elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Amparo Marco defensa un pacte d'Estat per a millorar el finançament dels Ajuntaments

Amparo Marco defensa un pacte d'Estat per a millorar el finançament dels Ajuntaments
  • L'alcaldessa aposta per una reforma fiscal “valenta perquè paguen més els que més tenen”

MÉS FOTOS
Amparo Marco defensa un pacte d'Estat per a millorar el finançament dels Ajuntaments  - (foto 2)

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha participat aquesta vesprada en una taula redona sobre el finançament local i les propostes de reforma al costat de Manuela Carmena, alcaldessa de Madrid; Xulio Ferreiro Baamonde, alcalde de la Corunya; Dolors Sabater Puig, alcaldessa de Badalona; Gerardo Pisarello Prats, primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i Ramón Vilar Zanón, regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de València, institució que ha organitzat la jornada.

L'alcaldessa ha explicat que "l'ajuntament és el primer a donar la cara, és la primera administració a la qual acudeix el ciutadà. Els veïns no entenen de competències entenen de solucions i per açò hem de tenir un millor finançament". Marco ha advocat per explorar totes les vies i que "se'ns done llibertat per a impulsar una política fiscal progressiva on es combaten les injustícies, una política fiscal valenta perquè paguen més els que més tenen. Hem de saber en quins casos podem aplicar exempcions i com incentivar polítiques que potencien l'ús d'habitatges buits".

Amparo Marco ha indicat que el debat de fons és el d'aclarir la realitat sobre els serveis prestats als ciutadans per les diferents administracions. "I una vegada aclarides les responsabilitats de cada administració, serà necessari establir un nou finançament local basada en dos elements principals: un sistema fiscal propi i les transferències incondicionals de l'Estat i la comunitat autònoma. Tot açò tenint en compte la grandària dels municipis, ja que no és el mateix la prestació de serveis en una gran ciutat que un municipi xicotet".

Per a la màxima representant de l'Ajuntament de Castelló, el nou sistema de finançament local ha de dotar a les entitats locals dels instruments i mecanismes financers adequats que els permeten adaptar-se a la realitat social i donar compliment als compromisos amb la ciutadania". I per a aconseguir-ho hi ha dues exigències bàsiques: la suficiència financera i l'autonomia municipal, ha afegit.

Quant al sistema tributari municipal, Amparo Marco ha assenyalat que és evident que la propietat immobiliària ha de seguir sent la base de la fiscalitat municipal, però ha afegit que són moltes les propostes a debat: que la participació dels tributs de l'Estat se situe entorn del 30% dels ingressos municipals (en els últims anys ha decrescut l'aportació i s'ha de compensar amb un major increment de la pressió fiscal); reformar el sistema tributari local a través de l'eliminació de tributs ineficients (impost de vehicles) o amb falta de seguretat jurídica (plusvàlues); flexibilitzar la regla de despesa i no penalitzar als ajuntaments que vulguen dedicar més recursos a les polítiques socials, i, finalment, que es permeta utilitzar el superàvit municipal amb més llibertat, "no solament per a amortitzar deute o per a inversions financerament sostenibles ja que es podria dedicar a despesa social o ocupació".

Altres propostes que ha llançat la primera edil han sigut: millorar la gestió i racionalitzar els costos (d'aqueixa manera augmentaran els recursos propis per a pagar obres i serveis); aclarir les competències de cada institució i no duplicar els serveis prestats a la ciutadania; no assumir competències "impròpies" d'altres administracions que no vengen acompanyades del corresponent finançament (cas dels Serveis Socials en els ajuntaments); repensar per a què serveixen les diputacions ja que reben el 90 de transferències de l'Estat i després deixen fora als municipis de més de 20.000 habitants; més autonomia municipal a l'hora d'ajustar la fiscalitat a la realitat de cada localitat i també la taxa de reposició (per exemple, policies locals i bombers); que hi haja transferències d'altres administracions no condicionades o un major control de la borsa de frau tributari.

Per a finalitzar, Amparo Marco ha afirmat que "cal obrir un diàleg entre totes les administracions implicades, avançar en la segona descentralització i propiciar un pacte d'Estat de finançament. La gran beneficiada serà la ciutadania, perquè amb una fiscalitat més justa tindrem millors serveis i una millor qualitat de vida".

Pujar