI, i l’autor, Vicent Grau.

    El llibre explica com al principi de la Guerra Civil Castelló vivia una autèntica revolució social i econòmica. Tot i la importància de la CNT, amb onze col·lectivitats, la UGT i el PSOE eren majoritaris i hi imposaren el seu model de revolució socialista, fonamentada en el control obrer i les cooperatives voluntàries de base múltiple, una resistència antifranquista a Castelló i les seues comarques que va ser determinant per a la victòria defensiva republicana en l’anomenada «batalla de Llevant», silenciada per la historiografia franquista.

    En aquesta batalla les tropes republicanes invaliden els tòpics del caos, la desorganització i la indisciplina del seu exèrcit en la Guerra Civil, només vàlids en algunes unitats militars. L’exemplar planificació de la batalla per part del coronel Leopoldo Menéndez va neutralitzar la superioritat franquista en aviació i artilleria a la serra d’Espadà, —cinturó defensiu republicà de la línia XYZ—, però també a Viver-Xèrica i Caudiel, on va tenir lloc la victòria republicana contra l’exèrcit franquista.

    Pujar