elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló afronta el període de pluges amb una capacitat d'evacuació superior a les exigències i reforça la gestió ambiental

Castelló afronta el període de pluges amb una capacitat d'evacuació superior a les exigències i reforça la gestió ambiental
  • L'Ajuntament presenta el Protocol 2021-2022 que contempla 220 equips d'evacuació per a fer front a les pluges

La Castelló afronta la temporada de pluges amb 220 equips antiinundacions i una capacitat d'evacuació de 32,8 metres cúbics per segon, una quantitat que supera les condicions establides en el Pla Territorial sobre Prevenció de Risc d'Inundació de la Comunitat Valenciana (Patricova). L'Ajuntament també ha reforçat la gestió ambiental amb la posada en marxa de tres tamises anticontaminació que eviten l'arribada al riu de residus sòlids en episodis de pluja.

Els regidors de Projectes Urbans, José Luis López, i de Transició Ecològica, Fernando Navarro, han presentat aquest dimarts en l'estació de bombeig de Segona Travesera el Protocol Municipal d'Actuacions per Pluges 2021-2022, que contempla un operatiu d'evacuació d'aigua quan es produeixen episodis de pluges per a evitar inundacions.

“El Protocol Municipal d'Actuacions per Pluges funciona de forma exitosa, amb 600.000 euros anuals de pressupost per a la seua posada en marxa, 220 equips que evacuen aigua quan es registren pluges i que té una capacitat per damunt de les exigències que marca el Patricova quant a metres cúbics per segon. En 2020-2021 va estar actiu 50 dies i a penes va tindre dificultats”, ha afirmat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, que ha subratllat que les estacions d'evacuació del Protocol es posen en funcionament quan es produeixen episodis de pluges, “perquè són les circumstàncies legals que permeten posar-ho en marxa”.

El Protocol contempla diferents fases d'activació: una primera amb preemergència amb la revisió de sistemes; una segona amb la caiguda de més de 10 litres; una tercera amb més de 30 litres; i una quarta amb actuacions posteriors a episodis de pluges. Compta amb 220 equips entre bombes, caragols d’arquímedes, grups d'electrògens i tamises anticontaminació.

El regidor d'Obres i Projectes Urbans, José Luis López, ha destacat el compromís del govern municipal per millorar cada any les infraestructures per a "optimitzar la resposta davant les pluges i incrementar la capacitat d'evacuació de les aigües". Així, ha destacat que, des de l'any 2015, s'han realitzat inversions per uns 5,3 milions d'euros. "Entre aquestes noves actuacions està, enguany, la nova estació de bombeig d'aigües residuals i l'ampliació de la xarxa de clavegueram en el camí Vell de la Mar amb una inversió de quasi 344.000 euros", ha apuntat.

A aquestes millores se sumen altres inversions ja realitzades en anys anteriors com els 916.000 euros per al col·lector de Borriol i obres de sanejament a Castelló, millores en l'estació de bombeig d'aigües residuals de la Plana (EBAR, 128.139 euros), EBAR de Ferrandis Salvador (98.006), EBAR del Planetari (136.353 i nou clavegueram de Los Angeles (750.000), entre les més destacades.

Pujar