elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Tota la costa de Castelló se suma "en bloc" al front comú de la Diputació per a portar les seues exigències al Ministeri

Tota la costa de Castelló se suma "en bloc" al front comú de la Diputació per a portar les seues exigències al Ministeri
  MÉS FOTOS
  Tota la costa de Castelló se suma "en bloc" al front comú de la Diputació per a portar les seues exigències al Ministeri - (foto 2)

  La província de Castelló acudirà “en bloc” al Ministeri de Transició Ecològica per a exigir al departament de Costas les actuacions per a protegir el litoral i el farà amb la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, com la veu dels municipis en la reunió que mantindrà a la fi de maig amb el secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán.

  Així, este dimarts a la vesprada Barrachina ha mantingut una reunió per a recopilar informació amb alcaldes i regidors dels 16 municipis de la costa de tots els colors polítics: De sud a nord, Almenara, La Llosa, Xilxes, Moncofa, Nules, Borriana, Almassora, Castelló de la Plana, Benicàssim, Oropesa, Cabanes, Torreblanca, Alcalà de Xivert, Peníscola, Benicarló i Vinaròs.

  “Cada població té els seus problemes i la seua idiosincràsia”, ha expressat Barrachina, que ha posat en valor la força que té esta “unitat d'acció” per a reclamar inversions al Ministeri amb este “front comú de tots els alcaldes”.

  I és que els problemes són múltiples, des de l'amenaça d'expropiació de cases en Torre la Sal (Cabanes) o Moncofa, passant per l'avanç de la mar sobre les platges de Nules o el sud de Borriana, la lentitud per a efectuar el tancament de la Illeta d'Oropesa o els problemes per a obrir quiosquets a l'estiu.

  Una mar que avança a bocades sobre les platges
  Barrachina ha recordat que “el temps passa i la regressió va a més cada dia” en la costa per l'avanç de la mar en moltes platges, per la qual cosa ha reclamat que “es recupere el temps perdut” amb actuacions com la realitzada l'any passat a Almenara, on, segons ha explicat, en alguns punts la platja ha recuperat 50 metres.

  Així, sol·licitaran que el ‘Pla Litoral 2015’ del Ministeri s'execute i s'actualitze si és necessari, perquè els municipis puguen veure les seues platges protegides amb estructures com els espigons abans que la situació empitjore per l'avanç de la mar.

  D'altra banda, Barrachina demanarà major flexibilitat perquè es puguen obrir nous negocis que estan paralitzats i que es frenen les partions, una qüestió que ha qualificat de prioritària, pels nombrosos veïns els habitatges dels quals estan en perill de ser víctimes de la piqueta. En este sentit, espera que siga possible una modificació de la Llei de Costas, com s'està tramitant en les Corts.

  Els problemes de la burocràcia

  Així mateix, Barrachina ha arreplegat altres problemàtiques amb les quals es topen els municipis, com la lentitud en la resposta a peticions, la falta de flexibilitat en els tràmits o “la diferència de criteris per a les mateixes peticions”.

  A tall d'exemple, Alcalà de Xivert espera des de fa temps una contestació de Costas per a poder reparar una zona de domini marítim-terrestre amb els seus propis recursos i Oropesa denuncia que els han sancionat amb una multa de 80 euros al dia per instal·lar un gronxador mentres en altres autonomies no hi ha problemes amb estes qüestions o els quiosquets.

  La cita a Madrid amb Hugo Morán s'ha fixat per al pròxim 23 de maig, un dia en què portarà sota el braç un informe detallat de totes les necessitats que reclamen els municipis, des de Vinaròs a Almenara.

   El PSPV xifra en 10 milions la inversió del Govern i Compromís apunta als ports

  El PSPV-PSOE, per part seua, ha posat en valor la inversió de 10 milions d'euros que el Govern d'Espanya ha destinat a la recuperació de la costa "en comparació amb el menystinc continu que va patir la província per part del govern de Rajoy”.

  En este sentit, han recordat que fa poques setmanes es van finalitzar les obres d'estabilització de la platja dels Marines de Nules amb un pressupost de més de quatre milions d'euros i que ara està en marxa la redacció dels projectes constructius de les platges de Moncofa. Anteriorment es van invertir més de sis milions d'euros en l'estabilització del front litoral de la Llosa i Almenara. “Fins al moment s'han invertit 10 milions d'euros en el nostre litoral i al llarg de l'any està previst que es liciten les obres dels projectes de regeneració de Moncofa, Xilxes i Borriana per un import de 18 milions d'euros”, explica el secretari general Samuel Falomir, que indica que el projecte d'Almassora també està en fase inicial.

  Per part seua, el portaveu de Compromís David Guardiola ha reclamat canvis legislatius que incorporen que els ports de l'estat, que provoquen una gran regressió, siguen coparticipes per a fer front a les despeses que origina la regressió”, ha instat el portaveu valencianista. “És fer responsable del mal que fa el port al propi port”, posant com a exemple al port de Castelló, perquè “de compliment en la DIA amb les aportacions de 60.000 metres cúbics d'arena que ha de fer en el sud del port”.

  D'altra banda, l'alcalde de Cabanes, David Casanova (Compromís) ha insistit que “cal incrementar les inversions del litoral davant la regressió, i preservar els nuclis tradicionals històrics més afectats”, i com a exemple, “sol·licitar a la Direcció General de Costas la paralització de l'expedient Duna que pretén recuperar a domini públic el nucli costaner de Torrelasal”.

  Pujar